• ΔΗΜΗΤΡΗΣ Θ. ΓΙΩΤΙΤΣΑΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

   

  Δευτέρα, 20.2.2012

   

  ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

  Στην πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών

  για την 99η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων

   

  Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, σας καλωσορίζω στην πόλη των Ιωαννίνων, έδρα του μεγαλύτερου σε πληθυσμό Δήμου της βορειοδυτικής Ελλάδας και πνευματικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο των Δυτικών Βαλκανίων.

   

  Σας καλωσορίζω στην πόλη που ετοιμάζεται να εορτάσει, σε ένα χρόνο από σήμερα, τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της.

   

  Η φετινή επέτειος, βρίσκει τη χώρα μας αντιμέτωπη με την βαθύτερη οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική κρίση της μεταπολιτευτικής περιόδου, η οποία δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Τοπική Αυτοδιοικηση.

   

  Η κρίση αυτή, την οποία βιώνουν εντονότερα οι μη έχοντες και η νεολαία μας, αποτελεί μια πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία καλείται να παρέμβει, με στοχευμένες δράσεις, για την ανακούφιση των ανωτέρω πληθυσμιακών ομάδων.

   

  Το Δημοτικό μας Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή, εδώ και πολύ καιρό κινούνται αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

   

  Αναπτυξιακός προσανατολισμός και αναστροφή των θεμελιακών ανισορροπιών στο δημοσιονομικό και φορολογικό πεδίο, είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους στηρίζεται η προσπάθειά μας..

   

  Απ΄ αυτή την προσπάθεια προκύπτουν όλα τα άλλα:

  Μεγάλα έργα με διασφαλισμένους κοινοτικούς πόρους,

  Οργάνωση δομών κοινωνικής μέριμνας, φροντίδας και πολιτισμού,

  Δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας,

  Τιμολογιακές πολιτικές, κ.α.

   

  Η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης, με το «Πρόγραμμα Καλλικράτης», κατοχύρωσε σε σημαντικό βαθμό, τις απαιτούμενες θεσμικές προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους προαναφερθέντες τομείς.

   

   

  Κυρίες και Κύριοι,

   

  Η φετινή επέτειος των ελευθερίων της πόλης μας συμπίπτει με τη συμπλήρωση εκατόν εβδομήντα χρόνων από τον θάνατο του Νικολάου Ζωσιμά, του τελευταίου της περιβοήτου Αδελφότητας των Ζωσιμάδων, την 16η Φεβρουαρίου 1842.

   

  Έντεκα μήνες πριν τον θάνατό του, την 18η Μαρτίου 1841, ως μόνος νόμιμος και τέλειος κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας που δημιούργησε η Αδελφότητα, «..φοβούμενος το άδηλον και απρόοπτον του θανάτου…», συνέταξε την διαθήκη του με την οποία επροίκισε πλουσιοπάροχα την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Γιάννενα.

   

  Ο σύντομος χρόνος μιας επετειακής προσφώνησης δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ στην απαρίθμηση των ευεργεσιών του. Καταθέτω μόνο, αυτό που αναφέρεται στο τέλος του προλογικού σημειώματος της έκδοσης της διαθήκης του Νικολάου Ζωσιμά, το 1913, με δαπάνες της Εφορείας των Εκπαιδευτηρίων `Ιωαννίνων:

   

  «…η συνεπομένη διαθήκη ομιλεί ευφραδέστατα περί εκείνου,…., όστις μόνην ευδαιμονίαν του ενόμιζεν την ευημερίαν της πατρίδος του, την ανακούφισιν της πτωχείας».

   

  Λόγια που μοιάζουν τόσο επίκαιρα σήμερα και αναδεικνύουν τον Νικόλαο Ζωσιμά ως κορυφαίο στη χορεία των μεγάλων ευεργετών της Ηπείρου.

   

  Η Δημοτική Αρχή, αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους ευεργέτες, με αφορμή και τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της πόλης, το 2013, προτίθεται να φέρει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση μετονομασίας της Λεωφόρου Αθηνών σε «Λεωφόρο Ηπειρωτών Ευεργετών».

   

  Σας καλωσορίζω και πάλι και καλώ στο βήμα την  κυρία Αριάδνη Γκάρτζιου – Τάττη, Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την πανηγυρική ομιλία της με θέμα: «Το Μαντείο της Δωδώνης πριν και μετά την απελευθέρωση».

   

  Σας ευχαριστώ

       

   
          αριθμός επισκεπτών