ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

"Δράσεις Πολιτισμού"

 Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος-Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 

Ηπειρώτες Λογοτέχνες

Ιωάννης Γεροθανάσης Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ομιλία για τον Νίκο Χουλιαρά

(Προλόγισε)

ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ, Α' ΚΥΚΛΟΣ

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, Αίθ, Παλαιάς Βουλής

 

Αγαπητέ κ. Χουλιαρά,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος,

Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος,

Εκλεκτό Προεδρείο,

Κυρίες και Κύριοι,


Ιωάννης Γεροθανάσης
Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, τιμή και συγκίνηση για μένα υπό την ιδιότητά μου ως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η σημερινή μου παρουσία στην εκδήλωση τιμής για τον κ. Νίκο Χουλιαρά.

 

Με αφιερώματα στην ελληνική λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες, όπου σύγχρονοι Ηπειρώτες έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο και με βασική επιδίωξη την ανάδειξη αυτής της πολυάριθμης ομάδας λογοτεχνών και Εικαστικών με Ηπειρώτικη καταγωγή, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας σε άριστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τιμούν σήμερα τον Γιαννιώτη δημιουργό, εικαστικό – λογοτέχνη Νίκο Χουλιαρά.

 

Ο Νίκος Χουλιαράς είναι ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό και πνευματικό ταλέντο. Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ζωγράφους, πρωτοπόρος του Νέου Κύματος, φιλοτέχνησε εξώφυλλα δίσκων και βιβλίων, προχώρησε σε διασκευές δημοτικών τραγουδιών, εξέδωσε  λογοτεχνικά βιβλία και βιβλία για τη ζωγραφική. Τιμήθηκε με Διεθνή βραβεία ενώ το 2007 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

 

Ο Νίκος Χουλιαράς αναβιώνει στην εποχή μας το μύθο του πολύπλευρου και πολυτάλαντου δημιουργού. Από τη μουσική στη ζωγραφική, από την ποίηση στην πεζογραφία, ο Νίκος Χουλιαράς καταφέρνει ίσως το πιο δύσκολο σε μια εποχή ειδικοτήτων, απόλυτης εξειδίκευσης και αυτοπεριορισμών: να εκφράζεται παντού με το ίδιο πολυσήμαντο ταλέντο και ευφυΐα.

 

Χαράζει με την παρουσία του τα λογοτεχνικά και εικαστικά δρώμενα του τόπου και της εποχής μας. Ακούραστος παρατηρητής τα καταγράφει πάντα με ευαισθησία και τόλμη, με χρώματα και λέξεις. Κυρίως όμως με την αναλυτική ματιά ενός ασκητή του πνεύματος.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όσους συνέβαλαν καθοριστικά για την άψογη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης, η οποία ευελπιστώ ότι θα δώσει το έναυσμα για την προβολή και ανάδειξη του προβλήματος που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιό μας αναφορικά με τη μετονομασία του Tμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης σε Τμήμα Εικαστικών Τεχνών πενταετούς φοίτησης. Το 1999 στην εισήγησή της, η αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων (που δυστυχώς έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό), μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Ήπειρος γενικότερα δεν είναι σκόπιμο να επωμιστεί και το βάρος ανάπτυξης ενός Τμήματος Εικαστικών Τεχνών το οποίο έχει ούτως ή άλλως αυξημένες απαιτήσεις». Αυτά, δυστυχώς, αναφέρονται για την Ήπειρο που ανέδειξε ίσως την πιο πολυάριθμη ποιοτικά και ποσοτικά ομάδα λογοτεχνών και εικαστικών στην Ελλάδα.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μία  άποψη του τιμώμενου που αναδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής, της υψηλής αισθητικής του, της απαράμιλλης δημιουργικότητάς του και του μοναδικού ταλέντου του:

«Για μένα δεν υπάρχει χρόνος. Όταν δημιουργώ, όταν γράφω ή ζωγραφίζω, ούτως ή άλλως δουλεύω εν υπνώσει. Έχω περάσει τον περισσότερο χρόνο μου έτσι, επομένως λογικό είναι να νιώθω το χρόνο ασαφή...»

 

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

 

Ι. Γεροθανάσης

Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

◄πίσω στην εκδήλωση

   αριθμός επισκεπτών
       --