ΕΛΙΑ ΚΑΖΑΝ

Ο ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Εκδόσεις Μελάνι

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ μετάφραση Ηλίας Μαγκλίνης

Ένα υπέροχο βιβλίο. Όταν το αγγίζεις, αγγίζεις έναν άνθρωπο. ΧΕΝΡΙ ΜΙΛΕΡ

Αυτή είναι η εκπληκτική, αξέχαστη ιστορία ενός ανθρώπου που δραπετεύει από τον συμβιβασμό του. Ο 'Εντι 'Αντερσον πνίγεται πίσω από τη μάσκα του "ανθρώπου που τα έχει όλα", είναι ένα δυναμικό στέλεχος, εξαιρετικός συγγραφέας, παντρεμένος με την υπομονετική Φλόρενς που τον αγαπάει, κολλημένος με τη συναρπαστική και όμορφη Γκουέν, όταν αποφασίζει να διαλύσει τις συμβάσεις. Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία. Μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε τους συμβιβασμούς σας.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Ελία Καζάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 7 Σεπτεμβρίου 1909 από Έλληνες γονείς. Το πραγματικό του όνομα ήταν Ηλίας Καζαντζόγλου. Η οικογένειά του υπέφερε στην Κωνσταντινούπολη από τη νεοσύστατη κυβέρνηση των Νεότουρκων και μετανάστευσαν στην Αμερική το 1913. Εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου ο πατέρας, Γεώργιος Καζαντζόγλου έγινε έμπορος χαλιών. Ο πατέρας του Καζάν ήθελε να συνεχίσει ο γιος του την οικογενειακή επιχείρηση, όμως η μητέρα του, Αθηνά, τον ενθάρρυνε να ακολουθήσει το δικό του δρόμο.
Ο Καζάν έγινε ο σκηνοθέτης που ανέδειξε τον Μάρλον Μπράντο και τον Γουώρεν Μπίτι. Συνέβαλε στην καθιέρωση της προσέγγισης του ηθοποιού με βάση τη μέθοδο, που είχε αναπτύξει ο Κωνσταντίν Στανισλάβσκι και ίδρυσε μαζί με τον Λη Στράνσμπεργκ την διάσημη δραματική Σχολή Actor' s Studio. Τιμήθηκε με δύο βραβεία Όσκαρ σκηνοθεσίας για τα έργα Συμφωνία Κυρίων και Το λιμάνι της αγωνίας, ενώ ήταν τρεις φορές υποψήφιος για τα έργα Λεωφορείο ο πόθος, Ανατολικά της Εδέμ και America, America, αντίστοιχα. Το 1999 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου του.
Η μαύρη σελίδα στην καριέρα του ήταν η προδοσία συναδέλφων του το 1952 στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων, έτσι συνέβαλε στη δημιουργία της λεγόμενης Μαύρης Λίστας. 
Πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου 2003 στη Νέα Υόρκη.

Το 1967 κυκλοφόρησε Ο συμβιβασμός, μυθιστόρημα με ήρωα έναν Ελληνο-αμερικανό μεσήλικα που ζει μια διπλή ζωή. Ο "συμβιβασμός" του ήρωα αρχίζει σιγά σιγά να τον βαραίνει όλο και περισσότερο, οδηγώντας τον σε μια απόπειρα αυτοκτονίας και νευρικό κλονισμό. Οι κριτικοί επισήμαναν κάποιες ομοιότητες με τη ζωή του Καζάν (ο ήρωας είχε υπάρξει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος για σύντομο χρονικό διάστημα πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν ελληνικής καταγωγής και είχε αμερικανοποιήσει το επίθετό του), αλλά ο Καζάν το αρνήθηκε και δήλωσε ότι το μυθιστόρημα δεν περιλαμβάνει καθόλου αυτοβιογραφικά στοιχεία. Το 1969 ο ίδιος ο Καζάν σκηνοθέτησε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστές τον Κερκ Ντάγκλας, την Ντέμπορα Κερ και την Φέι Ντάναγουεϊ.

Εκδόσεις Μελάνι

Σκουφά 71α Αθήνα, Αττική 10680

   


 

   

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών