Ανόμοιοι έρωτες (12-2020)

Βιβλίο του Λεωνίδα Μιχέλη που γεννήθηκε στα Γιάννενα και ζει στην Ιταλία

 

Εμπρόσθιο εσώφυλλο

 

Μια συλλογή ερωτικών ιστοριών, που δεν μοιάζουν η μία με την άλλη, διαφορετικές, αλλιώτικες, ανόμοιες λοιπόν. Έρωτες παθιασμένοι, άλλοτε ευτυχισμένοι κι άλλοτε δυστυχισμένοι, τραγικοί και μοιραίοι, προκαθορισμένοι ή αδύνατοι, αναπόφευκτοι ή ανεξομολόγητοι, ανολοκλήρωτοι ή ανεκπλήρωτοι που θα μπορούσαν όμως να γίνουν αθάνατοι... Ιστορίες του χτες και του σήμερα, όχι όμως γι’ αυτό το λόγο τόσο πολύ απόμακρες ώστε να μην μπορείς να εγκαθιδρύσεις στην καθεμιά τους μια ομόφωνη σχέση με τις άλλες.

Τα πρόσωπα κινούνται δίχως η ιστορία και η πραγματικότητα των χώρων και των χρόνων, που εμπλέκουν άμεσα τη ζωή τους, να ιχνηλατούν όρια και σύνορα που είτε οι ίδιοι δεν τα θέλησαν είτε δεν τα αναζήτησαν.

Έτσι η Ζηνοβία με τον αμανέ που τραγουδούσε τριγυρνώντας τη χώρα, ένα άσμα κυρίαρχο των γυναικών, όπως έλεγε εκείνη, όχι μόνο ένας θρήνος αλλά κι ένα νανούρισμα, που ακόμη χρησιμοποιείται στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη. Ή το γυναικείο τρίπτυχο με το όνομα Υβόννη, που σημάδεψαν σε τρεις διαφορετικές στιγμές τη ζωή του Μέλισσου. Και ο Σαμψών του οποίου η ιστορία με την Αμαλία δεν κατάφερε να επιβιώσει όπως η άλλη, εκείνη η ανεπανάληπτη ιστορία που η Αμαλία αφηγούνταν στους μαθητές της παραφράζοντας έναν αρχαίο μύθο. Κι έπειτα το μενταγιόν με το κομμένο στη μέση νόμισμα που έφερε στο λαιμό της με ένα δερμάτινο σχοινί η Κοντσετίνα, το οποίο κατέστρεψε τον αμοιβαίο δεσμό με την αδελφή της που κατείχε το άλλο μισό. Και ο Προκόπιος που επιτέλους καταφέρνει να ξαναενώσει τεκμήρια δύο αιώνων κρυμμένα και στις δυο πλευρές, σ’ εκείνο το τμήμα της θάλασσας που τα χώριζε, αποκαλύπτοντας έτσι το μυστήριο του επιθέτου του και της ιστορίας του. Κι ύστερα η Ελοΐζα που έβλεπε τους ήχους και αισθανόταν τα χρώματα. Και τέλος ο Επιφάνειος και η Κλειώ, ο Τέρτσος κι η Ιοκάστη, ο Γαβριέλλος και η Λία και άλλοι ακόμη τα συμβάντα των οποίων άλλαξαν τις ζωές τους και μαζί τις ζωές άλλων.

     

 

Οπίσθιο εσώφυλλο

  

Ο Λεωνίδας Μιχέλης γεννήθηκε στα Γιάννινα. Ζει στην Ιταλία από το 1960. Είναι Ηλεκτρονικός μηχανικός, διδάκτωρ Πολυτεχνείου της Μπολόνια (Bologna). Βρισκόμενος εκεί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος του 1967, δεν μπόρεσε να επιστρέψει στην πατρίδα του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εργάστηκε σε μεγάλες βιομηχανίες στην Ιταλία και την Λατινική Αμερική και μετά σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Ζει στο Μιλάνο.

 

Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Los claveles del aire το 2007 και τα μυθιστορήματα Lagave di smeraldo το 2009, Il ragazzo di Jànina το 2013, από τα οποία το τελευταίο εκδόθηκε και στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Μελάνι, τον Οκτώβριο του 2013 με τίτλο Το παιδί από τα Γιάννινα και μια ακόμη συλλογή διηγημάτων Lombra imperfetta (Η ατέλειωτη σκιά) πάλι το 2013.

Το μυθιστόρημα Al passo delle cicogne biαnche (Στο διάβα των ‘ασπρων πελαργών) το 2015 και το μυθιστόρημα Incontri sospesi (Μετέωρες συναντήσεις) το 2018.

   

   

    

    

 ****************************************************************************

  

Οπισθόφυλλο

 

Ιστορίες που διαδραματίζονται μεταξύ του 20ού και 21ου αιώνα σε ακτές και εδάφη και στις δυο πλευρές του Ιονίου και της Αδριατικής· αφηγούνται γεγονότα, πεπρωμένα, απόηχους εξορίας και θρύλους που έχουν εμποτίσει εκείνα τα τμήματα της θάλασσας.

 

**************************************************************************

Η εικόνα στο εξώφυλλο

Ξύλινη οροφή της Αίθουσας του Λαβυρίνθου,  16ος αιώνας, Δουκικό Ανάκτορο της Μάντοβα

  

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών