«Στ’ αχνάρια του Ηπειρώτη της Αχαΐας»

Το βιβλίο του Ηπειρώτη εκπαιδευτικού-συγγραφέα της Αχαΐας

Μανόλη Μαγκλάρα

παρουσιάζεται τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, ώρα 19.30',

στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά.


 Μανόλης Μαγκλάρας

Από τις Πατρινές εκδόσεις «Πικραμένος» κυκλοφορεί το βιβλίο του καθηγητή Μανόλη Μαγκλάρα «Στ’ αχνάρια του Ηπειρώτη της Αχαΐας».

Ο φιλόλογος-ερευνητής, επίτιμος πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών και γέννημα θρέμμα της Ηπείρου, Μανόλης Μαγκλάρας, διατρέχει και καταγράφει την αποδημική περιπέτεια των Ηπειρωτών της Αχαΐας με εστία την Πάτρα από τις παραμονές της Απελευθέρωσης έως τις μέρες μας.

Καθώς η Πάτρα, μετά την Απελευθέρωσή της, το 1828, αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς κατοίκους υπόδουλων περιοχών, πολλοί νέοι έποικοι και Ηπειρώτες την επέλεξαν για δεύτερη πατρίδα τους. Το ηπειρωτικό στοιχείο, διαγράφοντας μια λαμπρή διαδρομή στο οικονομικό και κοινωνικό στερέωμα της αχαϊκής πρωτεύουσας, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορική μνήμη, αλλά και στη φυσιογνωμία της πόλης.

Αυτό το πολυσήμαντο χρονικό επί αχαϊκού εδάφους εξιστορεί, με ζωντανό και παραστατικό ύφος, ο Μανόλης Μαγκλάρας, καταδεικνύοντας τη δυναμική του ηπειρωτικού στοιχείου και την καίρια και δημιουργική του συνεισφορά στην αστική ανάπτυξη της πόλης. Παράλληλα, η έκδοση συνιστά το πρώτο συστηματικό κείμενο που καταγράφει τη συγκρότηση και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών (1919-σήμερα), αλλά και τις πολυετείς προσπάθειές του να αποκτήσει ιδιόκτητα γραφεία έως την ανέγερση του «Σπιτιού του Ηπειρώτη».

Εύλογα, τ’ αχνάρια του Ηπειρώτη της Αχαΐας αποτελούν ένα ακόμη κομμάτι του εκδοτικού προγράμματος των Εκδόσεων «Πικραμένος» «Συμπληρώνοντας το παζλ της ιστορίας της Πάτρας».

 

Είπαν  για το βιβλίο

Τα στοιχεία που παρατίθενται είναι εντυπωσιακά για τη συμμετοχή των Ηπειρωτών στην πολιτιστική, κοινωνική, οικονομική ζωή της Αχαΐας. Η έκδοση προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της ηπειρώτικης αποδημίας, διασώζει ένα πολύτιμο τμήμα της ιστορίας της, αποτελεί μνημόσυνο για αυτούς που μετέφεραν στην Πελοπόννησο τις ηπειρώτικες αξίες και αποτελεί μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές των Ηπειρωτόπουλων, ώστε να παραμείνουν συνδεδεμένα με τις πατρογονικές τους ρίζες και να αισθάνονται υπερήφανα για τα όσα πρόσφεραν οι πρόγονοί τους στον τόπο που ζουν.

Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου


Η επίπονη προσπάθεια και η συστηματική έρευνα πλέον των πέντε ετών του αγαπητού Μανόλη για τους χιλιάδες Ηπειρώτες που διαμένουν στην περιοχή και έχουν συμβάλει με την εργατικότητα και την εντιμότητά τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Αχαΐας έχει μεγάλη ιστορική σημασία και αξία. Με ιδιαίτερη συγκίνηση, λοιπόν, καλωσορίζουμε τον «καρπό» της συσσωρευμένης εμπειρίας του Μανόλη Μαγκλάρα.

Απόστολος Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας


Και κατά τούτο η παρούσα και «ανά χείρας» έκδοση πατριδοκεντικού χαρακτήρα, πατριδογνωστική στην ουσία διατριβή —γραμμένη από τον άξιο φιλόλογο Μανόλη Μαγκλάρα, επώνυμο ηπειρωλάτρη, στοχαστή με οίστρο και σφρίγος νεανικό και με περίσσεια πλησμονή - έρχεται να καταστεί οδηγός, έμπνευση και αφήγηση για τον κάθε απόδημο Ηπειρώτη της αχαϊκής ενδοχώρας, που θα ήθελε να αναζητήσει και ανεύρει τις προγονικές του ρίζες, να δυναμώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του και να λειτουργήσει συνειδητά ως μέλος της μεγάλης αποδημικής οικογένειας των Ηπειρωτών του Μοριά, καταθέτοντας παράλληλα τα δικά του πολιτιστικά στοιχεία στο γίγνεσθαι της κοινωνίας όπου ζει.

Γεώργιος Δόσης, Πρόεδρος Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος


Ο Μανόλης Μαγκλάρας, οξυδερκής φιλόλογος και βαθυστόχαστος δάσκαλος, διάκονος Ιδεών και Αρχών, με το περισπούδαστο πόνημά του Στ’ αχνάρια του Ηπειρώτη της Αχαΐας, ανασύρει από την αχλή της μνήμης τα βήματα και τα βιώματα των πρώτων Ηπειρωτών στην Πάτρα και αποκαλύπτει από τη σκόνη του χρόνου τη διαχρονική και γόνιμη παρουσία των Ηπειρωτών στη φιλόξενη γη της Αχαΐας.

Σπύρος Βασιλείου, Εκδότης του περιοδικού ''Ήπειρος Άπειρος Χώρα''

  


 

 

 

 

 

   

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών