• ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ                           

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                               

   

  Ιωάννινα, 06.09.2012    

   

   

   

  Συνάντηση δημάρχων Ιωαννίνων και Πάτρας για τα οικονομικά

  Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησαν σήμερα οι δήμαρχοι Ιωαννίνων και Πάτρας. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο κ. Δημαράς για συναντήσεις και συζητήσεις με τους δημάρχους μεγάλων πόλεων με στόχο τις πιο δυναμικές αντιδράσεις στην συνεχή οικονομική αφαίμαξη των ΟΤΑ.

  Με το νέο πακέτο μέτρων που δρομολογεί η Κυβέρνηση, από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφαιρούνται άλλα 800 εκατομμύρια ευρώ περίπου, γεγονός που θα οδηγήσει τους Δήμους σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας.

  «Μετά τις τελευταίες περικοπές οι Δήμοι οδηγούνται σε πλήρη οικονομική αδυναμία και σε κατάρρευση. Δεν είναι σε θέση ούτε να καταβάλουν τη μισθοδοσία. Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, τότε όλα τα μέτρα θα περάσουν και θα υποχρεωθούν οι Δήμοι να κάνουν όσα θέλει η Κυβέρνηση. Δηλαδή να κλείσουν δομές και επιχειρήσεις και να απολύσουν προσωπικό. Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ενάντια στην κοινωνία κι οφείλουμε να αντιδράσουμε. Προσωπικά δεν δύναμαι να είμαι δήμαρχος μιας εξαθλιωμένης κοινωνίας κι ενός χρεοκοπημένου Δήμου» ανέφερε στις δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Πάτρας Γιάννης Δημαράς.

  Ο κ. Δημαράς επανέλαβε και σήμερα τις προτάσεις που είχε καταθέσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ότι δηλαδή τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να διεθνοποιηθούν και να γίνουν απολύτως σαφή στις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα προτείνει κινητοποιήσεις των δημάρχων με διαμαρτυρία στο Σύνταγμα ωσότου λυθούν τα προβλήματα.

  «Η κινητοποίηση της ΚΕΔΕ με το διήμερο κλείσιμο των δήμων δεν είναι αντίστοιχη των μέτρων που λαμβάνονται. Δεν μπορεί να είναι μόνο αυτή η απάντηση στα σκληρά οικονομικά μέτρα. Αν η ίδια η ΚΕΔΕ δεν πάρει πρωτοβουλίες τότε θα το κάνουμε μόνοι μας καθώς η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μέσω των Δήμων το τελικό χτύπημα στην κοινωνία. Αν η ΚΕΔΕ συνεχίσει να κινείται στην ίδια γραμμή, τότε κάποιοι δήμαρχοι θα διαφοροποιηθούμε», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Δημαράς.

  Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος μίλησε για μία σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε την ανάγκη για πιο δυναμικές αντιδράσεις.

  «Η σκληρή πραγματικότητα μας οδηγεί σε έναν κοινό δρόμο. Το διήμερο κλείσιμο των δημαρχείων που έχει αποφασιστεί δεν είναι επαρκής αντίδραση. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα πρέπει να γίνει γνωστό στην κοινωνία και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και να αντιδράσουμε έντονα στην Κυβέρνηση.

  Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως αν καταρρεύσει η αυτοδιοίκηση θα οδηγηθεί σε κατάρρευση όλο το σύστημα της χώρας. Δεν μπορούμε σήμερα να μιλούμε για νέες περικοπές στην αυτοδιοίκηση. Αν θέλουμε να περάσουν τέτοια μέτρα, ας διορίσουν δημάρχους κι ας το κάνουν. Εμείς δεν θέλουμε τέτοια αυτοδιοίκηση και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους όπως είναι η εντολή που πήραμε από τους πολίτες», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.

   


   

    
   
          αριθμός επισκεπτών