ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Ευεργέτες

ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΣΙΜΩΝ ΣΙΝΑΣ  Ο Γεώργιος Σίνας (1783 1856)

ΚΑΤΑΓΩΓΗ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:

Ο Γεώργιος Σίνας γεννήθηκε το 1783 στη Νύσσα της Σερβίας από γονείς Μοσχοπολίτες.
Ο Σίμων, υιός του Γεωργίου και ομώνυμος του παππού του γεννήθηκε το 1810.

ΧΩΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ:

Ο Γεώργιος ακολούθησε τον πατέρα του στην Βιέννη.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

    Αρχικά σπούδασε και στη συνέχεια ακολούθησε το δρόμο του εμπορίου εκπλήττοντας τον εμπορικό κόσμο με τις οξυδερκείς ενέργειές του. Για τις έξοχες υπηρεσίες προς την Αυστρία και άλλα κράτη, τόσο του Γεωργίου, όσο και του υιού του Σίμωνος, τιμήθηκαν και οι δύο με πλήθος ανώνυμα παράσημα, έλαβαν τον τίτλο του βαρόνου και του εξ απορρήτων αυτοκρατορικού συμβούλου, διετέλεσαν και πρόξενοι και πρεσβευτές της Ελλάδας στη Βιέννη.

ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ:

    Το 1842 ο Γεώργιος Σίνας οικοδόμησε με δαπάνη το Αστεροσκοπείο της Αθήνας και το προίκισε με τα αναγκαία εργαλεία και την κατάλληλη βιβλιοθήκη.
Αποτελεσματική συνδρομή και προστασία παρέσχε στην νεοΐδρυτη Εθνική Τράπεζα Ελλάδος ο νεαρός φίλος του Γ. Σταύρου.
    Μετά το θάνατο του πατέρα του Γεωργίου (1853), ο Σίμων Σίνας ανέλαβε την δαπάνη για τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου, βοήθησε αρκετούς νέους να σπουδάσουν στην Ευρώπη, ενίσχυσε το έργο της Φιλεκπαιδευτικής εταιρείας, συνέβαλε στην αποπεράτωση του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, διέθεσε υπέρ του Αμαλιείου Ορφανοτροφείου 157.000 δρχ. και ανήγειρε το Μέγαρο της Ακαδημίας. Το τελευταίο έργο δεν πρόλαβε να το δει τελειωμένο γιατί πέθανε 15 Απρίλη το 1876.
    Αξίζει να σημειώσουμε την πρώτη υπέρ της Ελεύθερης Ελλάδας ευεργετική πράξη προς τον Ιωάννη Καποδίστρια (στη Βιέννη το 1830) ο Σίμων Σίνας έστειλε 2007 τάλιρα ως προϊόν εράνου μεταξύ των ομογενών της Αυστριακής πρωτεύουσας, παρακαλώντας εκ μέρους του να κατατεθεί ως πρώτος θεμέλιος λίθος προς σύσταση κοινωφελούς ινστιτούτου, ορφανοτροφείου, νοσοκομείου …Επίσης όσο ζει στην Αυστρία, κατασκευάζει Ναό της Αγίας Τριάδος, κατασκευάζει κατά μήκος όλης της αυτοκρατορίας των Αψβούργων τον Σιδηρόδρομο του Νότου και δίκτυο πλωτών διωρύγων στους ποταμούς Δούναβη και Τίσσα, ιδρύοντας την πρώτη Ατμοπλοϊκή εταιρεία Δουνάβεως.
    Δωρίζει την πρώτη γέφυρα που ενώνει την Βούδα και την Πέστη, δημιουργώντας την Βουδαπέστη.
Ο υιός του Γεωργίου, Σίμων, αναγείρει στη Βουδαπέστη Νοσοκομεία, Βρεφοκομεία και πτωχοκομεία.
Επίσης χρηματοδοτεί το παγκοσμίου φήμης Μέγαρο Φίλων της Μουσικής, την Ακαδημία και την Εμπορική Σχολή της Βιέννης.

PHOTO ALBUM από τα ευεργετήματα Γεωργίου και Σίμωνα Σίνα


Αστεροσκοπείο Αθηνών Γεώργιος Σίνας (θεμελίωση και ίδρυση)
Σίμων Σίνας (δαπάνη για τη λειτουργία)


 
 
  αριθμός επισκεπτών