Σταυρίνα Καρά, αναδυόμενη

«Η θάλασσα μέσα μου» η πρώτη της ποιητική συλλογή

Βγήκε στην κυκλοφορία πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Εντύπωσις» με επιμέλεια του Δημήτρη Βλαχοπάνου η ποιητική συλλογή της Αρτινής Σταυρίνας Καρά με τίτλο «Η θάλασσα μέσα μου». Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση 64 σελίδων, μέσα στις οποίες φιλοξενούνται 35 ποιήματα ελεύθερου, ως επί το πλείστον, στίχου με ποικίλα θέματα αντλημένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο έρωτας, η φιλία, η φύση, ο στοχασμός, η ατομική και συλλογική αγωνία για τα τεκταινόμενα της εποχής μας, η επιθυμία της φυγής, η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο είναι μερικές από τις όμορφες πινελιές του βιβλίου. 

Βασικά χαρακτηριστικά των ποιημάτων της Σταυρίνας Καρά είναι η τρυφερότητα και η ανθρωπιά, μαζί με την ανάγκη της επικοινωνίας και της συντροφικότητας. Η Σταυρίνα Καρά βρίσκεται σε μια διαρκή και εναγώνια αναζήτηση. Οι στίχοι που παρατίθενται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αποκαλύπτουν την επιθυμία της συμπαντικής μετακίνησης, αλλά και της επιστροφής στον γενέθλιο τόπο και ταυτοχρόνως στον εαυτό της:


Σταυρίνα Καρά

Θα ταξιδέψω βαθιά ως την Αίγυπτο

στις πυραμίδες της να κρυφτώ

και τον κόσμο αλλιώς

από εκεί ν’ αντικρίσω.

Μα και πάλι πίσω θα ’ρθω.

Της Ηπείρου τα χώματα

έχουν από καιρό κατακάτσει

στις κοιλίες της καρδιάς μου!

   

Γράφει στο ποίημά της με τίτλο «Αναχώρηση», το οποίο αφιερώνει στον Πατέρα Χρήστο:

Πέρασες στην αντίπερα όχθη.

Το κουπί οργώνει τα στάσιμα νερά,

ενώνει δυο κόσμους σε μια βαρκάδα.

Το σώμα αφήνει την ψυχή που ανέρχεται.

Η φλόγα που φλεγόταν δε φλέγεται.

Σώθηκε το λάδι στο καντήλι.

Το τέλος η αρχή.

Φως!

Η Σταυρίνα Καρά, λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Σταυρούλας Πλακιά, είναι μια νέα ποιήτρια που βγαίνει στην πόλη των ιδεών με φρέσκια σκέψη και πηγαίο λόγο. Γεννημένη στην Άρτα το 1987, όπου και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, κουβαλά στην ψυχή της τα ποικίλα τοπία της πρώτης πατρίδας. Είναι απόφοιτη του τμήματος Φυσικοθεραπείας Πανεπιστημίου Πατρών (Αίγιο) από τον Ιούνη του 2010 και εργάζεται ως Φυσικοθεραπεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Έχει εκπονήσει και καταθέσει στην Εθνική Βιβλιοθήκη την πτυχιακή της ερευνητική μελέτη με θέμα «Βαθμός ικανοποίησης αποδεκτών φυσικοθεραπείας στον ελλαδικό χώρο», η οποία βαθμολογήθηκε με άριστα 10.

Η ποιητική της συλλογή «Η θάλασσα μέσα μου» είναι το πρώτο της βιβλίο. Αλλά το δείγμα είναι ξεκάθαρο: η Σταυρίνα Καρά έχει μπροστά της πολύ δρόμο, ποιητικό αλλά και συγγραφικό, να διανύσει. Όλα δείχνουν πως θα κατορθώσει να βρει τα κλειδιά της ποίησης και να ανοίξει με τόλμη και αξιοπρέπεια την πόρτα της.

 


  

 

   

 
      αριθμός επισκεπτών