• ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

   

  Ιωάννινα, 11.07.2011    

   

    

  ΘΕΜΑ: Σύσκεψη με τους κατοίκους του Περάματος

   

          Υψίστης προτεραιότητας, θεωρεί η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, την ολοκλήρωση και την θεσμοθέτηση του Ρυθμιστικού. Αυτό επανέλαβε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση κατοίκων του τοπικού διαμερίσματος Περάματος.

          Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Μαρούφωφ, ο δημοτικός σύμβουλος Περάματος Κώστας Γκόγκος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Μπιντεβής, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και άλλοι.

          Στη συγκέντρωση συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα του Περάματος, με έμφαση στην ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής, τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

        Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, αναφέρθηκε εκτενώς στο Ρυθμιστικό, κάνοντας γνωστό ότι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κοινοποιήθηκε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, στο οποίο περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί από το Δήμο.

         Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η ολοκλήρωση του Ρυθμιστικού δεν χωρά άλλες καθυστερήσεις και από την πλευρά της, με τις συνεχείς παρεμβάσεις στο ΥΠΕΚΑ και τις συσκέψεις που προκάλεσε, συμβάλλει ώστε να ολοκληρωθεί μία πολυετής διαδικασία. «Χωρίς το Ρυθμιστικό δεν μπορούν να προχωρήσουν τα Σχέδια Πόλης. Η Δημοτική Αρχή πιέζει στο μέγιστο βαθμό», τόνισε ο κ. Φίλιος, σημειώνοντας πως είναι απολύτως κατανοητά τα προβλήματα στο Πέραμα εξ αιτίας της μη επέκτασης του Σχεδίου από το 1954.

        Σχετικά με το έργο ανάπλασης στην παραλίμνια ζώνη του Περάματος – έργο που μελετήθηκε και εντάχθηκε από τον ΕΟΤ, χωρίς καμία εμπλοκή του Δήμου στα κρίσιμα αυτά στάδια- ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι τα προβλήματα ανέκυψαν επειδή δεν είχε οριοθετηθεί η λίμνη.

        Η παρέμβαση του Δήμου στο Υπουργείο Πολιτισμού ήταν καταλυτικής σημασίας, καθώς το έργο σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και λίγο πριν την απένταξή του και τη μεταφορά των χρημάτων σε άλλη περιοχή της χώρας.

        Με την τροποποίηση της μελέτης, ώστε κάτω από την κόκκινη γραμμή να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις, όπως ανάπλαση πρασίνου και δεντροφυτεύσεις, το έργο μπορεί να ξεκινήσει.

       Ο Δήμαρχος επανέφερε χθες το βράδυ το θέμα της κατασκευής του κωπηλατοδρομίου, όπως και τη δυνατότητα κατασκευής στίβου θαλασσίου σκι, πίσω από το ανάχωμα της Αμφιθέας.

        Έκανε γνωστό ότι δόθηκε εντολή στη ΔΕΥΑΙ, να θέσει, μέχρι τις 20 Ιουλίου σε λειτουργία τον μηχανισμό απόσμησης στο βιολογικό καθαρισμό, ο οποίος είχε πάψει να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα δυσοσμίας στην περιοχή και ανακοίνωσε πως και με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών πλέον, ο Οργανισμός Σπηλαίου Περάματος, διατηρεί την αυτονομία του.

        Τα χρήματα για τον δρόμο Αμφιθέας Λυκοστόμου είναι διασφαλισμένα και το έργο σύντομα θα πάρει τον δρόμο της εκτέλεσης, ενώ ο Δήμος με τις υπηρεσίες του θα παρέμβει άμεσα για τον καθαρισμό του δρόμου από τον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων μέχρι το Πέραμα.

      

      Σήμερα το πρωί, στο γραφείο του Δημάρχου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Βασίλη Μασαλά, του Δημοτικού Συμβούλου Κώστα Γκόγκου και των μελετητών του έργου ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης. Στη σύσκεψη δόθηκαν οι τελευταίες κατευθύνσεις για την τροποποίηση και την οριστικοποίηση της μελέτης.

     

   
   
          αριθμός επισκεπτών