Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Βασίλη Γκουρογιάννη

«Αναψηλάφηση»

Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Βασίλη Γκουρογιάννη «ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗ»

τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, στις 8:30 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

  • ο Ηλίας Μαγκλίνης, συγγραφέας-δημοσιογράφος,

  • ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας

  • και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Ο συγγραφέας θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού
και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Η  υπόθεση του μυθιστορήματος Αναψηλάφηση έχει ως εξής: Ο ήρωας του βιβλίου –μέλος  μιας αριστερής, αντιστασιακής οργάνωσης κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών η οποία εξαρθρώθηκε από τις χουντικές υπηρεσίες ασφαλείας– καταφεύγει στη Βαρκελώνη, πριν από την πτώση της δικτατορίας και αναδεικνύεται σε λαμπρό κλασικό φιλόλογο. Όμως φέρει σωματικά και κυρίως βαριά ψυχικά τραύματα και αυτο-ενοχές που δεν του επιτρέπουν την επιστροφή στη χώρα παρά πενήντα χρόνια αργότερα, όταν η ψυχή του τον εξωθεί στην τελική αναμέτρηση με τις πληγές και τις ενοχές του παρελθόντος. Όταν επιστρέφει βρίσκει μια χώρα σε πολιτική, οικονομική, ηθική, γλωσσική παρακμή, βουτηγμένη στον αμοραλισμό και στην αμάθεια. Οι παλιοί συναγωνιστές περιφέρονται από κόμμα σε κόμμα, έχουν αλλοτριωθεί, έχουν διαφθαρεί και οι πιο έντιμοι από αυτούς έχουν αποσιωπηθεί. Όλα έχουν αλλάξει και ο ίδιος έχει αλλάξει. Η χώρα έχει υποστεί βλάβη του «βιολογικού καθαρισμού» σε όλα τα αξιακά συστήματα και στους θεσμούς, με αποτέλεσμα να επιπλέουν τα περιττώματα και άτομα με ειδικό αξιακό βάρος να έχουν κατακαθίσει στον πυθμένα.


 Βασίλης Γκουρογιάννης

   

  

    

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης μετά τα εμβληματικά και θαρραλέα έργα Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων (1990-ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2018), Το ασημόχορτο ανθίζει (1992), Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (2009), με το παρόν βιβλίο δίνει το συγκλονιστικότερο και αρτιότερο  έργο του, μια αξονική τομογραφία των τελευταίων πενήντα ετών της χώρας που ασθενεί βαριά.

   

   

  

   

 

Είναι περίεργο αλλά λέει τη λέξη πατρίδα όλο και συχνότερα, και τη λέει ακόμη με μητρική προφορά, η ισπανική γλώσσα δεν της έφαγε κανένα γράμμα. Ολόκληρη η λέξη απαρτίζεται ευτυχώς από γράμματα που δεν τα χωνεύει το στομάχι της ισπανικής. Ενώ όμως πρέπει να νιώθει περήφανος για τη χρήση αυτής της λέξης, εντούτοις αισθάνεται ένα είδος αηδίας όταν η λέξη βρίσκεται στο στόμα του, σαν να έχει αρπάξει μασημένη τσίχλα από το στόμα των υπερπατριωτών, των Χρυσαυγιτών, και συνεχίζει να τη μασάει αυτός! Έχει μνήμες. Τις έχει γευτεί αυτές τις ιδεολογικές τσίχλες: Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια. Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών. Πρέπει να δημιουργηθεί άλλη λέξη αγάπης για την πατρίδα, αυτή η όμορφη ομηρική λέξη πάτρης έχει καεί.

απόσπασμα από το βιβλίο

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης (1951) γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Τελείωσε το Λύκειο στα Γιάννενα και φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε επί χρόνια ως δικηγόρος στην Αθήνα.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν: Βέβηλη πτήση (2003), Από την άλλη γωνία (2006), Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή (2009 – Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω), Σενάριο αθανασίας (2015), Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων (2018).

  

  

Ντόρα Τσακνάκη Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου

Τηλ.: 211 3003500 (εσωτ. 525), Fax: 211 3003562

E-mail: dora@metaixmio.gr

 

Ειρήνη Χριστοπούλου Υπεύθυνη έκδοσης λογοτεχνικών βιβλίων

Τηλ.: 211 3003500 (εσωτ. 520), Fax: 211 3003562

E-mail: christopoulou@metaixmio.gr

 

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών