ΤΑ ΝΕΑ

Παύλος Βρέλλης

Τον άνθρωπο που ίδρυσε το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, τον Μεγάλο Καλλιτέχνη και Δάσκαλο, αποχαιρέτησαν τα Γιάννενα και η Ελλάδα. Ο γλύπτης Παύλος Βρέλλης, ιδρυτής του πρώτου Μουσείου Κέρινων ομοιωμάτων στο Μπιζάνι Ιωαννίνων, «απεβίωσε» το Σάββατο 24 Ιουλίου σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω μεγάλο καλλιτεχνικό έργο.

 


Παύλος Βρέλλης

Λίγα βιογραφικά στοιχεία, όπως τα πήραμε από την ιστοσελίδα του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων:

        Γεννημένος στα Γιάννενα στις 25/3/1923, ορφάνεψε σε ηλικία 4 ετών από μητέρα. Εννέα χρόνια αργότερα χάνεται και ο πατέρας του.

        Η θεία του, Σοφία Παραμυθιώτη, αδερφή της μητέρας του, τον μεγαλώνει και τον σπουδάζει. Ο ρόλος της, τόσο σαν παιδαγωγός (δασκάλα η ίδια), όσο και σαν παρουσία με σπουδαία καλλιτεχνική αγωγή, τον επηρεάζει βαθύτατα.

         Το έργο της δύσκολο. Όχι μόνο επειδή ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος άφησε έντονα τα σημάδια του, αλλά επειδή ο Παύλος είναι ο πλέον ζωντανός από τους ανιψιούς της. Η καλλιτεχνική του πλευρά, είχε αρχίσει ήδη να διαφαίνεται από την παιδική του ηλικία, όταν είχε ζωγραφίσει ή σμιλέψει σε ξύλο ή πέτρα, αγαπημένους του ήρωες. Η άλλη του πλευρά όμως ήταν αυτή που στάθηκε η αιτία να προχωρήσει μπροστά στη ζωή. Ο ζωντανός του χαρακτήρας και η αγάπη του για δράση και ανακαλύψεις, τον κράτησε ζωντανό πνευματικά, όταν -έφηβο πια- τον συνέλαβαν οι Γερμανοί κατά την περίοδο της κατοχής, χρησιμοποιώντας τον μαζί με άλλα παιδιά για να καθαρίζει απομεινάρια πολεμικού υλικού, που δεν είχε εκραγεί...

         Έχοντας ζήσει σα μελλοθάνατος, σκάλιζε στη φυλακή απλά αντικείμενα σε ξύλο, περίμενε τις τελευταίες του στιγμές, είδε φίλους να χάνονται για πάντα, αποτύπωνε μορφές συγκρατούμενων του, με διαφορετική πια ενόραση. Άρχισε να έχει τις πρώτες του πνευματικές ανησυχίες, οι οποίες τώρα πια δε βασίζονταν απλά σε μια παρόρμηση για εξερεύνηση, αλλά σε μια ανάγκη για έκφραση, μέσα απ' αυτά που ένιωθε ότι τον αντιπροσώπευαν περισσότερο.

         Μετά από επιθυμία και προτροπές της θείας του, θα τον δούμε το 1945, να μπαίνει στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και να αποφοιτά το 1947……..

Περισσότερα θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.vrellis.gr

      

Ο Παύλος Βρέλλης υπήρξε ο αγαπημένος μου Καθηγητής και Δάσκαλος στα μαθητικά μου χρόνια, στην Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων.
Οι γνώσεις που μου έδωσε με συντροφεύουν σε όλη μου τη ζωή και με βοήθησαν στην εξέλιξή μου σαν επιστήμονα.
Θα τον θυμάμαι για πάντα και θα τον ευγνωμονώ.

Ναπολέων Ροντογιάννης.

  

Μερικές φωτογραφίες που πήραμε από την ιστοσελίδα του Μουσείου

 

    αριθμός επισκεπτών