Στο επίκεντρο η αξιοποίηση και η διαχείριση των λιμνών

διήμερο συνέδριο 30-31 Οκτωβρίου στα Γιάννενα

Αναδημοσίευση από Ηπειρωτικός Αγών     

 

«Αξιοποίηση και Διαχείριση Λιμνών. Δύο λέξεις πολλές έννοιες και ερμηνείες» είναι το θέμα του διήμερου συνεδρίου, που διοργανώνει το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 30-31 Οκτωβρίου στα Γιάννενα, σε συνεργασία με τον δήμο Ιωαννιτών και τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

    

      Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο Grand Serai και στο Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος «Άννα Πετροχείλου», θα γίνει ενημέρωση για το Σύμφωνο Δημάρχων, την παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια, τις δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον με την παρουσίαση καλών πρακτικών, τη διαχείριση και αποκατάσταση των λιμναίων οικοσυστημάτων με έμφαση στο ρόλο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τα υδατοδρόμια σε λίμνες.
Το διήμερο συνέδριο αποσκοπεί τόσο στην ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και της τοπικής κοινωνίας γύρω από τα θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης λιμνών, όσο και στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για τις ιδιαιτερότητεςτων μοναδικών αυτών οικοσυστημάτων και την ανάγκη μακροπρόθεσμης διαφύλαξή τους, όπως αναδεικνύεται και μέσα από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Πρόσθετα θα δημιουργηθούν οι επαφές για μελλοντική συνεργασία και αλληλοενημέρωση, καθώς η αειφόρος διαχείριση των λιμνών αποτελεί κοινό στόχο του Δικτύου πόλεων με λίμνες και των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 30 Οκτωβρίου – Ξενοδοχείο Grand Serai

10:00 Βραβεύσεις ολυμπιονικών
10:30 Θεματική Ενότητα: Σύμφωνο δημάρχων, παγκόσμια πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια. Συζητούν ο δήμαρχος Ηράκλειας και επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Συμφώνου Δημάρχων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Γιώργος Κουτσάκης, ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Απόστολος Αυγερόπουλος, και ο ηλεκτρολόγος μηχανικός MSc Επαμεινώνδας Τριβήλος. Θα συντονίσει ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βασίλης Βλέτσας.

    

11:30 Θεματική ενότητα: Αθλητισμός και ψυχαγωγία στο λιμναίο και παραλίμνιο περιβάλλον.

Συζητούν ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Αριστείδης Τασιός, ο εμπνευστής και δημιουργός του tihiorace Θωμάς Ρούμπας, η πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου και ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της διοργάνωσης Ioannina Lake Run Γρηγόρης Σπυριούνης. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίλιαν Στασινού.

   

12:30 Θεματική ενότητα: Διαχείριση και αποκατάσταση λιμναίων οικοσυστημάτων – Ο ρόλος του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

 Συζητούν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, η συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, περιβαλλοντολόγος Λητώ Παπαδοπούλου, η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού, καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Ιφιγένεια Κάγκαλου, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος και η συντονίστρια Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, γεωπόνος Κατερίνα Χιωτέλλη.

Κυριακή 31 Οκτωβρίου – Κέντρο Προβολής Σπηλαίου Περάματος «Άννα Πετροχείλου»

09:30 Θεματική ενότητα: Υδατοδρόμια, το λιμναίο περιβάλλον μας ενώνει

Συζητούν ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, επικεφαλής της ομάδας εργασίας υδατοδρομίων του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Βασίλης Βλέτσας, ο πρώην γενικός διευθυντής ΕΟΤ, πολιτικός μηχανικός Κώστας Κατσιγιάννης, ο πρόεδρος της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Αναστάσιος Γκόβας, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας Σπύρος Ζερβόπουλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Υδροπλάνου Κωνσταντίνος Ρωσσίδης.

     

       Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρώσουν η επίσκεψη και ξενάγηση στο Νησί των Ιωαννίνων, στο Κάστρο, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας και στο σπήλαιο Περάματος, καθώς και η παρακολούθηση δια ζώσης πτήσης υδροπλάνων στην λίμνη Παμβώτιδα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στην κινητή έκθεση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

      Η διημερίδα συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και συγκεκριμένα από το ΠΕ2 της Πράξης: «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για Δράσεις Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, ειδών και οικοτόπων».

     Για την υγειονομική προστασία των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και των περιηγήσεων, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Για τη συμμετοχή στο συνέδριο είναι απαραίτητη η βεβαίωση εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης (μέχρι 180 ημέρες από την νόσηση). Στους εσωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

φωτογραφία από τη συνέντευξη Τύπου:

ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας και

ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος

   

 
        αριθμός επισκεπτών