«Οδός Οφθαλμιατρείου»

του  Ευαγγέλου Αυδίκου

παρουσίαση 1 Νοεμβρίου 2019

Οι εκδόσεις της Εστίας και το Polis Art Café σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος  του  Ευαγγέλου Αυδίκου «Οδός Οφθαλμιατρείου», που θα γίνει την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:00 μμ, Πεσματζόγλου 5(πάνω από τη στοά του βιβλίου), , στο κέντρο της Αθήνας.

    Στη συνδιοργάνωση συμμετέχουν οι :

 • Αδελφότητα Παλαιοχωρίου Συρράκου Αθήνας,

 • Αράχθειο θέατρο Σκούπας Άρτας,

 • Όμιλος Φίλων Μουσείου «Θ.Παπαγιάννης»,

 • Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αθήνας

 • και η Συντροφιά Βλάχων της Αθήνας

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

 • Άννα Αφεντουλίδου, ποίητρια-κριτικός

 • Αλέξης Ζήρας, κριτικός

 • Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας

 •  Θα συντονίσει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας,

 • ενώ η Ελένη Ζιώγα, συγγραφέας/ηθοποιός, θα διαβάσει αποσπάσματα.

 • Θα τραγουδήσουν ο  Γιώργος Πλόσκας και η Ομάδα τραγουδιού της Συντροφιάς Βλάχων της Αθήνας

 Η Πρόσκληση σε pdf

     Το μυθιστόρημα είναι μια προσπάθεια για συνομιλία με τον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τον  ρόλο της λογοτεχνίας , ενώ ταυτόχρονα η εποχή μας παρουσιάζει αρκετά κοινά στοιχεία με τα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι ο λογοτέχνης που κράτησε όρθιους τους ανθρώπους της υπαίθρου με όλο του το έργο, ιδίως με το ποίγημά του «Στον Σταυραητό». Οδός οφθαλμιατρείου είναι ο δρόμος που άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη στη  συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω(σημερινή ονομασία) και Σταδίου, στην Αθήνα .Το υπόγειο του τυπογραφείου του Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις φιλοδοξίες του να ανεβεί τη σκάλα του ελληνικού ποιητικού Παρνασσού. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη άνιση. Έφτασε πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, κυνηγημένος από την Οθωμανική διοίκηση των Ιωαννίνων για την έκδοση της ποιητικής του συλλογής Αι Σκιαί του Άδου  που χαρακτηρίστηκε  εχθρική γι’ αυτούς. Αναζητεί την ηρεμία στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και με την προσδοκία ότι θα βρει υποστήριξη στον αγώνα να επιβιώσει και να αναδειχθεί λογοτεχνικά. Έφτασε στην Αθήνα χωρίς πόρους, η οικογένεια του πατέρα του καταστράφηκε οικονομικά, και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον  μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών.Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας που του έκαιγε τα σωθικά

   Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Να γνωρίσει τους νέους δημιουργούς. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ/Χρήστο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Εγκαταλείπει την Αμερική αναζητώντας τα δικά του όνειρα. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξετυλίγοντας και ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο. Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του. Να πει όσα δεν μπόρεσε όσο ζούσε. Είναι ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του δημιουργού. Μια ιστορία που έχει στραμμένο το βλέμμα της στο παρόν.

Ο Κρυστάλλης, επίσης, επιστρέφει στην Αθήνα, 125 χρόνια μετά. Στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που έζησε πεντέμισι χρόνια.

  


 

 

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών