«Περί ομονοίας και άλλων δαιμονίων»

του Νίκου Κατσαλίδα

Οι εκδόσεις Νίκας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Νίκου Κατσαλίδα με τίτλο "Περί ομονοίας και άλλων δαιμονίων",


Νίκος Κατσαλίδας

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.00 στο Polis Art cafe, Στοά Πεσμαζόγλου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Βασίλης Γκουρογιάννης, συγγραφέας

  • Βασίλης Καλαμαράς, κριτικός βιβλίου

  • Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Κώστας Γιαλίνης 

  • Συντονίζει η συγγραφέας Στεύη Τσούτση

Περισσότερα για τον συγγραφέα

Η πρόσκληση σε pdf

Περί ομονοίας και άλλων δαιμονίων

O Μάμης Μάστορας ήταν ένας βασανισμένος, μα πάντα φιλόξενος άνθρωπος. Το σπίτι του στο Ριζοβούνι στάθηκε καταφύγιο για κάθε περαστικό, φίλο, ξένο ή «εχθρό» ακόμα. Κι εκεί, άλλοτε δίπλα στη φωτιά κι άλλοτε στα σκαλάκια της αυλής, με καφέ και τσίπουρο, οι άνθρωποι ανοίγανε τις καρδιές τους.

Ο Νίκος Κατσαλίδας, μέσα από τις δραματικές διηγήσεις των ηρώων, φωτίζει μια ταραγμένη εποχή για τα Βόρεια μέρη της Ηπείρου, που ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Άνθρωποι απλοί, αλλά με μεγάλη ελληνική ψυχή, θύτες και θύματα, ιδεολογικοί αντίπαλοι δύσκολων χρόνων, μιλάνε και λένε τις αλήθειες τους. Είναι αυτές οι αλήθειες, μια εποποιία γενεών, ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας.

Πότε με μια πλούσια ντοπιολαλιά και πότε με μια καλλιεργημένη γλώσσα, δίχως κηρύγματα, οι ήρωες του βιβλίου, άνθρωποι που έζησαν τον διχασμό στο πετσί τους και πάλεψαν με δαίμονες, ορθά σκεπτόμενοι, ξαναζούν πλασμένοι αισθητικά, διδάσκουν ιστορία, όπως κανένα άλλο βιβλίο δε θα μπορούσε να το κάνει. Μέσα από τις τραγικές μνήμες τους, σε καθηλώνουν μιλώντας «Περί ομονοίας και άλλων δαιμονίων»…

    


 

 

******************************************************

Η πεζογραφία του Κατσαλίδα, αν και γραμμένη στις μέρες του αιώνα μας, ως αναφορά δομής, αισθητικής και τέχνης σού θυμίζει Κάφκα, Κούντερα, Άντριτς, Μυριβήλη και Κανταρέ. Και όλα αυτά τυλιγμένα και δομημένα με μια πλούσια γλώσσα με πολλές μυστικές αρετές που σε βγάζει σε έναν αρχαίο, αέναο όπως και σε ένα μοντέρνο κόσμο, από τη διασταύρωση της Ηπειρώτικης ντοπιολαλιάς και της επίσημης και γλαφυρής καλλιεργημένης γλώσσας.

Μένης Κουμανταρέας Συγγραφέας    

 

Ο Νίκος Κατσαλίδας παραμένει πιστός σε μια λογοτεχνική δημοτική που αποδίδει την αγνότητα της ελληνικής τοπιογραφίας, όπως τη διάσωσε στη μνήμη του με τα πρώτα ρίγη.

Μάριος Μιχαηλίδης, φιλόλογος, συγγραφέας,
μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, www.bookpress.gr, 4.9.2016

 

Αποτελεί τον κυριότερο εκφραστή ενός νέου ρεύματος, το οποίο με σειρά εκπροσώπους του πλέον στον ελλαδικό χώρο, διεκδικεί την καθιέρωσή του και την ενσωμάτωσή του στο νεοελληνικό πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Νίκος Βλαχάκης  Eφημ. Καθημερινή, 29.12.2009  

 

Ο Νίκος Κατσαλίδας είναι ποιητής της «πατρίδας», του φυσικού τοπίου, των στοιχείων και των στοιχειών ενός κόσμου αρχέγονου, όπου το κάθε πράγμα, ακόμα και το πιο ελάχιστο ή το πιο ταπεινό και αφανές για το δικό μας βλέμμα, όσων δηλαδή ζήσαμε με την ομοιομορφία και μάθαμε να μην παρατηρούμε τις διαφορές, έχει τη δική του, κυριολεκτική αλλά και συμβολική σημασία.

Αλέξης Ζήρας, κριτικός

 

   

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών