ΤΑ ΝΕΑ

ΙΒ΄ ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Υποψηφιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων για το βραβείο: Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς (ΕΜΥΑ)


Έχουμε τη χαρά να σας ανακοινώσουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων είναι υποψήφιο για το βραβείο Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012 (European Museum Award 2012), το οποίο χορηγείται ετησίως από τον οργανισμό European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.  

Το ΕΜΥΑ αποτελεί το μακροβιότερο και σημαντικότερο βραβείο στον τομέα/χώρο των Ευρωπαϊκών Μουσείων. Στόχος του είναι η προώθηση της καινοτόμου μουσειακής πρακτικής και  της προσφορά ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών προς όλες τις κατηγορίες επισκεπτών. Το 2012 συμπληρώνονται τριάντα πέντε χρόνια από τη θεσμοθέτηση του βραβείου. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και το περιβαλλόμενο με μοναδικό κύρος Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Με το πρώτο Βραβείο του ΕΜΥΑ έχει τιμηθεί στο παρελθόν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης του Ναυπλίου το 1981 και με το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης το 2005.

Η επίσκεψη των μελών της κριτικής επιτροπής κκ. Shirley Collier (Διευθύντριας του Μουσείου Scarborough στην Αγγλία) και του κ. Michael Ryan (Επικεφαλής του ICOM στην Ιρλανδία) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, το Σεπτέμβριο του 2011, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη. Και οι δύο εξέφρασαν το θαυμασμό τους για την Έκθεση αλλά και τη θετική έκπληξη τους για την οργάνωση του Μουσείου.

Ο διαγωνισμός και η απονομή του βραβείου έχει προγραμματιστεί για τις 16-20 Μαΐου 2012 στο Penafiel της Πορτογαλίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων προκρίθηκε στα Μουσεία που θα παρουσιαστούν στη συνάντηση και θα συμμετέχει με αντιπροσωπεία. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει σε ειδική τελετή στις 19 Μαΐου 2012.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

Τηλ.: 265 100 1089, Fax: 265 100 1052

e-mail: ibepka@culture.gr

 http://www.amio.gr

 

    αριθμός επισκεπτών