ΓΙΑΝΝΕΝΑ  ΠΟΛΗ  ΤΩΝ  ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Ευεργέτες

ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ

ΚΑΤΑΓΩΓΗ:

   Ο Επιφάνιος Ηγούμενος, του Εμμανουήλ και της Μαριέττας, γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1568.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΧΩΡΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:

   Ο πατέρας του Επιφανίου, Εμμανουήλ Ηγούμενος, ήταν εγκαταστημένος από το 1600 περίπου στη Νεάπολη της Ιταλίας, όπου εμπορευόταν Οι αδελφοί Ηγούμενοι διατηρούσαν εμπορική επιχείρηση στη Βενετία και ταξίδευαν συχνά στην Κέρκυρα.

ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ:

   Και μετά το θάνατο του αδελφού του, ο Επιφάνιος, «έκλαμπρος» και «εξοχώτατος» αποκαλούμενος, τιμώμενος δε και αγαπώμενος από τους συμπατριώτες, συνέχισε ως τα γεράματα τις εμπορικές του πράξεις. Αντίθετα, προς τον αδελφό του Γεώργιο, που ήταν από τους λόγιους της εποχής εκείνης, ο Επιφάνιος ήταν ολιγογράμματος και κακογράφος, αλλά δεν στάθηκε λιγότερο φίλος των μαθήσεων, γιατί και βιβλία με έξοδά του τύπωσε, καθώς μια θεία λειτουργία (1639) και τη Γραμματική του Λάσκαρη (1645) και ιδρυτής φερώνυμης Σχολής στα Ιωάννινα υπήρξε.
   Επίσης, ως δείγμα της υπόληψης που του είχαν οι Έλληνες, τον ανέδειξαν τέσσερις φορές πρόεδρο της Κοινότητας. Στην Βενετία όπου βρισκόταν πάντα ο Επιφάνιος, δεν ξεχνάει την γενέτειρά του. Το 1647, απ’ όσο ξέρουμε, έκτισε μία εκκλησία της Παναγίας, την οποία ονόμασε Περίβλεπτο, την εποχή εκείνη εκτός Ιωαννίνων.
   Τον ίδιο χρόνο, αποφάσισε να γράψει την διαθήκη του, με την οποία άφηνε όλη την περιουσία του σε ιδρύματα και εκκλησίες, εντός και εκτός Ιωαννίνων.
   Πέθανε το 1648 σε ηλικία 80 χρονών.

ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ (1647)pdf.rar


PHOTO από τα ευεργετήματα

έτος 1647 εκκλησία της Παναγίας, Περίβλεπτος, Γιάννενα.

 
έτος 1648 Επιφάνειος Σχολή στα Γιάννενα (σήμερα)

 
 
  αριθμός επισκεπτών