• ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

   

                                                        Ιωάννινα, 02.10.2011    

   

   

      

  Εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

  Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2011

  Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.

  3 Οκτώβρη 1943. Όταν οι Γερμανοί αποχώρησαν από τους Λιγκιάδες ο απολογισμός ήταν φρικτός: 92 νεκροί, μεταξύ των οποίων 34 παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 11 ετών.  Πλήρως κατεστραμμένα από τις φωτιές 43 σπίτια και 57 αποθήκες, στάβλοι και καλύβες.

  Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση που έγινε και ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιου, ο οποίος αναφέρθηκε στο βαθύτερο νόημα του ολοκαυτώματος.

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με προσκλητήριο νεκρών και τον Εθνικό Ύμνο.

  Στην δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Είναι αλήθεια ότι αυτή η ιστορική βαρβαρότητα και εγκληματικότητα, άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην Ευρωπαϊκή ιστορία και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η Ελλάδα έδωσε πολλούς νεκρούς και πολλά ερείπια στον αγώνα για να απαλλαγεί από το χιτλερικό άγος, για να απαλλαγεί η Ευρώπη από το χιτλερικό άγος, κάτι που δεν πρέπει να ξεχνούν οι εταίροι μας στην Κοινότητα.

  Σήμερα ο Ελληνικός λαός αγωνίζεται, δίνει μία άλλη μάχη, πολύ σκληρή για την επιβίωσή του. Οι κυβερνώντες πρέπει να δείξουν μεγάλη κατανόηση, πρέπει δίκαια να κατανείμουν τα βάρη, δεν μπορεί να πέσουν στους ασθενέστερους. Χρειάζεται αυτή τη μάχη να τη δώσουμε όλοι μαζί για να την κερδίσουμε και πιστεύω ότι θα την κερδίσουμε»

  ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

  Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος ανέφερε: «Ήρθαν ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας. Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους. Έφτασαν ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου, τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας. Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε παρά μόνον σίδερο και φωτιά…».

  Οι στίχοι του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τα γεγονότα που σημάδεψαν μία πολύ δύσκολη περίοδο της ελληνικής ιστορίας.

  Κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι τα γεγονότα της 3ης Οκτωβρίου. Στα όρια του Νομού Ιωαννίνων, αποτέλεσαν πέραν της καταστροφής των Λιγκιάδων, προάγγελο καταστροφών, πυρπολήσεων και αθρόων εκτελέσεων.

  Η τραγωδία εκείνων των ημερών, επιβάλει μία και μόνο δυνατότητα, την αταλάντευτη προσήλωση στα ιδανικά της ειρήνης και στην ανάγκη για έναν εθνικό και διεθνή βίο, που θα υπακούει σε κανόνες δικαίου.

  Κι αυτό επειδή όλοι γνωρίζουμε πως οι γενοκτονίες, τα ολοκαυτώματα και οι πόλεμοι δεν σταμάτησαν, η αγριότητα δεν εξέλειπε.

  Όλοι έχουμε συνείδηση του παρελθόντος. Αυτή η σφραγίδα είναι γνώση και συναίσθημα μαζί, είναι αντίληψη για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

  Αυτή είναι η ιστορική μας συνείδηση, αυτή είναι η καταγωγή μας, αυτή είναι η δική μας παράδοση. Κι αυτήν την παράδοση οφείλουμε να την κρατάμε ζωντανή με αξιοπρέπεια και ευθύνη, με σοβαρότητα και αίσθηση του χρέους.

  Οι νεκροί δεν είναι το φορτίο που βαραίνει τους ζωντανούς, αλλά η μνήμη που μας τροφοδοτεί, που μας οδηγεί και που μας δίνει τους μεγάλους στόχους της κοινής μας ζωής.

  Όσο ακριβέστερη είναι η ιστορική αίσθηση των γεγονότων, τόσο δικαιότερη είναι η τιμή του αποδίδουμε και η μνήμη που δεν σβήνει.

  Το τρίπτυχο αυτό, της ιστορικής αίσθησης, της τιμής και της μνήμης, μας επαναφέρει δημιουργικά στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και μας παροτρύνει σε μία  ιστορική εγρήγορση που περιλαμβάνει όσα διαδραματίζονται στο δικό μας παρόν:

  Πως φτάσαμε ως εδώ;

  Που πάμε;

  Πως στοιχειοθετούμε κοινωνικά αντισώματα

  Πως διαχέουμε μία πνοή ελπίδας….

  Στην δύσκολη πραγματικότητα των καιρών μας, η παρούσα εκδήλωση τιμής και μνήμης, μέσα από την ιστορική εγρήγορση που εμπνέει, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία επιπλέον ευκαιρία εκδίπλωσης του αντιστασιακού πνεύματος.

  Αιωνία τους η μνήμη

  Σας ευχαριστώ.

    

  Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος στο βήμα

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας


   
          αριθμός επισκεπτών