Κομμένο: Αύγουστος 1943 – Αύγουστος 2013

70 χρόνια καίει άσβεστη η μνήμη

 

Με αφιέρωμα στο παιδί ξεκινά την Τρίτη 6 Αυγούστου το απόγευμα τις Εκδηλώσεις Μνήμης 2013 ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου. Και συνεχίζει με ένα μουσικό τετραήμερο, στο οποίο συμμετέχουν ο Βασίλης Λέκκας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, οι Λαλητάδες  και οι roch μπάντες 9 χιλιοστά και Manifesto.  

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από την τραγική σελίδα του ολοκαυτώματος. Υπενθυμίζεται ότι τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943 120 πάνοπλοι Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο χωριό και μέσα σε πέντε ώρες το ισοπέδωσαν σπέρνοντας παντού τη φωτιά και το θάνατο. Το μεσημέρι άφησαν πίσω τους μέσα στις φλόγες και τη στάχτη 317 ανυπεράσπιστους νεκρούς. Μεταξύ αυτών 36 βρέφη και νήπια ηλικίας 4 μηνών έως 5 χρονών. Συνολικά δολοφονήθηκαν 97 παιδιά έως 15 χρονών και 144 γυναίκες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Κομμένου καλεί τους φίλους του να δώσουν το παρών τους στο Κομμένο και να μετατρέψουν τις εκδηλώσεις σε διαδηλώσεις. 70 χρόνια μετά τη σφαγή και τη λεηλασία, η μνήμη εξακολουθεί να καίει άσβεστη φλόγα και να ζητά δικαίωση. Το αίτημα για τις γερμανικές επανορθώσεις γίνεται πιο επίκαιρο. Η συμμετοχή των πολιτών στις πρωτοβουλίες του Κομμένου ενισχύει τον αγώνα για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, της ανεξαρτησίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 6 Αυγούστου 2013 – Παλιό ΚΕΠ: «Έχε το νου σου στο παιδί», αφιέρωμα. Προβολή ταινίας –ντοκουμέντου με θέμα την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τα παιδιά.

Πέμπτη 8 Αυγούστου – Πλατεία: Συναυλία του Βασίλη Λέκκα. Μια διαδρομή στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Παρασκευή  9 Αυγούστου – Πλατεία: 9 χιλιοστάManifesto: Βραδιά ελληνικού και ξένου rock

Σάββατο 10 Αυγούστου – Πλατεία: Λαλητάδες – Πανηγύρι, μια διαδρομή στη δημοτική μας παράδοση

Κυριακή 11 Αυγούστου – Πλατεία: Συναυλία του Δημήτρη Ζερβουδάκη – Μια αναφορά στην έντεχνη λαϊκή μας μουσική

Πέμπτη 15 Αυγούστου – Αυλή του δημοτικού σχολείου: Αυτοί έζησαν: μνήμες Κομμένου – προβολή ντοκουμέντων με αφηγήσεις.

Παρασκευή 16 Αυγούστου – Πλατεία: Τέλεση του επίσημου μνημόσυνου

Από τη Δευτέρα 12 Αυγούστου έως την Τετάρτη 14 Αυγούστου θα ακολουθήσουν μουσικές βραδιές στην Αποθήκη.

            Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται με τη συνεργασία του δήμου Νικολάου Σκουφά και της Τοπικής Κοινότητας Κομμένου.

 


 

 

      αριθμός επισκεπτών