ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 8 Μαρτιου 2015

 

Είναι ένα πανηγύρι, ένας χορός, ένα παραμύθι, ένας παραδοσιακός κεφαλόδεσμος, μια τεχνική οινοποίησης, μια παραδοσιακή καλλιέργεια άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Τι είναι τελικά και ποιους αφορά η άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Γιατί και πώς τη διαφυλάσσουμε; Η ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μπορεί να συνδυαστεί με μορφές εναλλακτικής και ήπιας ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσει να απαντήσει η ημερίδα ευαισθητοποίησης για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που διοργανώνει η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Δήμο Ιωαννιτών καθώς και την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, Αίθουσα «Δημ. Χατζής» (Αγ. Μαρίνας 55, Ιωάννινα), την Κυριακή 8 Μαρτίου (9.30 π.μ.). 

Η ορθή εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε εθνικό επίπεδο, υπεύθυνη για την οποία είναι η Δ/νση Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΟΠΑΙΘ, υπαγορεύει τη σχετική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Έτσι, απευθυνόμαστε στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, στα τοπικά λαογραφικά και άλλα μουσεία, καθώς και σε φορείς ή πρόσωπα που έχουν επιδείξει ενεργό ενδιαφέρον για την καταγραφή, τη μελέτη και την προβολή των παραδόσεων και της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου τους.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της Ημερίδας, θα παρουσιαστούν η Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα εξεταστούν οι δυνατότητες που παρέχει για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων της Ηπείρου, καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

 

 

Τηλ. επικοινωνίας 210-3240645, κ. Μαρία Σερέτη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

9.30 – 10.00

Προσέλευση – Εγγραφές

10.00 – 10.15

Χαιρετισμοί

10.15 – 11.00

Η Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα.

Τι έχει γίνει, τι μπορεί να γίνει

 

11.00-11.30

Ερωτήσεις

11.30 – 11.45

Διάλειμμα  

11.45 – 12.30

 

Αναδεικνύοντας την

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

Τρία Παραδείγματα από την Ήπειρο

 

•Δρ. Καλλιόπη Στάρα, «Τα Ιερά Δάση των χωριών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας»

•Καθ. Βασιλική Λάγκα, «Η μετακινούμενη κτηνοτροφία ως πολιτισμική κληρονομιά»

•Αλέξανδρος Λαμπρίδης, «Το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου»

  

12.30 – 13.3ο

Συζήτηση-Προτάσεις

13.30-13.45

Συμπεράσματα

   
τον φάκελο "κίνηση ιδεών"
     τον διαβάσανε:

       
 
      αριθμός επισκεπτών