«Νόηση και Λογικότητα

τα Γνωστά και τα Γνώσιμα»

του Μίλτου Λειβαδίτη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΥ Α.Ε. εδώ


 

Σε αυτή τη μονογραφία διερευνώνται ζητήματα όπως:
Τι είναι ο νους; Πώς διακρίνεται από τον υπόλοιπο κόσμο που τον περιβάλλει; Πώς διαντιδρά με αυτόν;
Μέχρι ποιο βαθμό είναι γνώσιμος ο κόσμος μας;
Παρουσιάζονται επιχειρήματα υπέρ και κατά των κυριότερων θεωριών που έχουν διατυπωθεί ανά τους αιώνες για τα ερωτήματα αυτά. Δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναλυτική φιλοσοφική μέθοδο εξέτασης και στη γνωσιακή προσέγγιση της νόησης ως υπολογιστικής επεξεργασίας πληροφοριών, δημιουργίας αναπαραστάσεων, σχεδίων προσαρμογής και δράσης που εξυπηρετούν με εύλογο τρόπο βιολογικές και ψυχολογικές σκοπιμότητες.

Αν «ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα», η εγρήγορση του νου δημιουργεί τάξη από το χάος.

Οι διαπιστώσεις αυτές συνδέονται με τα κίνητρα που ώθησαν τον συγγραφέα αυτής της μονογραφίας. Ακόμα και αν ο λογικός στοχασμός δεν επιλύει οριστικά πολλά μεταφυσικά και επιστημολογικά προβλήματα, συμβάλλει συνήθως στην καλλιέργεια, ως στάσης ζωής, ενός νηφάλιου ορθολογισμού αντίθετου προς δογματικές ιδεοληψίες και προς ρηχούς ή/και καιροσκοπικούς συναισθηματισμούς, που είναι αμφότερα εξίσου επιβλαβή για άτομα και κοινωνίες.

1) Πρόλογος Νίκου Δήμου
2) Πρόλογος Ιωάννη Παπακώστα

 

ΓΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


 Μίλτος Λειβαδίτης

Ο Μίλτος Λειβαδίτης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946.Είναι πτυχιούχος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιατρική, στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Νομική. Είναι διδάκτωρ Ιατρικής του ίδιου πανεπιστημίου και έχει μεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία του πανεπιστημίου Paris V-Rene Descartes . ’Ελαβε την ειδικότητα του νευρολόγου-ψυχιάτρου και έχει ασκήσει το επάγγελμα του ψυχιάτρου επί δεκαετίες από διάφορες δημόσιες και πανεπιστημιακές θέσεις. Διετέλεσε καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 2013 έχει τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει δύο μονογραφίες, επιμέλειες εκδόσεων και συμμετοχές σε συλλογικούς τόμους ,καθώς και περί τα 70 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.

Κατά τη νεότητα του είχε συμμετάσχει στον αντιδικτατορικό αγώνα και κατά την μεταπολιτευτική περίοδο είχε ενεργό ρόλο στο πολιτιστικό κίνημα και στο κίνημα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Κατ΄την τελευταία 15ετία τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώθηκαν στη Φιλοσοφία της Νόησης.

Είναι παντρεμένος με την παιδίατρο Βάσω  Διαούρτα-Λειβαδίτη και έχει παιδιά και εγγόνια.Σε όλη του τη ζωή αγαπούσε τον αθλητισμό,την άθληση και την έβδομη τέχνη.

   

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών