Παρουσίαση συλλογής

20 παιδικών ποιημάτων

«Μουσικός Περίπατος»

της κ. Ελευθερίας Τζιάλλα Μάντζιου


Ελευθερία Τζιάλλα Μάντζιου

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, διοργάνωσε παρουσίαση της εγκεκριμένης από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, συλλογικής καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δημιουργίας, με τίτλο «Μουσικός Περίπατος», την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, ώρα 7 μ.μ. στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».

Πρόκειται για μια συλλογή 20 παιδικών ποιημάτων της γνωστής Γιαννιώτισσας συγγραφέως, ποιήτριας, ζωγράφου και Επί Τιμή σχολικής συμβούλου, κ. Ελευθερίας Τζιάλλα Μάντζιου, με σύγχρονη θεματολογία και παιδικό προβληματισμό, που συνοδεύονται από εικονογράφηση, που έκανε η ίδια η δημιουργός, παρτιτούρα μουσικής με τη μελοποίηση των τραγουδιών, από το μουσουργό Γιώργο Χλίτσιο και ηχογραφημένο υλικό από τα μέλη της Χορωδίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων.

Το υλικό είναι εύκολα προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο από τη δικτυακή εκπαιδευτική πύλη του Υπουργείου Παιδείας (Λήψη Υλικού ΕΔΩ ) και είναι ελεύθερο να χρησιμοποιηθεί από δασκάλους, καθηγητές και γονείς, ως εκπαιδευτικό εργαλείο σε μαθητές ηλικίας 8-12 ετών.

   

 Πώς έγινε το βιβλίο

 

Στην ιστορία του πολιτισμού της ανθρωπότητας  περιλαμβάνονται στάδια  που ίσως δεν διανοούνται οι σύγχρονοι άνθρωποι γιατί αρκούνται και περιορίζονται στη δική τους χρονική περίοδο .

Ο τρόπος που έζησαν οι άνθρωποι  πριν από εμάς έχει ,όμως , τη γοητεία του. Ασφαλώς τις δυσκολίες του , τις ιδιαίτερες χαρές και λύπες , τη ζωή αλλιώτικη.

Και κάθε φορά ανακάλυπταν ,οι ανήσυχοι, μεθόδους, τρόπους για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Ώσπου μια μέρα έφθασαν στο διαδίκτυο που έλυσε τα χέρια της ανθρωπότητας.

Ποιος αμφισβήτησε αυτή την τεχνοκρατική επανάσταση ;

Η επιστήμη των Υπολογιστών στήριξε όλες τις άλλες επιστήμες . Ήταν αυτή η επιστήμη μια ευλογία για την ανθρωπότητα.

Να όμως που πάντα κάτι γίνεται για να φτάνουμε στο βαθμό της υπερβολής!

Και τα παιδιά δεν έμειναν ανεπηρέαστα από τη γοητεία της νέας ανακάλυψης. Και στο διαδίκτυο απλώθηκαν τόσα παιχνίδια ώστε οι νεαροί παίκτες να μην τα προλαβαίνουν όλα..

Και λειτούργησε αυτόματα στη συνείδησή μου, η ποιητική ετοιμότητα και έμπνευση καθώς και γνώμη μου ότι τα παιδιά αρχίζουν να χάνουν την επαφή τους με τη φύση, το περιβάλλον ,δηλαδή την επαφή με την πραγματικότητα, που είναι η ίδια η ζωή, μπαίνοντας σε ένα κόσμο φανταστικό με ανεξέλεγκτα όρια και με ζημία μεγαλύτερη από το κέρδος.

Το παιδί, που όπως έχει ειπωθεί και βγήκε από τις ρήσεις των σοφών,  είναι το γλυκό νεαρό βλαστάρι του ανθρώπου πεσμένο από του Θεού το σπίτι για να ανθίσει πάνω στη γη , πρέπει να το βοηθούμε εμείς οι μεγάλοι ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες προυποθέσεις για  να βλαστίσει .. Μα πώς;

Με τον τρόπο που συλλαμβάνει ο καθένας μας.

 

Το 2 010 τυπώθηκε το βιβλίο μου ‘’Περίπατοι στον Κόσμο,

με ποιήματα για παιδιά .

Και γράφτηκαν με την αγάπη όλη, ώστε τα παιδιά να προσεγγίσουν την ομορφιά , να επιστρέψουν στη φύση , με δεδομένη πλέον τη χρήση των τεχνοκρατικών επιτευγμάτων , Αλλιώς δεν μπορούσε να γίνει ….

ΤΟ ΝΙΤΕΝΤΟ

Μεγάλη αναστάτωση θα δημιουργήσουν τα κινητά , για πολλούς λόγους..Ποιός δεν έχει αυτή την εμπειρία ….

ΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

 

Όμως δεν αδικούμε την πραγματικότητα. Γιατί υπάρχει και το όφελος, όπως είναι πια η σύγχρονη επικοινωνία :

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ..

 

Την περασμένη χρονιά αποφασίσαμε και προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιδέας να γίνει επιλογή από το πρώτο βιβλίο και είκοσι ποιήματα μελοποιήθηκαν από τον διακεκριμένο αρχιμουσικό μουσουργό Γεώργιο Χλίτσιο.

Μια ευγενική συνάντηση συμβαίνει τότε εδώ ,του παλιού και του νέου καιρού. Και ο ποιητής θα συντροφεύσει τα παιδιά με τη σύγχρονη αντίληψη κρατώντας στο χέρι το κινητό και τα cd,.ενώ μέσα από το θείο δώρο της μουσικής , θα απολαμβάνουν την εξοχή, την αξία της φιλίας,

την αγάπη για τον άνθρωπο, την ομορφιά του κόσμου.

Ο άνθρωπος πρέπει να παιδαγωγηθεί  ‘’ Ανθρωπος,, Και αυτό γίνεται ξεκινώντας από την εξ απαλών ονύχων ηλικία του. Για την περίπτωση , πάντα , τη σκυτάλη παίρνουν οι καλές τέχνες , ο πολιτισμός.

Η γοητεία που προσδίδεται στην παιδική μου ποίηση  προέρχεται από τη μελωδία που συνέλαβε  ο κ Γεώργιος Χλίτσιος . Τον συγχαίρω και τον ευχαριστώ..

Το παιδαγωγικό τμήμα Ιωαννίνων και το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας ,ανέλαβαν τη διδασκαλία των τραγουδιών.

 

Ευχαριστώ τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κο Γεώργιο Καψάλη για τη στήριξη αυτής της πολύπλευρης δράσης   που πραγματοποιήθηκε επί των ημερών του.

Ευχαριστώ το Δ/ντή του Μουσικού Σχολείου κο Αθανάσιο Τσάνη για τη μέριμνα να πραγματοποιηθεί το πολύτιμο αυτό έργο και για την ηχογράφηση.

Ευχαριστώ τον κο Γεώργιο Χλίτσιο αρχιμουσικό , καθηγητή του ιδρύματος Τσακάλωφ,  για τη μελοποίηση. Την κα  Ειρήνη Νικολάου μουσικό καθηγήτρια  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μαέστρο της χορωδίας του παιδαγωγικού τμήματος ,την κα  Βασιλική Νταλαγιάννη , την κα Χριστίνα Σωτηρίου, την κα Τεύτα Πάτσιου  καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου για τη διδασκαλία των τραγουδιών.

Ευχαριστώ τους φοιτητές της χορωδίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου της πόλης μας για την υπέροχη εκτέλεση.

Ευχαριστώ την κα Φωτεινή Κοτσιάφτη που , απόψε, είναι ο τιμονιέρης της βραδιάς.

Ευχαριστώ τα παιδιά που ήρθαν να μας ακούσουν. Το θεωρώ υψίστη τιμή.

Αυτό το βιβλίο μου θυμίζει την σκέψη  που πρεσβεύει ότι ‘’Τα παιδιά είναι ο σύνδεσμος που ενώνει τους αγγέλους με τον άνθρωπο.,,

Και εδώ η μουσική του μουσουργού Γιώργου Χλίτσιου είναι ο σύνδεσμος που ενώνει τα παιδιά με την ποίησή μου.

 

Ευχαριστώ όλους εσάς για την τιμή της παρουσίας σας..

Εύχομαι υγεία σε όλους και πάνω απ’ όλα υγεία και ευημερία στα παιδιά μας..

 

Σε αυτά αφιερώνουμε το βιβλίο, τη μουσική, την αγάπη μας όλη ! Καλή τους τύχη.!!

 

                                                        Ελευθερία Τζιάλλα Μάντζιου

 

 


   

Γιώργος Χλίτσιος
  

 

    

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών