•               

  ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ              

   

  Ιωάννινα, 28.01.2013     

   

      

                                                                                                 

  Δήμος Ιωαννιτών…

  Απολογισμός διετίας

     


    Φίλιππας Φίλιος

  2013! Τα Γιάννινα συμπληρώνουν εκατό χρόνια ελεύθερου βίου. Και η επέτειος αυτή τα βρίσκει σε ένα σταυροδρόμι. Σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που δημιουργούν οι νέες συνθήκες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα.

  Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, αντικειμενικά δύσκολο, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρόντος και να απαντήσουμε πειστικά και με επιχειρήματα στις προκλήσεις του μέλλοντος.

  Ο νέος δήμος, τα νέα Γιάννενα, ήταν για μας μία πρόκληση.

  Σήμερα ο καθένας μας κρίνεται από τις προτάσεις του κι όχι από θεωρητικές αναλύσεις. Οι Δήμοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της λειτουργίας του κράτους. Το 90% των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του πολίτη και των διοικητικών πράξεων εκτελείται από την Αυτοδιοίκηση. Η κεντρική κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία διοίκησης. Η διοίκηση είναι παράλυτη. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που συνεχίζει να δίνει λύσεις. Εάν η Αυτοδιοίκηση καταρρεύσει τότε δεν θα υπάρχει τίποτα.

  Βαθιά μας υποχρέωση είναι να μην περάσουμε το μήνυμα της κατάρρευσης, αλλά να εμπνεύσουμε αισιοδοξία στους δημότες μας. Θα δώσουμε μάχη για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου και για να αποδώσουμε στον πολίτη όσα του ανήκουν. Σήμερα που δεν υπάρχουν λεφτά για ρουσφέτια, σήμερα που το δικομματικό σύστημα κατέρρευσε θα αναδειχθεί όποιος προσφέρει αποτελεσματικά στην κοινωνία.

  Στη διετία που πέρασε έγιναν πολλά. Ο Δήμος πλέον λειτουργεί ως μία ενιαία διοικητική μονάδα. Μπήκε νοικοκυριό στα οικονομικά και παρά τις συνεχείς περικοπές συνταγματικά θεσμοθετημένων πόρων, που ξεπερνούν το 60%, καταφέρνει κι αντέχει.

  Δήμος και ΔΕΥΑΙ υλοποιούν το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων που έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα. Μόνο από το ΕΣΠΑ έχουν διασφαλίσει ποσό άνω των 154 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 41 μεγάλα έργα του νέου μας Δήμου. Παράλληλα άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ έχουν διασφαλίσει τα Νομικά Πρόσωπα για άλλα έργα αλλά και δράσεις απασχόλησης.

  Κύριος στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να είναι χρόνια καινοτόμων παρεμβάσεων και έργων ουσίας που θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση όλων των περιοχών και στη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

  Ο Δήμαρχος

  Φίλιππας Φίλιος

   

  Ολόκληρος ο απολογισμός σε pdf

   


   

   

    

   

   
   
   
          αριθμός επισκεπτών