• ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

   

  Ιωάννινα, 07.11.2012     

   

      

   Έκτακτη συνέντευξη του Δημάρχου:

  Όχι στα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου


     Φίλιππας Φίλιος

  «Δεν πρόκειται να υπογράψω καμία απόλυση εργαζομένου. Αυτό που ζητούν μοιάζει με έκτακτο στρατοδικείο. Ας δώσουν στους προγόνους τους να το κάνουν…». Με την δήλωση αυτή ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος σχολίασε τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο και πλήττουν βάναυσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

  Ο κ. Φίλιος απέστειλε ήδη επιστολή προς όλους τους Δημάρχους της χώρας, σημειώνοντας ότι οι Δήμοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο νέο καθεστώς που διαμορφώνονται. «Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα παραδώσουμε τα κλειδιά των δημαρχείων…», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

  Ο κ. Φίλιος στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση έχει κάνει μία τεράστια προσπάθεια περιστολής δαπανών. Η συμβολή της στη συνολική προσπάθεια που κάνει η χώρα για έξοδο από την κρίση ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλο τομέα.

  Σήμερα, με το Μεσοπρόθεσμο και το νέο πακέτο μέτρων, η Αυτοδιοίκηση διαλύεται.

  «Έξω από κάθε συνταγματική επιταγή, έξω από κάθε πολιτική συμφωνία, έξω από κάθε ηθική, η κεντρική Κυβέρνηση στέλνει την αυτοδιοίκηση δεκαετίες πίσω, μετατρέποντάς την σε ένα απλό διαχειριστή. Και μάλιστα διαχειριστή της μιζέριας, της ανέχειας, της οικονομικής εξαθλίωσης.

  Οι νέες μειώσεις στους θεσμοθετημένους πόρους της αυτοδιοίκησης αλλά και η οριζόντια μείωση του προσωπικού στην οποία καλούνται να προχωρήσουν οι Δήμοι, είναι μέτρα έξω από κάθε λογική. Μας υποχρεώνουν στην αναστολή λειτουργίας με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών», υπογράμμισε.

  Η θέση και η στάση του Δήμου Ιωαννιτών είναι ξεκάθαρη. Η Δημοτική Αρχή λέει όχι στις νέες περικοπές και τις απολύσεις εργαζομένων.

  «Αν η Κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το πακέτο των μέτρων αυτών, που απαξιώνουν και στην ουσία καταργούν την αυτοδιοίκηση, εμείς θα παραδώσουμε τα κλειδιά.

  Οι πολίτες μας, μας εμπιστεύτηκαν και μας εξέλεξαν για να είμαστε δίπλα τους. Δεν θα μας υποχρεώσει κανείς να βρεθούμε απέναντί τους», κατέληξε ο κ. Φίλιος.

   

  ΓΙΑ ΤΗ ΔΩΔΩΝΗ

  Στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος τοποθετήθηκε στο ζήτημα της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, καυτηριάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης η οποία διασαλεύει τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία της Ηπείρου.

  «Υπήρξαμε καθαροί από την αρχή. Ήμασταν αντίθετοι με την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας. Η Δωδώνη αποτέλεσε για δεκαετίες πυλώνας για τους κτηνοτρόφους  και μοχλός ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα και την περιοχή.

  Ο διαγωνισμός πώλησης που έγινε συνοδεύεται από πολλά ερωτήματα, τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί.

  Δεν θέλουμε να μπούμε σε νομικά, οικονομικά ή άλλα θέματα. Πολιτικά και μόνο θεωρούμε ότι ήταν μία λανθασμένη κίνηση της Κυβέρνησης. Τα 20 εκατομμύρια δεν καλύπτουν καμία ανάγκη του κράτους, όμως  διασαλεύουν την καθημερινότητα των κτηνοτρόφων, και την οικονομική ζωή της Ηπείρου».

   

   ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

   

  Το άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Δήμαρχος είναι οι μεγάλοι οδικοί άξονες. Κυρίως ο Ε-65 ο οποίος δείχνει να οδηγείται οριστικά στις καλένδες.  Ο κ. Φίλιος επεσήμανε την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των εργασιών ενός έργου που θα συνδέσει τρεις περιφέρειες της χώρας και θα έχει πολλαπλά οφέλη.

  Εκτιμούμε ότι για το σύνολο των αυτοδιοικητικών των περιοχών που διέρχονται οι δύο οδικοί άξονες, η επανέναρξη των εργασιών θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά σε τι θα ωφεληθεί το κράτος από την διακοπή των εργασιών, από την στιγμή που θα κληθεί να καταλάβει και πολύ υψηλές ποινικές ρήτρες», κατέληξε ο Δήμαρχος.

     

   

   
          αριθμός επισκεπτών