Πολιτισμός

εκδηλώσεις


Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα • Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ - Μέτσοβο

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πολύμορφη εικαστική παραγωγή με τίτλο

Το πορτρέτο ενός μουσείου

Οι φετινές εκδηλώσεις της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, που εντάσσονται στον ετήσιο θεσμό των εικαστικών παραγωγών, σηματοδοτούν τα είκοσι χρόνια λειτουργίας του Μουσείου και τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Ιδρυτή της Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα.

 

Κοινός στόχος που θα διέπει όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις είναι το πάντρεμα της επιστημονικής ματιάς (ιστορία της τέχνης, μουσειολογία, αρχιτεκτονική) με την πρωτότυπη δημιουργία καταξιωμένων καλλιτεχνών αξιοποιώντας παράλληλα και την παράδοση του τόπου, με τη ζωντανή συμμετοχή εκπροσώπων και φορέων της τοπικής κοινωνίας.

 

Άλλος στόχος είναι να τονισθεί ο ανθρώπινος παράγοντας και να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των ποικίλων αρωγών της Πινακοθήκης – δωρητές, χορηγοί, συλλέκτες, ζωγράφοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, συνεργάτες και φίλοι κάθε λογής που συνετέλεσαν όλα αυτά τα χρόνια  στη διαμόρφωση του σημερινού προσώπου της εικοσάχρονης πια Πινακοθήκης. Έτσι, μαζί με τα ειδικά αφιερώματα που θα ετοιμαστούν για τις επιμέρους ενότητες της έκθεσης, θα θεσπισθεί φέτος ειδικό βραβείο τιμής, φιλοτεχνημένο από τον γλύπτη Θόδωρο Παπαγιάννη, το οποίο θα προσφέρεται εφεξής ανά διετία σε άτομα ή φορείς που συνέβαλαν σταθερά και ουσιαστικά στο έργο της Πινακοθήκης.

 

Τις επετειακές εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας.

Συγκεκριμένα:

Ι.     ΕΚΘΕΣΗ__________________________________________________________________

 

Στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο εγκαινιάζεται το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008 έκθεση με τίτλο «Το πορτρέτο ενός μουσείου». Πρόκειται για μια φιλόδοξη παραγωγή που στόχο έχει να συνδυάσει με τρόπο πρωτότυπο και δημιουργικό όλους τους άξονες, που εξαρχής αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της εκθεσιακής πολιτικής του μουσείου και που αθέατα πολλές φορές σημάδεψαν την πορεία της Πινακοθήκης και διαμόρφωσαν την ταυτότητά της ως μουσείο.

 

Μέσα από τα ποικίλα εκθέματα (έργα τέχνης από τις συλλογές της Πινακοθήκης και άλλων φορέων, ψηφιακές αναπαραγωγές, αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, video, διαδραστικά CD, έργα παιδικής τέχνης κ.α.), αλλά κυρίως μέσα από τον τρόπο παρουσίασής τους και τις εικαστικές επεμβάσεις σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, στόχος της έκθεσης είναι όχι μόνο να παρουσιαστεί «το πορτρέτο ενός μουσείου», αλλά και να αποτελέσει η ίδια η έκθεση ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός.

 

Ειδικά για την έκθεση θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τους οι καλλιτέχνες Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μιχάλης Μανουσάκης, Κώστας Πανιάρας, Άγγελος Σκούρτης, Τάκης Στεφάνου, Μάκης Φάρος και Μανώλης Χάρος. Τα έργα αυτά, που θα αποτυπώνουν εικαστικά «σταθμούς» της εικοσάχρονης πορείας της Πινακοθήκης, θα εκτίθενται μέσα στο χώρο του μουσείου. Παράλληλα η έκθεση θα επεκταθεί και εκτός των τειχών της Πινακοθήκης, σε διάφορα σημεία του χωριού, με έργα-εγκαταστάσεις του Μάριου Σπηλιόπουλου και ομάδας νέων αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών, των Σοφίας Αρχοντίδου, Γιώργου Καραγιώργου, Κωνσταντίνου Μπάτσιου, Σάββα Μυλωνά και Βούλας Φερεντίνου.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, Κατερίνα Σταθοπούλου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Κριστιάν Λασκαρίδης & Συνεργάτες

 

ΧΟΡΗΓΟΙ:

  • Κατώγι & Στροφιλιά Α.Ε  

  • Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα 

  • Υπουργείο Πολιτισμού 

  • Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 

  • Εγνατία Οδός Α.Ε. 

  • Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός 

  • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων

  • Sony Hellas ΑΕΕ

  • Καρακάσης Φωτισμός - Γενικά Ηλεκτρομηχανολογικά Έργα ΕΠΕ

  • Δήμος Μετσόβου  

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ:   27 Σεπτεμβρίου – 12 Ιανουαρίου 2009

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:  10.00 – 16.00, καθημερινά εκτός Τρίτης.

 

ΙΙ.    ΕΚΔΟΣΕΙΣ____________________________________________________________________

 

Κατάλογος Πινακοθήκης:

Με την ευκαιρία της διπλής επετείου, θα κυκλοφορήσει ο νέος τεκμηριωμένος συγκεντρωτικός κατάλογος-λεύκωμα της Πινακοθήκης, με μελέτες, φωτογραφίες, σχολιασμούς και αναφορές σε όλα τα έργα της Μόνιμης Συλλογής της Πινακοθήκης, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σημαντικά εμπλουτιστεί. Ο νέος κατάλογος θα αντικαταστήσει και θα εμπλουτίσει τις προηγούμενες εκδόσεις (1991 «Πινακοθήκη Αβέρωφ», 1994, «Νέα Αποκτήματα», και 1997 «Δωρεά Δημ Τσάμη»).

Συγγραφέας και επιμελήτρια της έκδοσης είναι η δρ. Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, διευθύντρια συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης, επιστημονική σύμβουλος της Πινακοθήκης Αβέρωφ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ε. Αβέρωφ-Τοσίτσα

Κείμενα γράφουν επίσης οι Ειρήνη Οράτη, ιστορικός της τέχνης και υπεύθυνη συλλογών Alpha Bank, Λίνα Τσίκουτα, δρ. ιστορίας της τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης και  Κατερίνα Σταθοπούλου, ιστορικός της τέχνης.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ:  Καίτη Κυριακοπούλου

Κατάλογος Έκθεσης «Πορτρέτο ενός μουσείου»: 

Τις εικαστικές και άλλες δραστηριότητες της έκθεσης «Το πορτρέτο ενός μουσείου» θα συνοδεύει συμπληρωματικός κατάλογος που θα αποτυπώνει με φωτογραφίες και κείμενα την έκθεση και το σκεπτικό της, τις εικαστικές παρεμβάσεις των καλλιτεχνών και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια των εκδηλώσεων.

 

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ :  Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

ΙΙΙ.    ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΡΩΜΕΝΑ  _____________________________________

 

Στα πλαίσια των παράλληλων δρώμενων που πρόθεσή μας είναι να εκτείνονται και σε άλλους τομείς πέραν του εικαστικού, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με αφετηρία την σχέση της τέχνης με τη μουσική και τον χορό σε συνεργασία με καταξιωμένους καλλιτέχνες.

 

Χορευτικό δρώμενο: Την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί χορευτική παράσταση-δρώμενο στην πλατεία Μετσόβου από την ομάδα σύγχρονου χορού «Χορευτές» σε συνεργασία με τον τοπικό χορευτικό σύλλογο Μετσόβου. Αντλώντας έμπνευση από τους παραδοσιακούς ρυθμούς και τους χορούς της περιοχής, στόχος θα είναι το πάντρεμα του σύγχρονου με το παραδοσιακό μέσα από μια ουσιαστική συνομιλία δύο πολύ διαφορετικών κόσμων.

 

Μουσική σύνθεση: Στα πλαίσια της έκθεσης και μέσα στο χώρο της Πινακοθήκης παρουσιάζεται πρωτότυπη μουσική σύνθεση της ομάδας «This Fluid»  που συνδυάζει τους σύγχρονους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής με το παραδοσιακό τραγούδι για γυναικείες φωνές του τόπου.

 

ΙV.    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ  ______________________________

 

Θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά της περιοχής, τόσο στα πλαίσια της τακτικής λειτουργίας του Εικαστικού Εργαστηρίου της Πινακοθήκης, όσο και με τη συμβολή και παρουσία των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση «Το πορτρέτο ενός μουσείου» .

 

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ : Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

 

Για αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ιδρύματος, στην Αθήνα, κ. Μπέττυ Καρατζά, τηλ. 210-6778244, e-mail: averoff@otenet.gr

▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒

Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ "Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα" (Μέτσοβο) ►

   αριθμός επισκεπτών
      --