« Χίλια καντάρια ζάχαρη »

βιβλίο της Ανθούλας Διαμάντη Κηπιώτη

Αγαπητοί συνεργάτες, συνάδελφοι, συνοδοιπόροι και φίλοι μου αγαπημένοι.

 

Σας γράφω, μην έχοντας πρόσφορο άλλο τρόπο, για να σας πω για την έκδοση του καινούργιου μου βιβλίου με τίτλο « Χίλια καντάρια ζάχαρη». Όπως  ξέρετε οι παρουσιάσεις βιβλίων έχουν σχεδόν καταργηθεί λόγω κορωνοϊού στερώντας μου έτσι την  αληθινή χαρά να σας συναντήσω, να σας ενημερώσω και να πιω ένα ποτήρι κρασί μαζί σας. 


 

Το βιβλίο αφορά την ιστορία της Κυρά Φροσύνης των Ιωαννίνων που είναι γνωστή σε όλους αλλά περιέργως, συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο αφηγήσεων και καλλιτεχνικών δημιουργιών με όλες τις παραλλαγές και τις φορτίσεις της. Αν πρέπει να δώσουμε ταυτότητα στο βιβλίο θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία. Είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα αλλά έχει πλαισιωθεί από μυθοπλαστικές πινελιές. Ιστορία και μυθοπλασία μοιάζουν αξεδιάλυτες, ωστόσο ο μίτος των πραγματικών γεγονότων δεν χάνεται. Χτίζεται σταδιακά γύρω από τη λίμνη των Ιωαννίνων, το Κάστρο, το Τζαμί και το σεράϊ  του Αλή Πασά. Ο πνιγμός της στη λίμνη, είναι ένα κορυφαίο δραματικό και αμφιλεγόμενο ως προς την ερμηνεία του γεγονός, οργανωμένο από τον ίδιο τον δυνάστη.

Τα γεγονότα του παρελθόντος δεν αλλάζουν, δεν ξεγράφονται αλλά ίσως μπορούν να ιδωθούν από μια άλλη γωνία ή με ένα διαφορετικό φωτισμό. Η ίδια η Φροσύνη ως ύπαρξη, ως προσωπικότητα, ως θύμα, έλκει το φως για να διερευνηθεί. Αισθάνθηκα ότι θέλω να δώσω φωνή και λόγο σε αυτήν την ίδια! Να μου πει γυναίκα προς γυναίκα την ιστορία της ειλικρινά και τίμια, τις αγωνίες και τις μοναξιές της, τις επιθυμίες και τα όνειρά της. Θέλησα να μου εξομολογηθεί αν είχε  την αίσθηση της σκλαβιάς, αν τη βάραινε και σε ποιο επίπεδο. Δυναμική και ανεξάρτητη προσωπικότητα είχε, αλλά τι σήμαινε γι’ αυτήν ο συγκεκριμένος περίγυρος, ομοεθνής, ομόθρησκος ή ξένος.  

Έγινε προσπάθεια ώστε, οι άνθρωποι που έζησαν στο  περιβάλλον της Κυρά  Φροσύνης  και εμφανίζονται σε αυτό το βιβλίο, να αποδοθούν κατά το δυνατόν πιο αξιόπιστα. Προσπάθησα να δώσω τις εξωτερικές λεπτομέρειες της ζωής τους ώστε να εμφανίζονται όπως νομίζω ότι θα ήταν την εποχή που διαδραματίζονται τα γεγονότα. Η θέση του Σουλίου στη συλλογική μας μνήμη έρχεται να ριζώσει ανάμεικτη με περηφάνια και πόνο.

Το βιβλίο αναπτύσσεται και απλώνεται με μια τρόπον τινά σπειροειδή κίνηση απ’ έξω προς τα μέσα, και –φτάνοντας στον πυρήνα της ιστορίας–συμπυκνώνει  το ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό και ψυχικό βάρος μιας πραγματικής εικόνας που της χαρίστηκε το προνόμιο του μύθου. Οφείλω να τονίσω ότι, ενώ η ιστορία της είναι γνωστή, τα έγκυρα δεδομένα και οι επίσημες καταγραφές είναι ελάχιστες ή δυσεύρετες, ενώ ακόμη αμφισβητείται ο χρόνος του πνιγμού της.

Ο εκδοτικός οίκος που το υιοθέτησε έδωσε τον καλύτερο εαυτό του για μια σοβαρή και προσεγμένη δουλειά.

 

Πως μπορείτε να  προμηθευτείτε το βιβλίο:

·         Από τον Εκδοτικό Οίκο ‘’ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις’’ τηλ.2106714371  ή 2106714340 και να σας το στείλουν με αντικαταβολή. Ηλεκτρονική παραγγελία στο site  του οίκου betamedarts.gr

·         Από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία, όπως π.χ.:” Ζαχαρόπουλος”,  Σταδίου 5, “Πολιτεία”, Ασκληπιού 1 και 3 , “Ιανός”, Σταδίου 24, “Ευριπίδης”, Χαλάνδρι και Κηφισιά ,  μετά από ηλεκτρονική παραγγελία ή με απευθείας αγορά.

 

 

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ανθούλα Διαμάντη Κηπιώτη

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών