ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΚΑΡΟΛΟΥ ΠΑΠΟΥΛΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Ιωάννινα,  21 Φεβρουαρίου 2008

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Ξημερώνοντας η 21η Φεβρουαρίου του 1913, η πόλη των Ιωαννίνων βρέθηκε, για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια σημαντική καμπή της χιλιόχρονης και πλέον ιστορίας της. Τα Ιωάννινα, η ελληνική πόλη με τη μεγαλύτερη παράδοση στις επιστήμες, στις τέχνες, στο εμπόριο και τον ευεργετισμό απελευθερωνόταν.

 

Μια κορυφαία στιγμή του Ελληνισμού. Ένα σημαντικό ορόσημο στην μακραίωνη ιστορία του Έθνους μας, όταν ο Εσάτ Πασάς παρέδιδε το ξίφος του στους ελευθερωτές σε μια σκηνή που έχει χαραχθεί ανεξίτηλα στην εθνική συνείδηση.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
κ. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

 

Η μέρα της απελευθέρωσης αποτελεί αφετηρία μιας νέας εποχής  για την πόλη και την Ήπειρο.  Μιας εποχής που όμως σημαδεύτηκε από τον ηρωϊσμό, την καταστροφή και την τραγικότητα της δεκαετίας του ‘40 που οι μνήμες και οι νεκροί της είναι πάντα μαζί μας.

 

Βέβαια για πολλά χρόνια «ο τόπος μας» αποτελούσε κομμάτι της «άλλης Ελλάδας», της «λησμονημένης Ελλάδας».  Της εγκαταλειμμένης Περιφέρειας, της απομόνωσης, της περιθωριοποίησης, της ξενιτιάς. Σήμερα, για την Ήπειρο ό,τι στο παρελθόν αποτελούσε παράγοντα υστέρησης, αναδεικνύεται σε πλεονέκτημα που αν αξιοποιηθεί σωστά θέτει τις βάσεις μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής.  Καταδεικνύει την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων και των προσπαθειών μας στον κοινό στόχο, την ανάπτυξη της Ηπείρου και τη διασφάλιση καλύτερης ζωής για τους κατοίκους της.

 

Η Ήπειρος θα κατακτήσει το μέλλον που της ανήκει. Εδώ στην Ήπειρο η έννοια της «κοινότητας» αποκτά πραγματικό νόημα και ιδιαίτερη βαρύτητα. Πρώτα από όλα γιατί η φιλοσοφία των ανθρώπων της Ηπείρου έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να καταστήσουν απτή πραγματικότητα μια νέα δυναμική ανάπτυξης.

 

Κυρίες και Κύριοι,

 

Στην απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αλλά και σε όλες τις μάχες που έδωσε ο λαός μας, αντανακλάται η συλλογική βούληση, αντανακλάται η κοινή θέληση των Ελλήνων να πάμε μπροστά, προτάσσοντας εκείνα που μας ενώνουν. Συμβολίζεται η Ελλάδα των κοινών αγώνων, των κοινών προσπαθειών, των κοινών οραμάτων. Η Ελλάδα της εγρήγορσης για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία,  πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.-Είσοδος του Ελληνικού Στρατού στα Απελευθερωμένα Γιάννενα
 
        αριθμός επισκεπτών