• ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

   

                                                                   Ιωάννινα, 25.01.2012    

   

   

  Πρώτο βήμα για τον ξενώνα αστέγων

  Μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, με ιδιαίτερη κοινωνική σημασία, λαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών. Σκοπός της είναι να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός και φιλόξενος χώρος για τους αστέγους, που καθημερινά πλέον αυξάνουν και στην περιοχή μας.

  Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης και η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου κινητοποιήθηκαν αμέσως, προκειμένου να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα, πριν αυτό πάρει μεγάλες διαστάσεις.

  Βασική τους μέριμνα ήταν η ανεύρεση χώρου όπου θα μπορούσε εύκολα και γρήγορα να διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενήσει τους αστέγους.

  Μετά από τις συζητήσεις που υπήρξαν με το Υπουργείο Υγείας, υπήρξε θετική απάντηση για την φιλοξενία αστέγων στις εγκαταστάσεις της παλιάς Παιδόπολης «Αγία Ελένη».

  Έτσι σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππος Τσουμάνης, η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρόη Ζηκίδου, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ και υπηρεσιακοί παράγοντες επισκέφθηκαν τις εγκαταλειμμένες εδώ και χρόνια εγκαταστάσεις της παιδόπολης για να δουν την κατάσταση που επικρατεί.

  Διαπίστωση είναι ότι ορισμένα από τα κτίρια μπορούν να καταστούν λειτουργικά και να διαμορφωθούν ώστε να φιλοξενήσουν τον ξενώνα αστέγων.

  «Υπάρχει μία τεράστια, σχολάζουσα, περιουσία του Υπουργείου Υγείας που μπορεί να αξιοποιηθεί και να δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Έχουμε την καταρχήν θετική απάντηση του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία ξενώνα αστέγων, που δυστυχώς αυξάνουν. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά κτίρια σε καλή κατάσταση και σύντομα θα ετοιμάσουμε πρόταση για την αξιοποίησή τους», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Τσουμάνης.

  Η Διευθύντρια της Κοινωνικής Υπηρεσίας Ρόη Ζηκίδου ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των αστέγων αυξάνει. Οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις ανέρχονται πλέον στις δέκα. «Ως κοινωνική υπηρεσία καταγράφουμε όλες τις ανάγκες της περιοχής και γνωρίζουμε τα περιστατικά που χρίζουν άμεσης στήριξης. Έχουμε αστέγους που πρέπει να τους περιθάλψουμε, ενώ η υπηρεσία μας με το εξειδικευμένο προσωπικό είναι σε θέση να παρέχει στήριξη, όπως ψυχολογική, που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις», σημείωσε η κ. Ζηκίδου.

   

  Φωτογραφίες από την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της παλιάς Παιδόπολης «Αγία Ελένη»    
   
          αριθμός επισκεπτών