ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

 

ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784

www.pkdi.gr E-mail: pkioannina@gmail.com

  

Βιβλιοπαρουσίαση

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ»

(Ελληνισμός - Πολιτισμός - Αριστερά)

Εκδόσεις Ταξιδευτής

Συγγραφέας: Λαοκράτης Βάσσης

«Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
 και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη».

 Ελύτης, Άξιον Εστί   

   


 

Κι επειδή μας βρήκε το κακό, το μεγάλο κακό της «χρεοκοπίας», πρέπει να πιούμε νερό απ’ τις προαιώνιες «αξιακές πηγές» μας και να ξαναδιαβάσουμε το πολιτιστικό «αλφαβητάρι» μας. Έχοντας συνείδηση πως, η ελληνική ταυτότητα στη διαχρονική της (ανα)πραγμάτωση, είναι μια ιστορική πολιτιστική ιδιαιτερότητα και ένας αδογμάτιστος τρόπος τού υπάρχειν, που δεν χωράει σε απόλυτες ερμηνευτικές «αναγνώσεις» ως προς το παρελθόν της, αλλά ούτε και υπακούει σε κανονιστικές «προδιαγραφές» ως προς το μέλλον της.

  ­ ­…Ας πάρουμε δύναμη απ’ τα «πνευματικά εικονίσματα» του ελληνισμού διαμέσου των αιώνων: απ’ τον Όμηρο ως τον Ρήγα, τον Σολωμό και τον Κάλβο…, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και τον Ρίτσο. Γιατί δεν ξεθολώνει αλλιώς ο νους μας και δεν βρίσκει η «ψυχή» μας κουράγιο για τη νέα μεγάλη επανεκκίνησή μας, που θα μας ξαναβγάλει στο ξέφωτο της ιστορίας μας!

(από το οπισθόφυλλο του Βιβλίου)

   

 Στο πρώτο μέρος του βιβλίου προτάσσεται μια συμπληρωματική προς τα προηγούμενα βιβλία του συγγραφέα (Μεταπολίτευση –Πα.Σο.Κ.-Αριστερά και Χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης, από τις εκδόσεις Ταξιδευτής) πολιτική ερμηνεία του εθνικού εγκλήματος της «Χρεοκοπίας» κι ακολουθούν αναλύσεις: στην ευρωπαϊκότητα, στην επανανάγνωση του πολιτιστικού «αλφαβηταριού» του ελληνισμού, στα μεγάλα ασύμβατα (εθνικισμός, ρατσισμός…) με το ελληνικό πολιτιστικό πρότυπο και στα διαχρονικά του προτάγματα, στον νοσηρό ελληνοκεντρισμό, στον νοσηρό αντι-ελληνοκεντρισμό, στον «χρυσαυγιτισμό», στην ανάγκη να ξανα-αγαπήσουμε τον τόπο μας, στον πατριωτισμό, στην σχέση Αριστεράς και πατριωτισμού (με έμφαση στην ανάγκη «γείωσης» της Αριστεράς στο αξιακό μαντέμι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας).
Στο δεύτερο μέρος προστίθενται συνεντεύξεις και κείμενα που εμπλουτίζουν τους προβληματισμούς στα θέματα του πρώτου μέρους.

 

Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι εκδόσεις Ταξιδευτής

παρουσιάζουν το βιβλίο του Λαοκράτη Βάσση,

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ «ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ» (Ελληνισμός - Πολιτισμός - Αριστερά),

την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 και ώρα 8:30 μ.μ, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

 Προλογίζει ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης.

 

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ.:

 • ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Στέφανος Δημητρίου,

 • ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ερατοσθένης Καψωμένος,  

 • ο πανεπιστημιακός και ποιητής Γιάννης Μότσιος και

 • ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Παπαϊωάννου.

 • Παρεμβαίνουν οι Θεόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης και ομότιμος καθηγητής της Α.Σ.Κ. Τεχνών και

 • ο Ελευθέριος Γείτονας, εκπαιδευτικός.

      Την εκδήλωση συντονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Παναγιώτης Νούτσος.

   


 

Ο Λαοκράτης Βάσσης γεννήθηκε στο Ριζοβούνι Πρεβέζης το Μάρτιο του 1945. Είναι δάσκαλος (πτυχιούχος της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων) και νεοελληνιστής φιλόλογος (πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Παιδείας και Πολιτισμού "Εντελέχεια". Είναι επίτιμο μέλος του Δ.Σ. του Κ.Ε.Θ.Ε.Α. (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης". Διετέλεσε μέλος του Ε.Σ.Ρ. (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) και Διευθυντής Σπουδών των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα (Βάρη Αττικής). Άρθρα και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως "Αυγή", "Ελευθεροτυπία", "Καθημερινή", "Αντί", "Άρδην", "Το Παρόν", "Ο Δρόμος της Αριστεράς". Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε ημερίδες και συνέδρια για θέματα εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και σύγχρονου γενικότερα προβληματισμού.

Συγγραφέας αρκετών βιβλίων, ανάμεσα στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχουν η τριλογία: Ανοιχτή Συζήτηση: Μεταπολίτευση, Πα.Σο.Κ., Αριστερά (2005), Ανοιχτή Συζήτηση: Η χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης (2011), Ανοιχτή Συζήτηση: Το Πολιτιστικό μας "Αλφαβητάρι" (Ελληνισμός-Πατριωτισμός-Αριστερά ) (2015). Πολιτιστικές αναγνώσεις, που μαζί με το πρώτο αποτελούν μια συστηματική κριτική των πολιτικών και πολιτιστικών δρώμενων της τελευταίας τεσσαρακονταετίας, φωτίζοντας τα βαθύτερα αίτια της μεταπολιτευτικής κρίσης.

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορούν τα έργα του:

 • Το Πολιτιστικό μας "Αλφαβητάρι", (2015)

 • Η χρεοκοπία της Μεταπολίτευσης, (2011)

 • Αναζητήσεις πολιτιστικής πολιτικής, (2008)

 • Κριτική και πολιτική περιδιάβαση, (2008)

 • Παράδοση και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, (2006) [κείμενα, επιμέλεια]

 • Ανοιχτή συζήτηση, (2005)

 • Πολιτιστικά και άλλα, (2004)

 

Εκδόσεις ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ 

Βαλτετσίου 10, 10680 Αθήνα   

Τηλ:2103638616 Fax:2103628862

e-mail:  infο@taxideftis.gr  

www.taxideftis.gr  

    

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών