7η ΛΥΡΙΚΗ ΠΑΜΒΩΤΙΣ και «Νύχτα: Τα κρυφά ποιήματα»

Βραδιά Ποίησης από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου

Στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως Νήσου, το Σάββατο 18 Αυγούστου, ώρα 19:30.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΝΑ ΔΕΡΕΚΑ    

Η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου και το περιοδικό «Ηπειρωτικά Γράμματα», στα πλαίσια των φετινών τους εκδηλώσεων και της πνευματικής τους παρουσίας στην πόλη, σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και το Πνευματικό του Κέντρο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Περιφέρεια Ηπείρου, προγραμμάτισε, στα πλαίσια του θεσμού «ΛΥΡΙΚΗ ΠΑΜΒΩΤΙΣ», Ποιητική βραδιά στο Νησάκι Ιωαννίνων, αφιέρωμα στην ποίηση και τους ποιητές της Παμβώτιδας. Το όραμα της Εταιρίας να καταστεί το Νησάκι πόλος έλξης και συνάντηση των φίλων της ποίησης και των ποιητών, γίνεται πλέον πραγματικότητα, έτσι που η ποίηση ν’ ακούγεται και να λειτουργεί στην πνευματική και επικοινωνιακή της διάσταση, εκείνη της αμεσότητας και μέθεξης, που υποβάλλουν η παρουσία του ίδιου του ποιητή ή της ποιήτριας, η προσωπική ανάγνωση του κειμένου και η ποιητικότητα του τοπίου.

Η Εταιρία, οι φορείς διοργάνωσης, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, με ιδιαίτερη συγκίνηση, προσκάλεσαν τους Ηπειρώτες Ποιητές, να συμμετάσχουν στην ποιητική βραδιά, με θέμα: «Νύχτα: Τα κρυφά ποιήματα», μ’ ένα τους ποίημα.

Για την πραγματοποίηση της βραδιάς, με τον τίτλο :«Νύχτα: Τα κρυφά ποιήματα», ζητήθηκε να στείλουν οι ποιητές, μέχρι τις 30 Ιουλίου ένα ποίημα της επιλογής τους, έως 30 στίχους και ένα μικρό βιογραφικό έως 5 γραμμές.

Ο Δήμος και το Πνευματικό του Κέντρο συμμετέχουν από την πρώτη κιόλας χρονιά, στην εκδήλωση αυτή, αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα του θεσμού.

Πρέπει να τονιστεί η αξία και η μοναδικότητα της Βραδιάς Ποίησης για τα Γιάννενα και την Ήπειρο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει στον Ελληνικό χώρο, παρόμοιος θεσμός σε ένα νησί Λίμνης.

Σάββατο 18 Αυγούστου. Απόβραδο στο Νησί των Ιωαννίνων, οι Ηπειρώτες ποιητές, σχεδόν στο σύνολο τους, στηρίζουν ν όχι μόνο με την φυσική παρουσία τους, αλλά και με το έργο τους, δηλαδή την ψυχή τους, την ΒΡΑΔΥΑ ΠΟΙΗΣΗΣ, ΛΥΡΙΚΗ ΠΑΜΒΩΤΙΣ:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ Η. ΑΡΡΑΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΝΑΚΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ, ΓΑΛΑΝΗ ΛΕΝΑ, ΜΙΛΤΟΣ ΓΗΤΑΣ, ΠΕΝΝΥ ΓΙΩΣΑ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΛΑΣ, ΑΝΝΑ ΔΕΡΕΚΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΗΜΟΥ -ΒΑΪΜΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΡΚΑΔΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΖΩΤΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ, ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΤΣΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΡΟΣ, ΠΑΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ, ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΑΝΤΑΔΑΚΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΑΡΝΕΛΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΤΣΙΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΝΤΙΝΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΚΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΓΙΩΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ Ν. ΠΕΡΙΣΥΝΑΚΗΣ, ΤΑΣΟΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ,ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΜΙΤΖΗΣ, ΝΟΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΜΑΤΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΖΙΑΛΛΑ – ΜΑΝΤΖΙΟΥ, ΦΡΙΞΟΣ ΤΖΙΟΒΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΠΗ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΤΑΤΣΗ-ΦΡΟΝΙΜΑΔΗ, ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ.  

Λυρική Παμβώτις: Το αποτύπωμα της Ηπειρωτικής ποίησης

Το Σάββατο το βράδυ στις 18 Αυγούστου, στο νησί της λίμνης Παμβώτιδας για μια ακόμη χρονιά η Ηπειρωτική ποίηση ήταν παρούσα με σχεδόν όλους τους συγχρόνους εραστές της.

Η Λυρική Παμβώτις ένας θεσμός που πλέον καθιερώνεται ως μία συνάντηση για να ειπωθεί μέσα από τον ποιητικό λόγο το ισχυρό παρών της σύγχρονης. Ηπειρωτικής Ποιητικής παραγωγής.

Οι Ηπειρώτες ποιητές φέτος είχαν ως πρόκληση για να εκφραστούν στο θέμα με τίτλο «Νύχτα: Τα κρυφά ποιήματα». Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε έναν ποιητικό αγώνα και να διαπιστώσουμε το εύρος των εκφραστικών μέσων των ποιητών, την ευαισθησία των χορδών τους και την ποιότητα των ηχοχρωμάτων τους.

Οι προτάσεις και οι προσεγγίσεις τόσων πολλών ποιητών στο ίδιο θέμα δίνουν στον ακροατή τη χαρά να δει και να ακούσει και να απολαύσει τη διαφορετικότητα, την ευφυΐα και την εκφραστική ποιότητα των λέξεων με τον τρόπο που ο καθένας τοποθετεί.

Η Λυρική Παμβώτις είναι θεσμός ισχυρός γιατί στηρίζεται στους παραγωγούς της που κάθε χρόνο δίνουν το παρών τους. Η Ηπειρωτική ποίηση δείχνει ότι έχει παρών και συνεπώς θα έχει και μέλλον.

Η φετινή διοργάνωση θα έχει το δικό της χρώμα. Σ’ αυτό θα βοηθήσουν και οι ηθοποιοί με τις απαγγελίες τους: ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ ηθοποιός, ΓΙΑΝΝΑ ΚΟΥΛΑ παιδαγωγός θεάτρου, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΚΟΣ σκηνοθέτης. 

Η Λυρική Παμβώτις αναδεικνύει με θεσμικό τρόπο τη δυναμική που αναπτύσσουν οι ποιητές και ποιήτριες και επιβεβαιώνει το ταλέντο και την παρουσία και σε πανελλαδικό επίπεδο της Ηπειρωτικής ποίησης.

Ο Πανελλήνιος λογοτεχνικός διαγωνισμός ποίησης με θέμα «Παραδόξως τα σκοτάδια έχουν πάντα ως απότοκο το φως», από την Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, προσήλκυσε πάνω από διακόσιους (200) διαγωνιζόμενους, και όπως είπαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΜΑΤΟΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΠΟΖΗΛΟΥ, όλοι Καθηγητές Πανεπιστημίου, το επίπεδο ήταν εξαιρετικά υψηλό.

Στους νικητές θα απονεμηθούν τρία χρηματικά βραβεία και πέντε έπαινοι στη δημόσια εκδήλωση «Λυρική Παμβώτιδα», στο Νησί Ιωαννίνων το Σάββατο 18 Αυγούστου 2012, που αποτελεί κορυφαίο πνευματικό θεσμό της ΕΛΣΗ, με απαγγελίες των ποιημάτων που διακρίθηκαν.

Χορηγός βραβείων: Τράπεζα Ηπείρου

Την πρόσκληση και την αφίσα σχεδίασε για άλλη μια χρονιά η Γλύπτρια ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΕΡΕΚΑ. ΛΥΡΙΚΗ ΠΑΜΒΩΤΙΣ, ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟ ΦΕΤΙΧ!

Συντονιστής της Εκδήλωσης κ. Ι.Ν. Περυσινάκης, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕΙΣ:

Η βραδιά θα ξεκινήσει με τις προσφωνήσεις.

Α’ Μέρος

Απονομή βραβείων του πανελληνίου διαγωνισμού ποίησης, με θέμα, «Παραδόξως τα σκοτάδια έχουν πάντα ως απότοκο το φως», από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, χορηγού των χρηματικών διακρίσεων. Μεγάλη και η φετινή συμμετοχή, από όλη την Ελλάδα, ξεπέρασε τις διακόσιες.

Β' Μέρος

Τιμή στον Σωτήρη Δημητρίου, συγγραφέα, για την προσφορά του στην λογοτεχνία.. Για τον Σωτήρη Δημητρίου θα μιλήσει ο Γιώργος Παπασωτηρίου, Δοκιμιογράφος, Διευθυντής της εφ. ΒΡΑΔΙΝΗΣ. Ο Συγγραφέας θα διαβάσει ανέκδοτο διήγημά του.

Δεύτερη τιμώμενη της βραδιάς η Ελένα Λάζαρ Μεταφράστρια Ελληνικών, Ερευνήτρια, Πρόεδρος του Εκδοτικού οίκου «ΟΜΟΝΟΙΑ» στην Ρουμανία. θα αντιφωνήσει η τιμώμενη, που θα έρθει από την Ρουμανία ειδικά γι’ αυτήν την εκδήλωση.

Γ'  Μέρος

Αφιέρωμα στην ποίηση Griko της Απουλίας. Εισήγηση Βαρώνη Ισαβέλλα Μπερναντίνι Ντ΄ Αρνεσσάνο, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Lecce της Ιταλίας

Οι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους .

░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

  

   Τα 54 Video από την 7η ΛΥΡΙΚΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Η πρόσκληση της εκδήλωσης


 

 

  

  

Φωτογραφίες από την 6η Λυρική Παμβώτιδα


 

 

 

 
 
αριθμός επισκεπτών