Παρουσίαση βιβλίου

του Γεωργίου Κ. Ζάχου

την Τετάρτη 21/12/2022 ώρα 6.30 μ.μ. στο «Δ. Χατζής»

Ο εκδοτικός Οίκος Gutenberg και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σας καλούν να τιμήσετε την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του τ. Διευθυντή της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεωργίου Κ. Ζάχου

«Σύγχρονη ιστορία και οικοσύστημα των ελληνικών βιβλιοθηκών: Σαράντα χρόνια στις βιβλιοθήκες, τα πανεπιστήμια και τη δημόσια διοίκηση, Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg, 2022.»

που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21/12/2022 ώρα 6.30μμ  στον Πολιτιστικό Πολυχώρο των Ιωαννίνων, Δημήτρης Χατζής (Παλιά Σφαγεία).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Ιωάννης Γεροθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής, πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

  • Κων/νος Κωνσταντινίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,

  • Ηλίας Σκουλίδας, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι:

  • Ευδοξία Βαλερά,  Βιβλιοθηκονόμος

  • Αριέτα  Παπαϊωάννου,  Δρ. Βιβλιοθηκονομίας, Αν. Προϊσταμένη  της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 Συντονίζει ο δημοσιογράφος Φιλήμων Καραμήτσος

  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΊΟ & ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Μέσα από την σαραντάχρονη υπηρεσιακή διαδρομή του, ο συγγραφέας παρακολουθεί  τις εξελίξεις στις ελληνικές βιβλιοθήκες,  με ιδιαίτερη αναφορά στην αναδιοργάνωση και την ανέγερση του κτιρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Οριζόντια Δράση και εν συνεχεία τον Σύνδεσμο των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Γενικό Συμβούλιο Δημοσίων Βιβλιοθηκών και  Γενικών Αρχείων του Κράτους που θήτευσε καθώς και  τις Σχολικές Βιβλιοθήκες και τις Βιβλιοθήκες Κοινού.

Στην καταγραφή των εξελίξεων που αφορούν την ιστορία των ελληνικών βιβλιοθηκών, ο συγγραφέας αναλύει επίσης πτυχές του οικοσυστήματος εντός τους οποίου λειτουργούν. Για το σκοπό αυτό παραθέτει γεγονότα και εμπειρίες, ενδεικτικές και αποκαλυπτικές γενικότερων καταστάσεων που αφορούν τη διοίκηση των Πανεπιστημίων, την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, τις πολιτικές για τις βιβλιοθήκες και τα βιβλία κ.α.  

Με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που διαθέτει καταθέτει ιδέες και προτάσεις για τις μελλοντικές προοπτικές των διαφόρων κατηγοριών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, για τη διοίκηση των πανεπιστημίων, την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, τον συνδικαλισμό κ.ά.

Η επαγγελματική διαδρομή του συγγραφέα δεν ήταν ξεκομμένη από τα βιώματα και τις αρχές που τον καθόρισαν από την παιδική ηλικία. Για τον λόγο αυτό επιδιώκει μια σύζευξη της προσωπικής του διαδρομής με την επαγγελματική του πορεία και περιλαμβάνει, εν συντομία, μερικά προσωπικά βιώματα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητά του και την αγάπη του για τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες, καθώς και εμπειρίες από τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την εποχή της μεταπολίτευσης κ.α.

Οι αναφορές σε γεγονότα τεκμηριώνονται με την παράθεση πλήθους πηγών: νομικά κείμενα, διοικητικά έγγραφα, αποφάσεις συλλογικών οργάνων κ.α., κι ακόμη δημοσιευμένα κείμενα σε άρθρα και βιβλία, ηλεκτρονικές πηγές και ιστοσελίδες.

Το βιβλίο χαιρετίζει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,  Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης και προλογίζει ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης,  Φίλιππος Τσιμπόγλου.

   

Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα


 

Ο Γεώργιος Κ. Ζάχος είναι πτυχιούχος Μαθηματικός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Επιστήμη της Πληροφόρησης (MSc in Information Studies) και Διδακτορικού Διπλώματος στη Βιβλιοθηκονομία (PhD in Library Science) από το Loughborough University της Μ. Βρετανίας.

Υπηρέτησε για σαράντα σχεδόν χρόνια ως υπάλληλος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκ των οποίων είκοσι έξι ως διευθυντής της και επί τριετία ως ο πρώτος εκλεγμένος Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (2002-2005).

Διετέλεσε Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών, Γενικών Αρχείων του Κράτους και Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας (2010-2013).

Πρωτοστάτησε στην επίτευξη της συνεργασίας των ελληνικών ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών και υπήρξε εκ των πρωτεργατών για τη δημιουργία του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Εκλέχθηκε  κατ’ επανάληψη μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου.

Δίδαξε στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Με τις προτάσεις και τις μελέτες που ετοίμασε συνέβαλε καθοριστικά στην ανέγερση του κτηρίου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την ενιαία της συγκρότηση, τη μηχανοργάνωση και τη σύγχρονη λειτουργία της.

Δημιούργησε το Εστιακό Σημείο Τεκμηρίωσης και το Γραφείο Διαμεσολάβησης και συνέβαλε καθοριστικά για την ίδρυση της Μονάδας Προσβασιμότητας και του ιδρυματικού αποθετηρίου «ΟΛΥΜΠΙΑΣ»  στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ίδρυσε  τη Μονάδα Ολικής Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΜΟΠΑΒ) της Κοινοπραξίας / Συνδέσμου  των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

Άρθρα και ομιλίες του για θέματα βιβλιοθηκών και επιστημονικής πληροφόρησης έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά συνεδρίων.

Είναι συγγραφέας βιβλίων Βιβλιοθηκονομίας και Βιβλιομετρίας και είχε την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια των εκδόσεων της ΜΟΠΑΒ.

 

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών