«Έχε με, μισήσε με… λείψε με, γυρέψέ με»

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών

Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου

Του Φίλιππα Φίλιου με τίτλο:

«Έχε με, μισήσε με… λείψε με, γυρέψε με»

Η εξ αναβολής παρουσίαση του βιβλίου

θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ.

Στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής»

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Αναστάσιος Παπασταύρου, αρχιτέκτων

Γιώργος Τσαντίκος, δημοσιογράφος

Παναγιώτης Νούτσος, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Και ο συγγραφές.

 


 Φίλιππας Φίλιος

….«Αισθάνομαι την υποχρέωση, συμμετέχοντας από το 1975 μέχρι το 2010, για σχεδόν σαράντα χρόνια εκ των έσω, στα δημοτικά πράγματα της πόλης, και ως ένα βαθμό καθορίζοντάς τα, να δημοσιοποιήσω και να μοιραστώ τις σκέψεις που ακολουθούν, έτσι όπως εγώ τις βίωσα. Παραθέτω λοιπόν γεγονότα και προσωπικές μαρτυρίες, με την "πέννα" του μη ειδικού και χωρίς να έχω ιδιαίτερο ταλέντο»….

 

…..«Θα ήθελα να εξηγήσω από την αρχή, πως δεν επιχειρώ ένα εμπόριο αναμνήσεων. Ό,τι παραθέτω, είναι κατάθεση ψυχής, που ενδεχομένως να εμπεριέχει το ισχυρό υποκειμενικό κριτήριο. Προσπάθησα όμως ειλικρινά να περιγράψω με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, συζητήσεις, αποφάσεις, συνεργασίες του προσκηνίου, αλλά και του παρασκηνίου …... γεγονότα δηλαδή που διαδραματίστηκαν αυτές τις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Φυσικά δεν διεκδικώ καμία «λογοτεχνική δάφνη»…

 

 …..«Ήταν οι άνθρωποι που επέστρεψαν από εξορίες και φυλακές, είχαν χάσει τα πολιτικά τους δικαιώματα, τα ανέκτησαν το '74 με τη μεταπολίτευση και επιθυμούσαν διακαώς να εκφραστούν. Η φόρτιση συνεπώς ήταν όντως μεγάλη! Χαρακτηριστική της βραδιάς των εκλογών, είναι και η φράση του δάσκαλου Παπαφωτίκα, που κοντά στα 60 χρόνια τότε, είπε: «Πρώτη φορά μου συμβαίνει να ψηφίσω και περιέργως, να εκλέγεται.... αυτό που ψήφισα»….

 

…..«Εγώ, βρισκόμουνα ακόμα στην Αθήνα, ως ειδικευόμενος οφθαλμίατρος. Η χρέωσή μου από το ΚΚΕ για τις εκλογές εκείνες, ήτανε η οργανωμένη μεταφορά ψηφοφόρων, των λεγόμενων «εθνικοτοπικών οργανώσεων» σε όλη την Ήπειρο. Τα είχαμε καταφέρει καλά. Οργανώθηκε μαζική μετακίνηση, με φθηνές μεταφορές για όλη την Ήπειρο και δεν το κρύβω, τους δίναμε κατεύθυνση σταυροδοσίας, για την στήριξη «δικών μας» προσώπων στο ψηφοδέλτιο Μπέγκα και στα υπόλοιπα της Ηπείρου»….

 

…..« Στο Ξενία, πάνω στον καφέ μου λέει: "Πέρασα πολύ ωραία δήμαρχε και αποφάσισα να καθίσω άλλη μια μέρα. Θέλω να πάμε όμως να μου δείξεις, σε τι κατάσταση είναι το θέατρο επάνω στο λόφο". Μιλούσε φυσικά για το θέατρο της ΕΗΜ. Ο Καραμανλής είχε υπογράψει προσωπικά τον αποχαρακτηρισμό του δάσους, ώστε να δημιουργηθεί το κοίλωμα και να γίνει το θέατρο, ενώ είχε δώσει και αρκετά χρήματα για την κατασκευή. Επί λέξει, μου τόνισε: "Ενίσχυσα αρκετά την ΕΗΜ, διότι εσείς οι αριστεροί, είχατε όλα τα σωματεία, και όλους τους κουλτουριάρηδες. Εγώ τι είχα; Τον Χορν, τον Χατζιδάκι και τον 'Παρνασσό'. Μου χρειάζονταν η ΕΗΜ"»….

  


 

 

 

 

 

 

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών