Πολιτισμός - Τέχνη
"Θέατρο"

Σημείωμα του σκηνοθέτη

 

Ο   Α Ρ Ν Ο Λ Τ    Γ Ο Υ Ε Σ Κ Ε Ρ   ΚΑΙ   ΤΟ   ΕΡΓΟ  ΤΟΥ

 

Ο σερ Αρνολντ Γουέσκερ γεννήθηκε στο Λονδίνο, στις 24 Μαΐου 1932. Είναι πολυγραφότατος και πολύ γνωστός θεατρικός συγγραφέας με ρίζες από Εβραϊκή οικογένεια της Ανατολικής Ευρώπης ( Ουγγαρία ).

 

Οι ήρωές των έργων του συνήθως περιγράφονται ως ιδιαίτερα θυμωμένοι νέοι άνδρες, με κοινωνικές ευαισθησίες… Χρησιμοποιεί ένα είδος κοινωνικού ρεαλισμού που απεικονίζει οικογενειακές καταστάσεις, λαϊκών Βρετανών πολιτών που ζουν στη Βόρεια Αγγλία, σε φτωχές βιομηχανικές περιοχές, σε νοικιασμένες κατοικίες και ξοδεύουν τις ώρες τους σε φτηνές παμπ! Ετσι, σχολιάζει με ένα δικο του τρόπο, κοινωνικά θέματα αλλά και πολιτικά ζητήματα…

 

Συνέβαλε τα μέγιστα στην δημιουργία ενός καλλιτεχνικού κινήματος που εκφράστηκε κυρίως στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο (π.χ «Πάντα βρέχει την Κυριακή» του 1947).

«Με πρωτοπόρους τους θεατρικούς συγγραφείς Τζων Οσμπορν και Χάρολντ Πίντερ συναποτελούν, εκεί, στη δεκαετία του ’50 και στις αρχές της δεκαετίας του ’60 το καλλιτεχνικό κίνημα «Θυμωμένοι Νέοι Ανδρες» και από την σκηνή του Royal Court ξεκίνησαν την επανάσταση ενάντια στην κενότητα, του ως τα τότε θεάτρου του δωματίου, ξεκινώντας ένα πιο ζωντανό, αιματώδες θεατρικό μοντέλο βασισμένο πάνω στην εργατική τάξη…» ( Γκάρντιαν ).

 

Έγραψε 42 θεατρικά έργα, 4 τόμους με σύντομες ιστορίες,, 2 τόμους με δοκίμια, ποίηση κ.α

Η τριλογία του «Κοτόσουπα με κριθάρι», «Ρίζες» και «Μιλάω για την Ιερουσαλήμ», εδώ και χρόνια διδάσκεται στα Βρετανικά σχολεία στο μάθημα της Λογοτεχνίας και έχει πουλήσει πάνω από 500000 αντίτυπα… Θεωρείται δε ως ένα από τα πλέον δημοφιλή, σύγχρονα, θεατρικά έργα  στη Βρετανία.

 

Έργα του έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες και έχουν παιχτεί σε όλο τον κόσμο! Το δε Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας ανέβασε κατ επανάληψη έργα του. Πολλά από τα έργα του Γουέσκερ είχαν και έχουν υφέρποντα  πολιτικό χαρακτήρα και ο ίδιος ο Γουέσκερ έχει ανοιχτά εκφράσει τον θαυμασμό του για τον κοινωνικό αγώνα της λαϊκής  τάξης.  

 

                                                                                                        

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ

αριθμός επισκεπτών
    --