• Λαμπρή υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας

  (αφή φλόγας Σάββατο 12/05/2012 09:30 μ.μ.)

    


  Με μία λαμπρή εκδήλωση η πόλη των Ιωαννίνων υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα. Στην πλατεία Μαβίλη, όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις, πλήθος κόσμου καταχειροκρότησε τους λαμπαδηδρόμους, νεαρούς αθλητές της πόλης μας, που μετέφεραν το φως της Ολυμπίας, σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.

  Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Σπύρος Ζαννιάς, το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Βασίλης Κατσώρας, σύσσωμες οι τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου.

  Νωρίτερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος βράβευσε την παγκόσμια πρωταθλήτρια του τζούντο Ιουλιέτα Μπουκουβάλα, η οποία θα αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

   

  Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

  Τα Γιάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, υποδέχονται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα. Τη φλόγα που φωτίζει ιστορία χιλιάδων ετών, παραμένοντας σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.

  Στην αρχαιότητα σταματούσε τους πολέμους. Σήμαινε εκεχειρία. Και σήμερα, όπου το αίτημα για ειρήνη και ευημερία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, ενώνει όλο τον κόσμο.

  Υποδεχόμαστε την Ολυμπιακή Φλόγα στα Ιωάννινα της σύγχρονης εποχής, όπου υπάρχουν σταθερές και αναλλοίωτες οι αξίες του πολιτισμού και του αθλητισμού και ευελπιστούμε όλες οι πόλεις του κόσμου να μοιρασθούν τα ιδεώδη του αθλητισμού:

  Ιδεώδη συνεργασίας, ειρήνης, πνευματικής και πολιτιστικής ανάτασης. Σε εποχές που δεν λείπουν οι εντάσεις, η Ολυμπιακή Εκεχειρία, και η Ολυμπιακή Φλόγα που θα διασχίσει όλες τις ηπείρους έχουν μια μεγάλη και συμβολική δυναμική.

  Η Πόλις, η Δημοκρατία , ο Ολυμπισμός, είναι τρεις λέξεις ελληνικές και ταυτόχρονα Παγκόσμιες. Ανήκουν και οι τρεις στο λεξιλόγιο και τη βαθύτερη έννοια του Πολιτισμού.

  Η Φλόγα της Ολυμπίας ενώνει τον κόσμο. Είναι το φως της ελπίδας!

  Αυτό είναι και το μήνυμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, που αναδεικνύει πράγματι όλα όσα ενώνουν τον κόσμο.

  Με το ίδιο πνεύμα οι κάτοικοι και ο τόπος μας υποδέχονται τη Φλόγα στα Γιάννινα, επιβεβαιώνοντας την πίστη και την εμμονή στις αρχές της ευγενούς άμιλλας, στο συνδυασμό των σωματικών αρετών και των πνευματικών επιτεύξεων, που αποτελούν τρόπο σκέψης και ζωής του λαού μας.

  Με αυτές τις αρχές θα βρίσκονται στο Λονδίνο οι δικοί μας πρωταθλητές. Διατηρώντας ζωντανή την παράδοση των μεγάλων διακρίσεων δίνουν, σε καιρούς δύσκολους, τον δικό τους νικηφόρο αγώνα, ικανό να μας χαρίσει το χαμόγελο.

  Στην Ιουλιέτα, το Γιώργο και το Γιάννη, ευχόμαστε να επιστρέψουν Ολυμπιονίκες και η πόλη θα είναι έτοιμη να ρίξει τα τείχη της για να τους υποδεχθεί.

  Ανάβουμε λοιπόν το βωμό, στην πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών, που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και στην πρώτη διοργάνωση, το 1896 στην Αθήνα.

   

  ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

  ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΤΣΩΡΑ (Μέλους της ολομέλειας της ΕΟΕ)

  Με σεβασμό και μεγαλοπρέπεια , με χαρά και συγκίνηση, φέρνουμε σήμερα στην πόλη των Ιωαννίνων την ιερή Ολυμπιακή φλόγα που άναψε στις 10 Μαΐου στην αρχαία Ολυμπία και για 8 ημέρες θα περιοδεύσει την Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι το Καστελόριζο την Ηγουμενίτσα τους κήπους στον Έβρο για να καταλήξει στις 17 Μαΐου στο παναθηναϊκό στάδιο απ όπου θα παραδοθεί στην οργανώτρια πόλη του Λονδίνου.

  Το ολυμπιακό φως που ανάβει κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία από τις ακτίνες του ήλιου , γίνεται φλόγα για να ζεστάνει τις καρδιές των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και να μεταφέρει τις αξίες του ολυμπισμού.

  Η φλόγα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του ολυμπισμού και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ολυμπιακής κληρονομιάς καθώς συνδέει τους αγώνες της αρχαιότητας με τους σύγχρονους , διαδραματίζοντας τον ρόλο μιάς διαχρονικής γέφυρας που ενώνει το χθες με το σήμερα αλλά και το αύριο της ανθρωπότητας.

