•                                    


  ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

   

  Ιωάννινα, 09.05.2012    

   

   

      

  Διήμερο εκδηλώσεων με το ποδήλατο στο επίκεντρο

  Τρεις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών την Παρασκευή και το Σάββατο (11&12-05-2012) για το ποδήλατο, τη βιώσιμη κινητικότητα και την ασφάλεια.

  Οι εκδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο της δράσης «CYCLO - Πόλεις ποδηλάτου, Τοπικές ευκαιρίες για βιώσιμη κινητικότητα και τουριστική ανάπτυξη» το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος» - MED 2007-2013 και στοχεύει στην προώθηση της αειφόρου κινητικότητας στις μικρές και μεσαίες πόλεις της Μεσογείου, μέσω της ένταξης της χρήσης του ποδηλάτου σε πολιτικές και χωροταξικό σχεδιασμό.

  Η έναρξη γίνεται το πρωί της Παρασκευής με την εκδήλωση «Σπίτι- Σχολείο- Σπίτι».

   Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην μετακίνηση μαθητών από το σπίτι προς το σχολείο και επιστροφή στο σχολικό συγκρότημα Ακαδημία, καθώς και στο 4ο και 7ο Λύκειο.

  Στόχος είναι η πιλοτική δοκιμή ώστε να υπερκερασθεί η φοβία για την ασφάλεια της μετακινήσεως των μαθητών με ποδήλατο στους δρόμους και αφετέρου να λειτουργήσει ως έναυσμα για αλλαγή της νοοτροπίας και τρόπου αντιμετώπισης των ποδηλάτων από τους οδηγούς αυτοκινήτων.

  Οι συμμετέχοντες μαθητές, θα συγκεντρωθούν σε 4 σημεία-αφετηρίες (πλατεία Ομήρου, πλατεία Πάργης, παλαιό Πανεπιστήμιο και πλατεία Καλούτσιανης) και θα κινηθούν προς την Ακαδημία συνοδευόμενοι από μοτοσικλετιστές της Τροχαίας, καθώς και από γονείς, ποδηλάτες από συλλόγους και εθελοντές.                                   

  Η ομάδα από την πλατεία Ομήρου, θα κινηθεί και θα ενωθεί με την ομάδα της πλατείας Πάργης και κατόπιν θα κινηθεί προς το σχολείο διερχόμενη από κεντρικές οδούς.

  Η ομάδα στο παλαιό Πανεπιστήμιο, θα κατέλθει την λεωφόρο Δωδώνης προς το σχολείο. Τέλος, η ομάδα της Καλούτσιανης, αποτελούμενη από μαθητές γυμνασίου-λυκείου, θα κινηθεί αντίστοιχα από την νότια πλευρά.                                  

  Η έναρξη της μετακινήσεως με ποδήλατα θα γίνει στις 8 το πρωί και κατά την άφιξη στα σχολεία, θα διανεμηθούν φυλλάδια επεξηγηματικά του προγράμματος CYCLO και θα γίνουν σύντομες-ολιγόλεπτες ομιλίες επί του θέματος από αρμοδίους.

  Η συνέχεια των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή στις επτά το απόγευμα με τη δεύτερη συνάντηση- στρογγυλή τράπεζα, στην ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου.

  Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τοπικών φορέων (περιφερειακή και δημοτική αρχή, τροχαία, δημοτική αστυνομία, επιμελητήριο κτλ) σχετιζόμενοι με το θέμα του ποδηλάτου στη μετακίνηση και τουρισμό.

  Στο πλαίσιο της συνάντησης θα συζητηθούν ζωτικά ζητήματα σε σχέση με το δικαίωμα στο δημόσιο χώρο, την ήπια κινητικότητα, τη μετακίνηση με ποδήλατο και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί στην πόλη των Ιωαννίνων.

  Τέλος το Σάββατο στις έντεκα το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σεμινάριο με θέμα «ποδήλατο και οδική ασφάλεια».

   
          αριθμός επισκεπτών