ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΝΕΟΛΑΙΑΣ και ΑΘΛΗΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

 

ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 55, 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΤΗΛ. 26510 83940  FAX 26510 75784

www.pkdi.gr E-mail: pkioannina@gmail.com

  

Βιβλιοπαρουσίαση

Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου

"Το ελάχιστο ψωμί της συνείδησης"

Εκδόσεις Μελάνι

 


 

 

            To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών και οι εκδόσεις «Μελάνι» παρουσιάζουν, τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 και ώρα 8:30 μ.μ, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» το βιβλίο της Δήμητρας Χ. Χριστοδούλου, Το ελάχιστο ψωμί της συνείδησης.

            Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς και ο ποιητής και κριτικός Κώστας Παπαγεωργίου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με την σοπράνο Φλωρέττα Νίκα, καθηγήτρια Μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, και τις μαθήτριες της, Ροδάνθη Κασκαφέτου, σοπράνο, Μαρία Τσιρώνη, μέτζο σοπράνο, και Δήμητρα Χατζηευστρατίου, σοπράνο. Στο πιάνο συνοδεύει η Δήμητρα Ηγουμενίδου.

            Όπως αναφέρεται από τον εκδοτικό οίκο, Το ελάχιστο ψωμί της συνείδησης, δωδέκατο βιβλίο ποίησης της Δήμητρας Χ. Χριστοδούλου, που κατατίθεται σαράντα χρόνια πλέον μετά την πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα, το 1974, συνεχίζει να ξετυλίγει εκείνο το νήμα πικρού σαρκασμού, υπαρξιακής ανησυχίας και εντατικής κοινωνικής παρατήρησης, που διατρέχει όλο και πιο καθαρά τα βιβλία της της τελευταίας δεκαετίας και που προσέδωσε έναν ιδιαίτερα διακριτό τόνο στην ποιητική της φωνή. Όμως, εδώ, η επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής οικονομίας των μέσων οδηγεί σε αυστηρή συγκέντρωση γύρω από τη μικρή φόρμα, τα ποιήματα πρόζας και  οι εκτεταμένες ποιητικές αφηγήσεις αποκλείονται εντελώς, και το σύνολο του ποιητικού εγχειρήματος είναι φανερό ότι εστιάζει στο πιο λίγο από το λίγο, στο ουσιώδες και ζωτικό εκείνο κάτι, με το οποίο η συνείδηση (καλλιτεχνική και άλλη...) θα ήταν δυνατό να τραφεί και - ενδεχομένως- να θρέψει.

 

            Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

   Η Δήμητρα Χ. Χριστοδούλου είναι ελληνίδα ποιήτρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και σπούδασε Νομικά και Φιλολογία. Εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1974 και έκτοτε έχει εκδώσει δέκα βιβλία ποίησης , ένα με πεζά κείμενα και ένα με μεταφράσεις. Η ποίησή της έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, έχει δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά λογοτεχνίας και έχει συμπεριληφθεί σε ανάλογες ανθολογίες. Γραμματολογικά έχει τοποθετηθεί στη λεγόμενη γενιά του '70, αν και νεότερες κριτικές θεωρήσεις εκτιμούν ότι τα χαρακτηριστικά των τελευταίων της έργων τη συνδέουν περισσότερο με τη γενιά του '80. Το βιβλίο της «Ελάχιστα Πριν» (Νεφέλη 2005) συμπεριελήφθη στον βραχύ κατάλογο υποψηφίων για το κρατικό βραβείο ποίησης του 2006, ενώ για το βιβλίο της «Λιμός» (Νεφέλη 2007) της απονεμήθηκε το κρατικό βραβείο ποίησης του 2008. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

  


 

  

 
τον φάκελο «βιβλίο»
   τον διαβάσανε:
  

      αριθμός επισκεπτών