ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023

Παρουσίαση δύο βιβλίων της

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΦΡΟΝΙΜΑΔΗ-ΜΑΤΑΤΣΗ 

«Χρεώστες στα νιάτα» δοκιμιακή αναφορά στη Λιλή Ιακωβίδη

και της ποιητικής συλλογής «Θεοί Άφαντοι».

    


ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΦΡΟΝΙΜΑΔΗ-ΜΑΤΑΤΣΗ

Την Τετάρτη, 22/3/23 στην παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» της ΕΕΛ. την ποιήτρια τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς της , συμμαθήτριες από το Γυμνάσιο Ν. Ηρακλείου, συγχωριανοί, συμπατριώτες δικοί της αλλά και του συζύγου της, μέλη του ΔΣ και απλά μέλη της Αδελφότητας Πέτα, η αντιπρόσωπός της στην   Π.Σ.Ε. κ. Βάνα Λάλου , φίλοι της λογοτέχνες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών ο σπουδαίος Ηπειρώτης Γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και η εξαιρετική ζωγράφος, σύζυγός του Σίνη Παπαγιάννη, η ποιήτρια-συγγραφέας-σκηνοθέτης Μόνικα Σαβουλέσκου -Βουδούρη, ο καταξιωμένος, βορειοηπειρώτης ποιητής Νίκος Κατσαλίδας, ο Κύπριος συγγραφέας Ανδρέας Ονουφρίου με την Δερβενιώτισα σύζυγό του Ντίνα Ψαρρού, ο πρόεδρος Λογοτεχνών Τυνησίας -καθηγητής Παν/μίου Τυνησίας Αμπνταλάχ Γκασμίρ, η πρόεδρος των λογοτεχνών Σερβίας Σλαβίτσα Περιοβίτς, η καθηγήτρια Παν/μίου Τυνησίας Πάτμα Σέρι, η κ. Αναστασία και η κόρη της Λίλη Ιακωβίδη (νύφη κι εγγονή της αείμνηστης ποιήτριας), ο εκλεκτός ποιητής - εικαστικός Κώστας Ευαγγελάτος, η ποιήτρια-ψυχολόγος Κατερίνα Μήλιου, ο ποιητής Χάρης Παπασάββας, ο κριτικός-δοκιμιογράφος Σαμιωτάκης Αντώνης, ο βορειοηπειρώτης ποιητής-μουσικός Κώστας Νούσιας, ο συγχωριανός της εικαστικός Γεώργιος Σωτ. Θελερίτης, ο ποιητής-συγγραφέας Γιώργος Σταυράκης, η συγγραφέας Κατερίνα Ντούγκα- Κοτοπούλου , ο συγγραφέας -ποιητής Πάνος Κουρβάς ( μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΛ οι τρεις τελευταίοι) και φυσικά οι πρόεδροι των διοργανωτών φορέων Κώστας Καρούσος της ΕΕΛ, Γιώργος Κακαριάρης της Αδελφότητας Πέτα, η Ράνια Θεοδώρου ως εκπρόσωπος των "Αλκυονίδων και η Ελένη Πάτση ως εκπρόσωπος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση.

Την εκδήλωση που συντόνιζε η ποιήτρια Ευαγγελία Ρουμελιώτη-Δαρσινού και που κράτησε αμείωτη την προσοχή και το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων από την αρχή έως το τέλος, χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ΕΕΛ Κώστας Καρούσος, η εκπρόσωπος των "Αλκυονίδων" Ράνια Θεοδώρου, η οποία διάβασε τον χαιρετισμό της προέδρου κ. Όλγας Κονομόδη-Θωμά που για λόγους ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε να είναι παρούσα , ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πέτα Γιώργος Κακαριάρης και η εκπρόσωπος του Κέντρου Ευρωπαϊκών εκδόσεων Ελένη Πάτση.

Οι δύο εκλεκτοί εισηγητές ο Δημήτρης Καραμβάλης ποιητής-κριτικός λογοτεχνίας και δοκιμιογράφος από τον Γέρα Μυτιλήνης (ανεψιός του μεγάλου μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη) και ο Μιχαήλ Ιακωβίδης (εγγονός της ποιήτριας Λιλής Ιακωβίδη και καθηγητής στο Busines shool of London  αναφέρθηκαν ο πρώτος στην ποιητική συλλογή και ο δεύτερος στο δοκίμιο για τη γιαγιά του, με πολύ επαινετικά και θετικά σχόλια, ενώ οι απαγγελίες που μεσολάβησαν από την Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη και τα τρία μέλη της θεατρικής Ομάδας της ΕΕΛ Αλέκο Πούλο, Ελένη Τσαγανού και Άντα Μανιαδάκη έκλεψαν την παράσταση. Η λήξη ήταν μουσική με την όμορφη παρέμβαση με Μικρασιάτικα τραγούδια της προσφυγιάς της Ομάδας του Στέφανου Γεωργιάδη- καθηγητή μουσικής και συνθέτη, αποτελούμενη από τους μουσικούς Γιώργο Γεωργιάδη και Ανέστη Χρηστίδη.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η  μελοποίηση και η μουσική απόδοση στίχων από τη συλλογή της Μαργαρίτας  που με εμφανή χαρά και συγκίνηση ευχαρίστησε άπαντες τους παρευρισκομένους , συντελεστές και κοινό αφήνοντας για το τέλος το γιο της Νίκο αρχιτέκτονα-φωτογράφο, το σύζυγό της Βαγγέλη Ματάτση αρχιτέκτονα-βιντεολήπτη και γενικά όλη την οικογένειά της που την στηρίζει ολόπλευρα στην λογοτεχνική της δημιουργία. Κλείνουμε το ρεπορτάζ με μια γεύση της τόσο επίκαιρης και αφοπλιστικής ποίησης της Μαργαρίτας

Βιντεοσκόπηση Βαγγέλης Ματάτσης αρχιτέκτονας

Επεξεργασία του Βίντεο και Δημοσίευση: Ναπολέων Ροντογιάννης Δημιουργός και υπεύθυνος της ιστοσελίδας https://www.giannena-e.gr/

Δείτε τα 15 Βίντεο

1-Έναρξη εκδήλωσης συντονίζει η ποιήτρια Ευαγγελία Ρουμελιώτη-Δαρσινού

2-Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΕΛ ποιητή Κώστα Καρούσου

3-Χαιρετισμός Ράνιας Θεοδώρου Σωματείο Λόγου και Τέχνης "Αλκυονίδες"

4-Χαιρετισμός Προέδρου Αδελφότητας Πέτα κ. Γεωργίου Κακαριάρη

5-Χαιρετισμός κ. Ελένης Πάτση εκπροσώπου εκδόσεων Χάρη Πάτση

6-Εισήγηση καθηγητή Μιχάλη Ιακωβίδη για το βιβλίο «Χρεώστες στα νιάτα»

7-Απαγγελία Μαργαρίτας Φρονιμάδη Ματάτση

8-Εισήγηση ποιητή Δημ. Καραμβάλη για ποιητική συλλογή «Θεοί Άφαντοι»

9-Μελοποιημένο ποίημα καθηγητής μουσικής συνθέτης Στέφανο Γεωργιάδη

10-Απαγγέλει η Μαριάννα Βλάχου-Καραμβάλη κιθάρα Στέφανος Γεωργιάδης

11-Απαγγελία της Μαριάννας Βλάχου-Καραμβάλη

12-Παρέμβαση και απαγγελία από τον ποιητή Αλέκο Πούλο

13-Απαγγέλουν οι ηθοποιοί: Ελένη Τσαγανού και Άντας Μανιαδάκη

14-Μουσικό κλείσιμο Στέφανο και Γιώργο Γεωργιάδη και Ανέστη Χρηστίδη

15-Κλείσιμο εκδήλωσης από την Μαργαρίτα Ματάτση

    


  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

   

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών