ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Ευεργέτες


ΑΡΧΕΙΟ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟΥ
*αρ. εγγρ. 1820/49


Τω κυρίω Αναστασίω Θυμήδη1
Εις Μερλίν

τη 10 Μαΐου 1820.

Περιπόθητε κύριε!

       Με τον από τας 6. του τρέχοντος ταχυδρόμον δεν σοι εγράψαμεν επειδή ο Ξενίδης2 ευρίσκετο εις το χωρίον διό δεν απαντώμεν αμφοτέρας τας επιστολάς σου από 7. του λήξαντoς και 4. του τρέχοντος. όσα περί του Καλού3 μας γράφετε δεχόμεθα χωρίς περισσοτέρας εξετάσεις, επειδή είμεθα βέβαιοι. ότι ο Θωμαΐδης4 ενεργεί με όλην την χρεωστουμένην προσoχήν ως υιός Θωμά τού αποστόλου. παρακαλούμεν όμως να συγχωρήση και εις ημάς ενίοτε να τω κάμνωμεν γνωστά τα αισθήματα της ψυχής μας, τα οποία δεν είναι επιζήμια αλλά Πρόξενα ωφελείας, διότι αυξάνουσι την προσοχήν του Θυμήδου όταν αυτός τα δεχθή ως από ομογνώμονα αδελφούς γεγραμμένα επιθυμούντας μεν το κοινόν καλόν εξ όλης ψυχής και καρδίας αδιαφορούντες δε και μην ανακατευόμενοι εις τα σφάλματα των άλλων. είθε ως γράφετε ο Ανανίας5 να μην αντίτεινη εις τας διαταγάς του Ξ6. όστις θέλει. μεταχειρισθή όλην την πολιτικήν του.
       Επειδή ως συχνά μας γράφετε ότι. τα περισσότερα δεν ημπoρoύμεν να μάθωμεν δια γραμμάτων σας, αλλά να ασπασθώμεν την υπομονήν έως τον καιρόν της ενταμώσεως μας δεν έχομεν άλλο να σας είπομεν, ειμή ότι παρακαλούμεν τον θεόν δια την ογλίγωρον εντάμωσιν μας. οι εν Κωνστ(αντινουπόλει) ο Ιωανν(ίδης)7 και ο Λύσ(ιππος)8 αμηχανούντες δεν γράφουσι αλλά περιμένουσι τας απ’ αυτού ειδήσεις καθώς συμπεραίνωντες τούτο εκ της προς τον Ελ.9 γραφής τού Λυσ( ίππου) της οποίας το αντίγραφον σοι εστάλη διό θέλετε κάμη καλά ετοιμάζοντες τας προς τους επιτρόπους γραφάς περί των Κυρίων και στέλνοντες αυτάς περικλειομένας εις γράμματα του ευεργετικού10 ή του Καλού δια να λάβωσι κάποιαν ενθουσίασιν. ο σκοπός των ταξιδίων του Μ.11 και τού Καλού τότε θέλει μας γείνη γνωστός όταν αυτοί περάσωσι απ εδώ, ή όταν μόνος σας έλθετε εδώ. το δια τας ενωμένες επαρχίας της Αμερικής ταξίδιον όμως απορίας άξιον. ο δε Ξενίδης είναι έτοιμος να δεχθή το χρέος το οποίον θέλουσι δώσει εις αυτόν. προς τον Μαρτάκην12 εγράψαμεν και πάλιν θέλομεν γράψει. ο Ξ. τον εσύστησεν εις Βιέννην τω Γεωργίω Σταύρω13 και εις Λιβόρνον τω Μοσπινιώτη παρά των οποίων περιμένει απόκρισιν και είδησιν αν ο Μαρτάκης ευρίσκεται εκεί ή εις Πίζαν.
       Τέλος ετοιμάσθη το πρώτον προγγέκτον και σήμερον σας εστάλθη περικλειομένον εις γράμμα προς τον κύριον Οβάνδερ ζώντα εις τους κυρίους Severin δια μέσου τού οποίου σας είχε σταλθή το πακέτον των Ισμαϊλητών. και ανίσως δεν το λάβετε προτήτερα ή εις ένα καιρόν με την περούσαν επιστολήν λάβετε τον κόπον και πηγαίνετε εις το οσπήτιον των κυρίων Severin και ζητήσατε το σταλθέν προς τον Δημήτριον Ιακοβιτζ Οβάνδερ πακέτον δια λόγου σας και θέλετε το λάβει ασφαλώς, επειδή τω γράφω να σας το εγχειρίση μόνος του. εις αυτό θεωρείται τας επιδιωρθώσεις και προσθήκας και μάλιστα εις τον τόκον. αυτός 5% ανέλθη προς 6% τον χρόνον δια να παρακινηθώσι οι μέλλοντες καταβάλειν. τούτο έγινε μάλιστα και εκ παρακινήσεως του κύριου Ζωσιμά, ότι και ο Ξενίδης έκρινε αναγκαίον. το σχέδιον της σφραγίδος ετοίμασε μεν ο ζωγράφος, πλην κακώς και όχι κατά τον σκοπόν Ξ. διό θέλει ετοιμασθή άλλο καλλίτερον και σας σταλθή. οι περί τού προγγέκτου κόποι και φροντίδες τού Ξ. σχεδόν ετελείωσαν, μένει τώρα να καταθέση ο Θυμ.14 περισσοτέρους κόπους και επιμέλειαν δια την εκτέλεσιν, οι μυστικοί παράγραφοι πρέπει να γίνωσι γνωστοί και τω φιλανθρώπω15 ή δια τού ευεργετικού ή δια του Καλού δια να επικυρωθωσι και αυτοί, και όταν ο ευεργετικός δεν θέλει να λάβη το ευεργετικός εταιρείαρχος ας δοθή τω Καλώ η ενέργεια και εις αυτόν η εξουσία δηλ. δια μέσου του Καλού να ενεργή ο εταιρείαρχος. Περί της παραλαβής των σημερινών γραμμάτων μας. δηλ. ταύτα- και του πακέτου με το προγγέκτον δίνετέ μας δια ησυχίαν μας με πρώτον ταχυδρόμον την είδησιν.

