• ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

   

  Ιωάννινα, 11.10.2011    

   

    

  Την οικογένεια Μάτσα τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών

  Την οικογένεια Μάτσα, που διέγραψε μία λαμπρή πορεία στην ελληνική δισκογραφία και εξακολουθεί να σφραγίζει τα μουσικά δρώμενα, τίμησε, σε μία λιτή και απέριττη εκδήλωση το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.   

  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μάκης Μάτσας, η σύζυγός του και ο γιος τους Μίνως.

  Η απόφαση για να τιμηθεί η οικογένεια, που ξεκίνησε την πορεία της πριν από αρκετές δεκαετίες από τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα, είχε ληφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση του 2009 και υλοποιήθηκε χθες.

  Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος καλωσόρισε την οικογένεια  και αναφέρθηκε διεξοδικά στην διαδρομή του Μίνωα Μάτσα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δημιούργησε το ανεπανάληπτο στο ελληνικό τραγούδι».

  Λαμπρός συνεχιστής αυτής της επαγγελματικής προσπάθειας ήταν ο τιμώμενος Μάκης Μάτσας. «Έδωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στον πολιτισμό. Πήρε στις πλάτες του, με την συμβολή της νέας τεχνολογίας, την διάσωση της μουσικής κληρονομιάς του τόπου. Στάθηκε αρωγός στην Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Μαρία Καλλάς». Καταβάλλει άοκνη προσπάθεια για τη δημιουργία του Μουσείου Ελληνικής δισκογραφίας και είναι εκ των ιδρυτών του Εβραικού Μουσείου της Ελλάδας. Διακριτικά και σταθερά συνεχίζει να βοηθά την Εβαική Κοινότητα των Ιωαννίνων, όντας και ο ίδιος Ρωμανιώτης…. Τιμώντας τον Μάκη Μάτσα, τιμάμε τους προγόνους του, τιμάμε τους Γιαννιώτες Εβραίους» σημείωσε στην ομιλία του ο Δήμαρχος και πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, να δοθεί το όνομα του Μίνωα Μάτσα σε οδό της πόλης.

   

  Ο Μάκης Μάτσας, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την τιμή που του έγινε. Μίλησε για τον πατέρα του, με αποσπάσματα του βιβλίου που έχει γραφεί και έκανε εκτενή αναφορά στην διαδρομή της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων.

  Ο κ. Μάτσας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που αναπτύσσει το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και έκανε γνωστή την προσπάθεια που ξεκίνησε για ίδρυση Μουσείου μέσα στον χώρο του Άουσβιτς.

  «Έχω βρεθεί κι άλλες φορές σε αυτή την θέση. Στην θέση του τιμώμενου, όμως σήμερα νιώθω διαφορετικά. Νιώθω μία διαφορετική συγκίνηση, από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Από το χώμα που έθρεψε τους προγόνους μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μάτσας.

     

  Η τιμητική εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου


  Ο Δήμαρχος κ. Φίλιππας Φίλιος και ο κ. Μάκης Μάτσας   

   
          αριθμός επισκεπτών