Εκδόσεις Καπόν

ΑΑΡΩΝ ΑΠΠΕΛΦΕΛΝΤ

«ΤΣΙΛΙ ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ: ΙΑΚΩΒ ΣΙΜΠΗ

ΕΠΙΜΕΤΡΟ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Οι Εκδόσεις Καπόν σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Ααρών Άππελφελντ ΤΣΙΛΙ ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 στις 19:00 στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Όπως πάντα, το στυλ του Άππελφελντ είναι λιτό και συγκινητικό. Από τα θραύσματα της προσωπικής εμπειρίας, συνέθεσε μια ιστορία με τρομερή συμμετρία. Ανάμεσα στα πολλά μυθιστορήματα και τις ιστορίες για το Ολοκαύτωμα, η Τσίλι είναι το παράδειγμα που απεικονίζει καλύτερα τον πικρό αφορισμό του Κάφκα: «Τα βέλη ταιριάζουν ακριβώς στις πληγές που έχουν κάνει».

Από το περιοδικό Time

Η Τσίλι, το μικρότερο παιδί μιας πολυμελούς εβραϊκής οικογένειας της Ανατολικής Ευρώπης, διαφέρει από τα αδέλφια της και προβληματίζει τους γονείς της. Οι επιδόσεις της στο σχολείο είναι κακές, και η ίδια νιώθει πιο άνετα στους αγρούς παρά με τους ανθρώπους.

Έτσι, όταν η πανικόβλητη οικογένειά της φεύγει για να γλιτώσει από τους Ναζί, εκείνη μένει πίσω να φυλάει το σπίτι. Σύντομα, όμως, οι στρατιώτες λεηλατούν την πόλη και η Τσίλι καταφεύγει στο δάσος. Περιπλανιέται για αρκετό καιρό, μέχρι που συναντά και ερωτεύεται έναν Εβραίο φυγάδα, τον Μάρεκ. Μέσα από πρωτόγνωρες εμπειρίες, η Τσίλι θα ωριμάσει και θα βρει την δύναμη να επιβιώσει, έτσι ώστε, μετά τον πόλεμο, να αρχίσει μια νέα ζωή.

Από τους μεγαλύτερους Ισραηλινούς συγγραφείς, ο Ααρών Άππελφελντ (1932–2018) γεννήθηκε στην Μπουκοβίνα, που ανήκε τότε στο βασίλειο της Ρουμανίας (σήμερα Ουκρανία). Το 1941, η μητέρα του δολοφονήθηκε από τους Ναζί και εκείνος εκτοπίστηκε, μαζί με τον πατέρα του, σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στην Τρανσνίστρια. Απέδρασε και κρύφτηκε επί τρία χρόνια, πριν καταταγεί στον Σοβιετικό Στρατό ως μάγειρας. Μετά τον πόλεμο, έζησε σε στρατόπεδο εκτοπισμένων στην Ιταλία και το 1946 μετανάστευσε στην Παλαιστίνη. Όταν ξαναείδε τον πατέρα του είκοσι χρόνια αργότερα, η συνάντηση ήταν τόσο φορτισμένη, που δεν μπόρεσε ποτέ να την διηγηθεί. Μην θέλοντας να γράψει στα γερμανικά, που ήταν η μητρική του γλώσσα, ο Άππελφελντ έμαθε εβραϊκά και άρχισε να γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα. Σπούδασε στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και δίδαξε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, στο Νεγκέβ. Τα περισσότερα έργα του αναφέρονται στην εβραϊκή ζωή στην Ευρώπη πριν, κατά την διάρκεια, και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία.

Η πρόσκληση σε pdf


  

 

   

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών