•  


  ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

   

  Ιωάννινα, 25.07.2012    

   

    

  Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

    


     Φίλιππας Φίλιος

  Με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, κατέθεσε τη θέση του Δήμου σχετικά με τα ζητήματα της λίμνης και τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

  Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ένα κάθετο «όχι» σε αποσπασματικές ενέργειες και κινήσεις που δεν είναι υπέρ του οικοσυστήματος ενώ επιβάλλεται ο Δήμος να έχει λόγο και μάλιστα καθοριστικό σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην Παμβώτιδα και την παραλίμνια περιοχή.

  Ο κ. Φίλιος σημείωσε πως ενώ σήμερα η λίμνη περιβάλλεται στο σύνολό της σχεδόν από το Δήμο Ιωαννιτών, ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα για καμία απόφαση που την αφορά. Μέρος αρμοδιοτήτων, όπως είναι άλλωστε γνωστό, ασκείται από την Περιφέρεια Ηπείρου, άλλο μέρος από την Κτηματική του Δημοσίου και εμπλοκή έχει και ο Φορέας Διαχείρισης.

  «Ζητούμε καθαρό ρόλο για το Δήμο. Κάθε ενέργεια που γίνεται στη λίμνη θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα ολοκληρωμένης μελέτης. Αποσπασματικές αποφάσεις και κινήσεις δεν είναι προς όφελος της Παμβώτιδας», υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

   

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

  Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε εκτενής ενημέρωση και συζήτηση για τη χωματερή στη Δουρούτη. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα όπως και για την εξέλιξη του έργου της αποκατάστασης.

  Οι καθυστερήσεις στην αποκατάσταση είναι υπαρκτές και απορρέουν από τα προβλήματα που είχε η μελέτη βάση της οποίας δημοπρατήθηκε το έργο. Η διακήρυξη δεν κάλυπτε ολόκληρη την έκταση της χωματερής, δεν πρότεινε την τοποθέτηση γεωυφάσματος και η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού ήταν μικρότερη των πραγματικών αναγκών.

  «Προσπαθούμε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, να λύσουμε τα προβλήματα αυτά. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα απένταξης του έργου. Πιέζουμε τον εργολάβο να επιταχύνει την εκτέλεση των έργων» τόνισε ο Δήμαρχος.

  Για την χωματερή τοποθετήθηκαν επίσης οι συναρμόδιοι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Θεμελής, Θωμάς Μπέγκας και Δημήτρης Νάστος.

  Ο κ. Θεμελής έκανε γνωστό ότι η ΔΕΥΑΙ η οποία έχει την ευθύνη για το έργο της αποκατάστασης ακολουθεί όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να πιέσει τον εργολάβο να επιταχύνει τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα της μελέτης με την οποία έγινε η διακήρυξη και τόνισε με έμφαση πως «η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να διατηρήσει μία χωματερή- βόμβα παρά να βάλει τέλος σε αυτή τη ντροπή».

  Ο κ. Θωμάς Μπέγκας σημείωσε ότι η εναπόθεση των ογκωδών αντικειμένων και των μπαζών γίνονταν σε συνεννόηση και σε συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία και τόνισε ότι τα μέτρα φύλαξης, λόγω και των υψηλών θερμοκρασίων, είναι πλέον ιδιαίτερα αυστηρά.

  Τέλος ο κ. Νάστος ενημέρωσε το σώμα για τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στον ΧΑΔΑ και υπογράμμισε ότι ο εργολάβος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει στο ακέραιο όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις.

     

  ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ

  Απαντώντας στο θέμα της διοργάνωσης εμποροπανήγυρης που ετέθη από την αντιπολίτευση ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής ανέφερε ότι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατατέθηκε έγγραφο από την Δημοτική Ενότητα Περάματος για την πραγματοποίηση του παζαριού.

  Η Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, το είδε θετικά, η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση.

  Τέλος τόσο από τον κ. Θεμελή όσο και από τον κ. Νάστο έγινε γνωστό ότι σφραγίστηκε κέντρο διασκέδασης που λειτουργούσε στην οδό Γαριβάλδη ύστερα από σχετικό έλεγχο που είχε κάνει η Ελληνική Αστυνομία.

     

   
          αριθμός επισκεπτών