• ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

   

  Ιωάννινα, 25.10.2012     

   

      

  Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Επίσκεψη στο Νησί

  Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο. Ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε για όλα τα μεγάλα έργα που εκτελούνται στην περιοχή ή βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης και ζήτησε τη συνδρομή του στην αναπτυξιακή προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών, σε μία συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη.


   

  Αμέσως μετά ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμαρχος, η Διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και κλιμάκιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων επισκέφθηκαν τα Μοναστήρια στο Νησάκι.

  Στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί επί τόπου ο Γενικός Γραμματέας για την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι φορείς προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί το έργο στη Μονή Ελεούσας.

  Οι μελέτες για τις παρεμβάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί και να καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο το Σκευοφυλάκιο έχουν ολοκληρωθεί. Ο προϋπολογισμός των έργων εκτιμάται στα δύο εκατομμύρια ευρώ και η προσπάθεια αποσκοπεί στην ένταξή του σε ένα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

  Το έργο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την αναβάθμιση του μοναστηριακού συμπλέγματος στο Νησί όσο και για την διάσωση του πολιτιστικού και θρησκευτικού πλούτου της περιοχής.

  «Η επίσκεψή μας είχε στόχο να δούμε την εξέλιξη ορισμένων έργων κυρίως όμως να ενημερώσουμε τον Γενικό Γραμματέα για την παρέμβαση στο Σκευοφυλάκιο το οποίο είναι απαραίτητο για την διατήρηση ενός αμύθητου πλούτου. Για το έργο αυτό υπάρχει συνεχής συνεργασία του Δήμου με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και με την Μητρόπολη. Όλες οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία του Γενικού Γραμματέα και του Υπουργείου Πολιτισμού θα βρεθεί η δυνατότητα χρηματοδότησής του. Με το έργο αυτό θα αποκατασταθεί πλήρως η χρήση των Μοναστηριών και θα αναβαθμιστεί σημαντικά ο θρησκευτικός τουρισμός» δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης.

  Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δήλωσε ενθουσιασμένος από το έργο που έχει ήδη γίνει και υπογράμμισε ότι με τη συνεργασία όλων μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί και το τελευταίο του μέρος.

  «Το Νησάκι είναι μία πραγματική όαση στα Γιάννινα. Όλη η περιοχή όμως είναι ένας μεγάλος περιφερειακός πόλος πολιτισμού για τη χώρα. Όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Νησί θα είναι ημιτελή αν δεν ολοκληρώσουμε το Σκευοφυλάκιο. Αξίζει να παλέψουμε για το έργο αυτό που θα αναβαθμίσει και τον εκκλησιαστικό τουρισμό. Θεωρούμε ότι η ένταξη του έργου είναι εφικτή και μπορούμε με τη συνεργασία όλων να το πετύχουμε. Έτσι θα ολοκληρώσουμε την πολιτιστική παρουσία των Ιωαννίνων και θα έχουμε δημιουργήσει μία πραγματική κιβωτό για τα μνημεία μας», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Θεοδωρίδης.

  Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Νησί 


     
   
          αριθμός επισκεπτών