ΤΑ ΝΕΑ

In Memoriam

ΚΩΣΤΑ ΦΩΤΟΥ

Έφυγε από κοντά μας, εδώ και μία εβδομάδα, ο φωτισμένος εκπαιδευτικός, ακάματος ερευνητής αρχείων, και υπέροχος φίλος Κώστας Φώτου. Γεννήθηκε στο χωριό Σαντοβίτσα (Μάρμαρα) Ιωαννίνων το 1945 από βιοπαλαιστές γονείς και σε δύσκολα χρόνια. Μετά τις πρώτες του σπουδές στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού του φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, στην οποία πηγαινοερχόταν –όπως με πικρία συχνά μου έλεγε– με τα πόδια... Στη συνέχεια υπήρξε από τους πρώτους φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χρόνια που ποτέ δεν είχε ξεχάσει για τη συλλογικότητα και την ομοψυχία που είχαμε τότε με τους καθηγητές μας.

Μετά τη Μεταπολίτευση (Οκτώβρης - Νοέμβρης 1975) μετανάστευσε στη Γερμανία ως εκπαιδευτικός της Μέσης Παιδείας και έδωσε εκεί όλη του τη ζωή. Με την υπευθυνότητά του και τον διακαή πόθο του για τον Ηπειρωτισμό της Διασποράς, ξεπέρασε τα όρια του στατικού δασκάλου και δόθηκε ολόψυχα στην παροικία των Ηπειρωτών της Νυρεμβέργης. Το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στο να εμψυχώνει τα παιδιά των μεταναστών, να τους εμφυσεί την αγάπη τους στην Ελλάδα και να τους προτρέπει στη μάθηση για ένα καλύτερο μέλλον. Διοργάνωνε συνεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις και ζούσε μαζί με τους νέους, γινόμενος έτσι το πρότυπο του δυναμικού δασκάλου και του προστάτη φίλου.

Ποτέ δεν παρέλειψε το ενδιαφέρον του για την Ήπειρο, και πάντα συμμετείχε ενεργά σε Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θίγοντας τα προβλήματα του Ηπειρωτικού χώρου και προτείνοντας παράλληλα λύσεις προκειμένου να βγει η Ήπειρος από την απομόνωσή της.

Τον συνάντησα για πρώτη φορά, μετά τα φοιτητικά μας χρόνια, σε Συνέδριο που είχε πραγματοποιήσει η Συνομοσπονδία των Ηπειρωτών στην Πρέβεζα, και μια ακόμη στο Διεθνές Συνέδριο των Ελλήνων της Διασποράς στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετείχε με ομιλία του, ως αιρετός πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας της Γερμανίας. Από τότε αποκτήσαμε μια συχνή επικοινωνία, και πάντα, όταν ο Κώστας ερχόταν από τη Νυρεμβέργη, μου έφερνε και ένα βιβλίο για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας, κάνοντάς με κοινωνό της τότε ταραγμένης μα και τραγικής εποχής.

Επίκεντρο των πνευματικών δραστηριοτήτων του Κώστα Φώτου υπήρξε η συλλογή γερμανικών εγγράφων που αφορούσαν ιδιαίτερα την Ήπειρο (1943 - 1944), τα οποία φρόντιζε να συγκεντρώνει με τις ατέλειωτες ώρες έρευνας και κοπιώδους επιμονής στις βιβλιοθήκες της Αυστρίας και της Γερμανίας. Ήδη από τη δεκαετία του 1990, παρουσίασε σε τοπικές εφημερίδες των Ιωαννίνων και σε περιοδικά, έγγραφα που αφορούσαν τα ολοκαυτώματα των χωριών του νομού Ιωαννίνων, τους ομήρους που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα θανάτου της ναζιστικής Γερμανίας, καθώς και την εκτόπιση της εβραϊκής κοινότητας της πόλης μας.  

Οποιαδήποτε εκδήλωση και αν γινόταν στη Γερμανία για την περίοδο αυτή, ο Κώστας Φώτου ήταν πάντα παρών, και παράλληλα φρόντιζε να μου αποστέλλει ντοκουμέντα, προγράμματα εκδηλώσεων, μπροσούρες καθώς και ανακοινώσεις, προκειμένου να γίνονται οι παραπάνω εκδηλώσεις γνωστές στην πόλη μας μέσω του τύπου.

Στη Μνήμη αυτής της υπέροχης και ιδιαίτερης προσωπικότητας, καταθέτω τις παραπάνω γραμμές, καθώς και την ταπεινή μου πρόταση όπως, του χρόνου και αυτήν την εποχή, πραγματοποιηθεί στα Μάρμαρα μια εκδήλωση για την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ήπειρο, με πρωτοβουλία του εκεί Δημοτικού Διαμερίσματος και σε συνεργασία με τα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου, Κομμένου, Λυγκιάδων, Μουσιωτίτσας, Κεφαλόβρυσου, και άλλων.

Πιστεύω πως η εκδήλωση αυτή μπορεί να αποτελέσει τον μεγαλύτερο φόρο Τιμής και Μνήμης σε αυτόν τον αξιόλογο και απέριττο υπέροχο άνθρωπο.

Ιωάννινα, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΜΑΝΤΖΗ

 

    αριθμός επισκεπτών