21 Φεβρουαρίου 2008 "Ημέρα απελευθέρωσης των Ιωαννίνων"

 

ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ
ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Ιωάννινα,  21 Φεβρουαρίου 2008

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Ημέρες σαν την σημερινή, οι επέτειοι ηρωϊκών αγώνων, δεν αποτελούν  συμβολική ‘συντήρηση’ του παρελθόντος. Είναι πάνω απ’ όλα αφορμή περίσκεψης και άσκηση συλλογικής αυτογνωσίας.

 

Γιορτάζουμε μια επέτειο με ιδιαίτερη βαρύτητα, όχι μόνο για τα Γιάννενα, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

 

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων σηματοδότησε την εξουδετέρωση της τουρκικής αντίστασης στο μέτωπο της Ηπείρου και κατέδειξε τις ικανότητες του Ελληνικού Στρατού τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Η εκπόρθηση του Μπιζανίου, που άνοιξε το δρόμο για την πρωτεύουσα της Ηπείρου, χαρακτηρίστηκε ως υψηλό στρατιωτικό κατόρθωμα από τα επιτελεία των ευρωπαϊκών χωρών.

Και η εικόνα της τουρκικής παράδοσης πάνω στο λόφο, έγινε από τις πιο αγαπημένες ζωγραφιές όχι μόνο της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας.

 

Η επίδραση της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων υπήρξε τεράστια, καθώς αναγνωρίστηκε άλλη μια φορά  το ελληνικό θάρρος διεθνώς, ενώ ενισχύθηκε το ηθικό όλων των Ελλήνων και κυρίως των Ηπειρωτών, των οποίων τα όνειρα αιώνων για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, γίνονταν πραγματικότητα. Αδιαμφισβήτητα ήταν ένα κορυφαίο γεγονός του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου.

 

Οφείλουμε όλοι μας να διατηρούμε ζωντανή την παρακαταθήκη και την πολύτιμη κληρονομιά των αγώνων και των θυσιών που απαιτήθηκαν για την Ελευθερία και την Εθνική Ανεξαρτησία. Για να ‘μην σβήσουν τα καντήλια της μνήμης’. Για να φωτίζεται η ιστορία του έθνους μας, ως αστείρευτη πηγή πίστης για το παρόν και το μέλλον.

 

Για να μείνουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες που κράτησαν ζωντανή τη φλόγα του Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων.  Υπηρετώντας με ευθύνη, ομοψυχία και ενότητα τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας.

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Και είμαι βέβαιος ότι θα αντεπεξέλθουμε, αρκεί να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας σε κοινές επιδιώξεις.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.-Παράδοση των Ιωαννίνων από τον Εσάτ Πασά στον Κωνσταντίνο
 
        αριθμός επισκεπτών