«Βουρκωμένο ποτάμι»

Του Ηπειρώτη συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνου

Λογοτεχνικό και ιστορικό απόγευμα 12-12-2022

Ιόνιος Βιβλιοθήκη, Ανδρονοπούλου 12

Τον Ηπειρώτη συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνο και το βιβλίο του «Βουρκωμένο ποτάμι», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «24 γράμματα»,  παρουσιάζουν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ. μ. η Πανηπειρωτική Αδελφότητα Αιγιαλείας, ο Σύλλογος Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων και οι εκδόσεις «24 γράμματα». Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην Ιόνιο Βιβλιοθήκη Αιγίου, Ανδρονοπούλου 12.

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Αθηνά Σκανδάμη, Νηπιαγωγός, Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αιγιαλείας, και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Την εκδήλωση - παρουσίαση θα προλογίσει και θα συντονίσει η φιλόλογος και Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας Χριστίνα Παππά. Θα χαιρετίσουν ο Μιχάλης Ψύχας, Πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων, και ο Παναγιώτης Νύχτης, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αδελφότητας Αιγιαλείας.

Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με θέμα το ολοκαύτωμα του Κομμένου.

Το μυθιστόρημα «Βουρκωμένο ποτάμι» αφηγείται το δραματικό οδοιπορικό τού Σπύρου από τα μέτωπα του πολέμου στο χωριό του Κομμένο και περιγράφει τις συγκλονιστικές μέρες της γερμανικής κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης, με κορύφωση τον πνιγμό των 17 στον Άραχθο ποταμό, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 1943, όταν οι στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ τύλιξαν το χωριό στις φλόγες και δολοφόνησαν 317 κατοίκους του.

Το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη των 317 θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας, καθώς επίσης και στη μνήμη του Σπύρου και της Γιαννούλας. Σημειώνεται ότι οι δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές του βιβλίου, ο Σπύρος και η Γιαννούλα, ήταν αδέρφια του Χρήστου Βλαχοπάνου, πατέρα του συγγραφέα. Πρόκειται, όπως σημειώνεται και στο εξώφυλλο, για μια πραγματική ιστορία με φόντο το μαρτυρικό Κομμένο.

Ο Δημήτρης Βλαχοπάνος γεννήθηκε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας, στο οποίο πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπηρέτησε για 33 χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα και ανέπτυξε δράση σε θέματα πολιτιστικής και πνευματικής ζωής. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολιτιστικών και επιστημονικών συλλόγων και στελέχωσε από θέσεις ευθύνης το συνδικαλιστικό και πολιτιστικό κίνημα για πολλά χρόνια. Διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας Κοζάνης και της ΕΛΜΕ Άρτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Άρτας, πρόεδρος του συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» Άρτας κλπ. Είναι πρόεδρος του Ομίλου Μελέτης Ολοκαυτώματος Κομμένου. 

Έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες επιστημονικού και πνευματικού χαρακτήρα. Δημοσιεύει άρθρα, κριτικές και κείμενα σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. Κείμενά του παρουσιάστηκαν σε Λογοτεχνικά Συνέδρια, Ποιητικά Συμπόσια, ημερίδες κλπ. και συμπεριλήφθηκαν  σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες. Έχει εκδώσει δεκατέσσερα βιβλία: 5 ποιητικές συλλογές, 6 μυθιστορήματα, μία συλλογή διηγημάτων και 2 χρονικά.

 

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών