Η παρουσίαση του βιβλίου αναβλήθηκε λόγω της απεργίας της 16-06-2021
Μπορείτε όμως να προμηθευτείτε το βιβλίο από τις εκδόσεις Τόπος

Οι εκδόσεις Τόπος σας προσκαλούν στην παρουσίαση

του βιβλίου του Γιάννη Τόλιου


Γιάννης Τόλιος

  

ΨΗΨΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ

Οι αλλαγές σε Οικονομία, Κοινωνία, Πολιτική

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Λεωνίδας Βατικιώτης, διδάκτωρ Οικονομικών, δημοσιογράφος

  • Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος-συγγραφέας

  • και ο συγγραφέας.

  • Την εκδήλωση θα συντονίσει η Τζούλια Λιακοπούλου, δημοσιογράφος.

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, ώρα 19.30

στο Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου

(Πανεπιστημίου 12, Μετρό Σύνταγμα)

Η βασική επιδίωξη του παρόντος βιβλίου είναι να κάνει µια «µαγνητική τοµογραφία» των ψηφιακών τεχνολογιών στη ζωή και στη λειτουργία του σύγχρονου καπιταλισµού. Ξεκινώντας από τις αλλαγές που επέρχονται στο πεδίο των παραγωγικών δυνάµεων, αναλύει την επίδρασή τους στις οικονοµικές σχέσεις, τις σχέσεις παραγωγής και τον τρόπο αξιοποίησής τους από τις κυρίαρχες ελίτ, σε όφελος των συµφερόντων τους και µόνο «εξ υπολοίπου» υπέρ της κοινωνίας.

Εισαγωγικά εξετάζεται το ιστορικό πλαίσιο των «τεχνολογικών επαναστάσεων» και  οι κυριότερες εφαρµογές ροµποτικής, τεχνητής νοηµοσύνης, µέσων κοινωνικής δικτύωσης, κρυπτονοµισµάτων, ψηφιακών πλατφορµών, κυβερνοχώρου, έξυπνης γεωργίας και γονιδιωµατικής. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στη διερεύνηση θεωρητικών ζητηµάτων που αφορούν το µέλλον της µισθωτής εργασίας στις νέες συνθήκες. Αναλύονται οι διαδικασίες συσσώρευσης κεφαλαίου και η δράση των µεγάλων ψηφιακών πολυεθνικών εταιρειών, καθώς και τα νέα φαινόµενα παρασιτισµού του κεφαλαίου.

Εξετάζονται, επίσης, οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες της έκρηξης στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών καθώς και η καταπάτηση πολιτικών και κοινωνικών δικαιωµάτων των πολιτών, οι ταξικές και γεωπολιτικές αντιθέσεις, ο χαρακτήρας της «ενιαίας ψηφιακής αγοράς» της ΕΕ και η θέση της Ελλάδας. Τέλος διατυπώνονται οι «εναλλακτικοί δρόµοι» που προβάλλουν για τις εργαζόµενες τάξεις, οι δυσκολίες και οι νέες δυνατότητες που παρέχουν οι ψηφιακές τεχνολογίες στην αναζήτηση ενός φερέγγυου και ελπιδοφόρου δρόµου προς το «ιστορικά αναγκαίο», σε µια κοινωνία της οικο-σοσιαλιστικής προοπτικής!

          

Λόγω covid θα τηρηθούν και οι απαραίτητες αποστάσεις


  

  

ο Κήπος του Νομισματικού Μουσείου

  

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών