Πολιτισμός

λογοτέχνες

Γιώργος Δουατζής

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

          Ο Γιώργος Δουατζής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομία στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή της Θεσσαλονίκης και Κοινωνιολογία  στο 8ο Πανεπιστήμιο στο Παρίσι.

 

          Δημοσιογραφεί από το 1974. Εργάστηκε σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ως ρεπόρτερ, αρθρογράφος, πολιτικός αναλυτής, διευθυντής.

 

          Διδάσκει σε Σχολές Δημοσιογραφίας.

 

          Γράφει συστηματικά από την εφηβεία του.

 

          Πρώτη του εμφάνιση το 1971, στην «Ποιητική Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Γενιάς» των εκδόσεων Άγκυρα. Δεύτερη, η παράσταση χοροδράματος βασισμένη στο ποίημα του "Αντικρουόμενα σύμβολα και πορεία στο φως"  τον Μάιο 1973,  σε μουσική Γιώργου Τσαγκάρη και χορογραφία Έλλης Παρασκευά.

 

          Ως ερασιτέχνης φωτογράφος έχει εκθέσει φωτογραφίες του στις γκαλερί της Αθήνας «Εικαστικός Κύκλος» (συλλογική) το 2007 και «Αγκάθι» (ατομική)  το 2008.

 

 

Έχει εκδώσει τα βιβλία:

 

1.  Γραφτά – 1976

2.  Τοπική Αυτοδιοίκηση – 1986, δοκίμιο, Εξάντας

3.  Τα Μικρά – 1996, Ποίηση, Κάκτος

4.  Απάνθισμα Τάσου Λειβαδίτη – 1997, ανθολόγηση, Κέδρος

5.  Προς Δέκα Επιστολή – 2001, Ποίηση, Μίλητος

6.  Προς Δέκα Επιστολή – Τα Ανεπίδοτα – 2003, Ποίηση, Εξάντας

7.  Σπονδές - 2004, Ποίηση, Εξάντας

8.  Τα Μικρά β’ – 2004, Ποίηση, Εξάντας

9.  Τα κόκκινα παπούτσια – 2004, Ποίηση, Εξάντας

10. Το Κουμπί – 2004, μονόπρακτο, Εξάντας

11. Μη φεύγετε κύριε Ευχέτη – 2008, μυθιστόρημα, Λιβάνης

12. Περί Δημοσιογραφίας – 2010, δοκίμιο, Πεδίο

13. Φωτοποιήματα - Photopoems - 2010, φωτογραφία, Καπόν

14. Πατρίδα των καιρών - 2010, Ποίηση, Καπόν

15. Το Κουμπί, έκδοση αναθεωρημένη, 2011, Ιωνικό Κέντρο

16. Το σπασμένο παιχνίδι, Κώστας Αξελός, 2011, Καπόν

17. Σχεδίες, 2012, Ποίηση, Καπόν 

18. ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ  Να βγω από μένα... 2013, Καπόν

19. Η άλλη λέξη Εκδόσεις Γαβριηλίδη

20. Ανάσα από πηλό Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος «μυθιστόρημα» Μάιος 2015

21. «Το κόκκινο κασκόλ» εκδόσεις Μανδραγόρας 2016

22. «Τα Κάτοπτρα» και «Ο Μουσουργός» Εκδόσεις Στίξις

23. «Τα μικρά» σε ψηφιακή έκδοση

24. «Χάρτινοι απόγονοι» ποιητική συλλογή 2021

Συλλογικά

1. Περί Σχεδίου ο Λόγος, 2006, Κάκτος

2. Συνομιλία με το Νυχτερινό Επισκέπτη, 2008, Κέδρος

 

Ηλεκτρονική διεύθυνση: douatzis@otenet.gr

Ιστοσελίδα: www.douatzis.gr

  

░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

  

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος για το βιβλίο του Γιώργου Δουατζή «Μη φεύγετε κύριε Ευχέτη» (εκδόσεις Λιβάνη) είπε μεταξύ άλλων:

   

"Το βιβλίο του Γιώργου Δουατζή «Μη φεύγετε κύριε Ευχέτη» αποτελεί ένα ιδιότυπο είδος λογοτεχνίας. Πραγματικά ιδιότυπο και μάλιστα πρωτότυπο στη δική μας ιστορία της λογοτεχνίας. Δεν θα διστάσω να πω ότι καταγωγικά το είδος αυτό ξεκινάει από την Πλατωνική φιλοσοφία και πιθανόν από τον Επίχαρμο που μιμήθηκε ο Πλάτωνας. Δηλαδή είναι μια πεζογραφία στοχαστική, διαλογικής μορφής. Διαθέτει αποσπάσματα ποιητικά, λυρικά, τα οποία αποτελούν ένα είδος χορικών σε αυτό το δράμα των συγκρούσεων δυο προσωπικοτήτων./p>

Το «Μη φεύγετε κύριε Ευχέτη» έχει θεατρικότητα, με την έννοια ότι θεατρικότητα έχουν και οι διάλογοι του Πλάτωνα. Δηλαδή υπάρχει μια σύγκρουση ιδεών, δεν υπάρχει σύγκρουση χαρακτήρων. Μέσα όμως από αυτά, πηγάζουν και οι χαρακτήρες και η στάση ζωής και οι εμμονές και οι ψευδαισθήσεις.

 

Αυτό το βιβλίο εύχομαι να έχει συνέχεια, παρόλο που νομίζω ότι είναι το καταστάλαγμα μιας πορείας ποιητικής, ενός ανθρώπου ο οποίος τελικά κατέγραψε, όπως τελικά καταγράφουν οι καλλιτέχνες, οι ζωγράφοι, οι μουσικοί την εμπειρία τους από τη δημιουργική πράξη, που είναι η ίδια καθαυτή η ποίηση".

 

 ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

  

Ο επ. καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου   Ιωαννίνων Απόστολος Μπενάτσης είπε μεταξύ άλλων  για το βιβλίο του Γιώργου Δουατζή «Μη φεύγετε κύριε Ευχέτη»:

 

 "Το μυθιστόρημα αυτό είναι ένα απολαυστικό κείμενο με αλλεπάλληλες προτάσεις, με διαπλοκή ηρώων και προβολή ενός κόσμου καθημερινού, αλλά μη ορατού σε όλους μας.

 

Όταν ο ιστορικός του μέλλοντος θα ανατρέξει σε μια σε μια παλιά εποχή, στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, θα πληροφορηθεί ότι κάποιοι κριτικοί επέμεναν πώς μια νέα μεθοδολογική και συγγραφική πρόταση εμφανίστηκε στο χώρο της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το έργο του Γιώργου Δουατζή «Μη φεύγετε, κύριε Ευχέτη». Νομίζουμε ότι το έργο ικανοποιεί τις προσδοκίες του αναγνώστη και ταυτόχρονα θα αποτελέσει αφετηρία διαλόγου για τον ρόλο της λογοτεχνίας στον σύγχρονο κόσμο".

    

   αριθμός επισκεπτών