Πολιτισμός - Τέχνη
"σινεμά"

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

 

ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784

www.pkdi.gr  E-mail: pkioannina@gmail.com

Ιωάννινα, 22/3/2013

 

 

Προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ,

Φιλιά εις τα παιδιά

 

              Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων παρουσιάζει την  Κυριακή 31 Μαρτίου, ώρα 20.30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο Παλαιά Σφαγεία, το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ, Φιλιά εις τα παιδιά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

·         Σύνοψη

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής που σώθηκαν από το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών, πέντε ‘‘κρυμμένα παιδιά’’ που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Πέντε παιδιά που μεγάλωσαν απότομα.

Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος πέρασαν τη ζωή τους κουβαλώντας πάντα μαζί τη μνήμη χιλιάδων παιδιών: εκείνων που δεν πρόλαβαν ποτέ να μεγαλώσουν.

 

Η ταινία παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα –ένα παιδικό ημερολόγιο, μια σχολική έκθεση, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια– τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

 

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα.

Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Κινηματογράφο στη Σχολή Χατζίκου.

Συνεργάστηκε για χρόνια με την ΕΡΤ ως Συντονιστής στο πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους μικροφίλμ και με το Κινηματογραφικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών στην ταξινόμηση παλαιών κινηματογραφικών επικαίρων.

Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, συμπεριλήφθηκαν σε ελληνικά και διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε σχολές και Πανεπιστήμια.

Τα έργα του πραγματεύονται μικρές, προσωπικές ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα στη δίνη της Ιστορίας ή στον απόηχό της.

Το ντοκιμαντέρ Φιλιά εις τα παιδιά τιμήθηκε με 8 βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και προβλήθηκε επί σειρά εβδομάδων σε κινηματογράφους της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

 

Επιλεκτική Φιλμογραφία

 

2011

Φιλιά εις τα παιδιά

 ντοκιμαντέρ

115’

2005

Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη

 ντοκιμαντέρ

29’

2000

Ένας λαμπερός ήλιος

 μυθοπλασία

36’

1999

Ελευσίνα, ιστορίες στον απόηχο των μηχανών

 ντοκιμαντέρ

30’

1996

Μετέωρα-Πίνδος, οδοιπορικό

 ντοκιμαντέρ

93’

1993

Ο Αμερικάνος

 μυθοπλασία

39’

1990

Απών

 μυθοπλασία

15’

 

 


 

  

  

  

  

  
  
αριθμός επισκεπτών