  Παράλληλα είναι το ιερό σύμβολο της φιλίας της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων , της συνεργασίας , του έντιμου αγώνα , της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι.

  Όταν μεταφέρεται από χέρι σε χέρι από ανθρώπους όλων των ηλικιών , και των δύο φύλλων , διαφορετικής κουλτούρας μόρφωσης θρησκείας και καταγωγής , επιβεβαιώνει στην πράξη ότι, όσα ενώνουν τους κατοίκους του πλανήτη μας είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

  Η ολυμπιακή φλόγα είναι για τον αθλητισμό και την ειρήνη στον κόσμο , ότι είναι για την θρησκεία μας το ΑΓΙΟ ΦΩΣ : Άγγελος χαράς – ζωής – αγάπης – ελπίδας - αδελφοσύνης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών

  Επιτρέψτε μου να εκφράσω την συγκίνηση που νιώθω σήμερα σαν μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής γεννημένος στα Γιάννενα, για την μεγάλη τιμή που έχει η πόλη μας να φιλοξενήσει την Ολυμπιακή φλόγα δίπλα στην λίμνη των θρύλων, κάτω από το αγέρωχο κάστρο ανάμεσα σε όλους εσάς προκομμένους νοικοκύρηδες , γόνους μεγάλων προγόνων που δόξασαν την Ελλάδα.

  Αρσάκης , Ριζάρης , Ζωσιμάδες, Αβερωφ , Τοσίτσας ,Σίνας, Γεώργιος Σταυρου , Ζάππας, Ζωγράφος , Καπλάνης , όλοι ήταν γέννημα θρέμμα τούτης της άγονης αλλά περήφανης γης .

  Άνθρωποι που δόξασαν την Ελλάδα καταθέτοντας το περίσευμα της ψυχής τους για την πατρίδα. Μια πατρίδα που σήμερα δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση αλλά πιστέψτε με είναι αλήθεια : Είμαστε ο λαός που δίδαξε στον κόσμο τις αξίες και θα σταθούμε όρθιοι όπως πολλές φορές το κάναμε στο παρελθόν. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι αυτή η λαμπαδηδρομία δεν θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη ούτε ένα Ευρώ !

  Όλα τα έξοδα τα έχουν καλύψει χορηγοί !

  Οι Έλληνες όταν δουλεύουν όλοι μαζί καταφέρνουν το ακατόρθωτο !

  Τα Γιάννενα θα έχουν την τιμητική τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου με τους άξιους αθλητές που γεννήθηκαν σ΄αυτή την πόλη .

  Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΑΛΛΑΣ ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΛΗΣ η ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΙΟΥΛΙΕΤΤΑ ΚΑΙ ΤΣΙΑΒΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ κέρδισαν άξια την πρόκριση για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες , ενώ η Ολυμπιονίκης μας ΕΛΕΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ περιμένει ένα καλό αποτέλεσμα σε λίγες μέρες σε έναν αγώνα πρόκρισης για να τα καταφέρει κι αυτή!

  Αυτά τα παιδιά θα σηκώσουν ψηλά την σημαία της Ελλάδας και την ψυχή των Ελλήνων και του λαού των Ιωαννίνων στο Λονδίνο.

  Είναι μεγάλη τιμή για μένα που θα βρίσκομαι εκεί στην κερκίδα την ώρα που θα αγωνίζονται κρατώντας τη γαλανόλευκη , υπερήφανος που είμαι Γιαννιώτης.

  Κύριε δήμαρχε

  Η πορεία σας στο τιμόνι αυτής της πόλης , έχει αποδείξει εμπράκτως την αγάπη που τρέφετε για τον αθλητισμό και τους αθλητές αυτής της πόλης.

  Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να φιλοξενήσει απόψε την Ολυμπιακή Φλόγα , κατατάσσει την πόλη σας στους χορηγούς της λαμπαδηδρομίας και σας παρακαλώ να δεχθείτε τις ευχαριστίες της ολομέλειας και του προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου . Αποδείξατε ότι τα Γιάννενα πρωτοστατούν σε όλες τις Εθνικές εκδηλώσεις !

   

  ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (12/5/2012).

  Μετά τις Ολυμπιάδες του 2000 (Σίδνεϋ), 2004 (Αθήνα) και 2008 (Πεκίνο), το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννίνων, συμμετείχε για 4η συνεχόμενη Ολυμπιάδα (2012 Λονδίνο), στην επίσημη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στα Γιάννινα.

  Επρόκειτο για μια συγκινητική εκδήλωση που καταγράφηκε στις καρδιές της 47μελούς αποστολής του, όχι μόνο για την αξία της καθ' αυτού κορυφαίας στιγμής για τα Γιάννινα και τη χώρα αλλά κυρίως διότι συμμετείχαν ως κρίκος σε μια στιγμή που θα επαναλάβει στον κόσμο ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα με κύριο όπλο τον πολιτισμό, τις αξίες, τα διδάγματα του παρελθόντος και ιδίως τους ίδιους της τους πολίτες, να περάσει τις δύσκολες στιγμές που διανύει.   

     

   
          αριθμός επισκεπτών