Σε ασπαζόμεθα αδελφικώς
Ο Ξενήδης

       Τα περί του Αλήπασια βεβαιώτα και δια του υστερινού ταχυδρόμου από Κωνστα(ντινούπολιν), από 15 Απριλλίου επιβεβαιούσι τα προγεγραμμένα περί τούτου. Ο Αλήπασιας ενδυναμώνεται να αντισταθή εις το Μέσσοβον εσυνάθρησε όλους τους πέριξ Γραικούς. ο Σουλτάνος έδωσε την είδησιν και ζητά μάλιστα τους Γραικούς με μισθόν δια να κινήσωσι τα άρματα εναντίον του Αλήπασια. ο μέλλον ταχυδρόμος θέλει μου φέρη περισσότερας ειδήσεις.
       Ιδού σας περικλείωμεν αντίγραφον της γραφής της ουτιδανής μακινας16 προς τον Ελ. και Ξ. δ’ αυτού θέλει σας γίνη γνωστόν εις ποίαν κατάστασιν ευρίσκονται εκεί τα πράγματα και εις ποίαν δυστυχίαν τα ήφεραν αι αταξίαι, και ο [δυς] μερικών, δεν μένει εις άλλον και ούτε δύναται άλλος να διωρθώσι τα πράγματα ειμή ο Θωμαΐδης επιμελούμενος να εφοδιάσει τους επίτροπους με δεινατά γράμματα των ευεργετών ή και του Καλoύ. δεν ωφελεί πλέ[ ] η υπογραφή του Ξ. ούτε τα γράμματα του αγαπητού17 βλέπεται εις ποίαν λύσσαν έφθασαν οι άνθρωποι ο καθείς θέλει να είναι αρχηγός όλοι ή οι περισσότεροι αποβλέπουσι εις το ίδιον και όχι εις το κοινόν καλόν. χρεία να ευρεθή ο τρόπος της διωρθώσεως. ο καινός κομήτης18 είναι [ ] ος πολλών κακών η δε μάκινα γεμάτη ποταπότητα.
       και εγώ σας αδελφικοασπάζωμαι, γράφετέ μας τι πρέπει να ειπώμεν της ου( τιδανής) μάκενας

              Ξενήδης
Ελήφθη τη 16. Μαΐου
απόκρ: 18. Μαΐου.

σελ.[102-103-104 ]

------------------------------------------
* Πρωτότυπο. Δίφυλλο, διαστ. 0,26 χ 0,21. Έχει. εκδοθεί στα «Απομνημονεύματα».

1, 4, 14. Εμμανουήλ Ξάνθος.
2, 6. Νικόλαος Πατζιμάδης.
3. Αλέξανδρος Υψηλάντης.
5. Καμαρηνός Κυριακός.
7. Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος.
8. Γεώργιος Λεβέντης.
9. Αντώνιος Κομιζόπουλος.
10. Ιωάννης Καποδίστριας.
11, 12. Αθανάσιoς Τσακάλωφ.
13. Σταύρου (ή Σταύρος) Γεώργιος: Μεγαλέμπορος από τα Ιωάννινα και Φιλικός
με έντονη δράση. Ήταν ιδρυτής και πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας
της Ελλάδος και συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική συγκρότηση του
νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
15. Tσάρoς Αλέξανδρος της Ρωσίας.
16. Γεώργιος Γάτζος.
17. Κωνσταντίνος Καντιώτης.
18. Κωνσταντίνος Πεντεδέκας.
αριθμός επισκεπτών