Καλλιτέχνες



ΣΤΕΛΙΟΣ  ΤΡΙΑΝΤΗΣ

Λίγα στοιχεία για το αρχαιολογικό του έργο

     Ο Στ. Τριάντης από το 1956 δούλεψε ως γλύπτης & συντηρητής σε όλα σχεδόν τα Μουσεία της Ελλάδος, στήνοντας και αποκαθιστώντας σημαντικά γλυπτικά σύνολα και αγάλματα, όπως τα αετώματα και τις μετόπες του ναού του Διός στην Ολυμπία, καθώς και τον Ερμή του Πραξιτέλη & τη Νίκη του Παιωνίου, τα γλυπτά του Δαόχου και την Σφίγγα των Ναξίων στους Δελφούς, τα αρχαϊκά αγάλματα στη Δήλο.

     Μεγάλη ήταν επίσης η συμβολή του σε επανεκθέσεις Μουσείων, όπως στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην επανέκθεση κλασικών, ελληνιστικών & ρωμαϊκών γλυπτών, καθώς και των αετωμάτων της Επιδαύρου, στο Μουσείο του Πειραιά στην επανέκθεση των μεγάλων χάλκινων αγαλμάτων & του περίφημου μεγάλου ταφικού μνημείου της Καλλιθέας, στο Μουσείο του Μαραθώνα στην επανέκθεση γλυπτών. Στον Ραμνούντα αναγνώρισε πλήθος θραυσμάτων και αποκατέστησε την βάση του αγάλματος της Νεμέσεως. Στην Βραυρώνα συνέβαλε σημαντικά στην αναστήλωση της στοάς του ιερού της Αρτέμιδος.

     Στην Ακρόπολη έφερε σε πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό & δύσκολο έργο της μεταφοράς των Καρυάτιδων από το Ερέχθειο στο Μουσείο και στη συνέχεια την κατασκευή & τοποθέτηση των αντιγράφων τους στο μνημείο.

     Η δραστηριότητά του ξεπέρασε τα όρια της Χώρας, καθώς εργάστηκε για την επανέκθεση στο Λούβρο, ενώ στο Μουσείο Conservatori της Ρώμης συνέβαλε στην αποκατάσταση και έκθεση των αετωμάτων του Ναού του Απόλλωνος Σωσιανού.

     Ως προς την καλλιτεχνική του δραστηριότητα αναφέρουμε, ότι συμμετείχε σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεγάλα έργα του, που συνδέονται με σπουδαία γεγονότα της νεώτερης μας ιστορίας, κοσμούν δημόσιους χώρους, όπως προτομές ηρώων του 1821 στο Πεδίον του Άρεως, το μνημείο του Διστόμου, ο Έφιππος ανδριάντας του Ν. Πλαστήρα στην Καρδίτσα. Γλυπτά του υπάρχουν επίσης στην Εθνική Πινακοθήκη και προτομές συνεργατών του Αρχαιολόγων σε Μουσεία.

     Ο Στ. Τριάντης βαθύς γνώστης της αρχαίας γλυπτικής τέχνης είχε ιδιαίτερο ταλέντο και ικανότητα να αναγνωρίζει, να ταυτίζει και αποδίδει σε συγκεκριμένα γλυπτά και μνημεία μεγάλα αλλά και μικρά θραύσματα διασκορπισμένα σε διάφορους χώρους και Μουσεία όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Η συμβολή του αυτή θα λείψει στα μεγάλα αρχαιολογικά έργα που προγραμματίζονται εν όψει του νέου αιώνα.

 

 

 

 

αριθμός επισκεπτών