Πάτρα: Συγκίνηση στην εκδήλωση ιστορικής μνήμης

«Κύπρος-Ήπειρος-Κύπρος»

Αναδημοσίευση από thebest.gr       

 


 Γεώργιος Παπαλαμπρίδης

Τιμητική αναφορά στον Γιαννιώτη Ανθυπολοχαγό Π.Ζ. Γεώργιο Παπαλαμπρίδη (Σ.Σ. ήταν συμμαθητής μου στη Ζωσιμαία)

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών από την ΕΣΗΕΠΗΝ τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο & τον Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή»

Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε πριν τα Χριστούγεννα, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών η εκδήλωση ιστορικής μνήμης «Κύπρος-Ήπειρος-Κύπρος», που συνδιοργανώθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων, τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών και τον Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» με τη συμμετοχή του Συλλόγου Αγωνιστών Κύπρου 1974 Νομού Αχαΐας η «Ενότητα».

Η εκδήλωση αναφερόταν στην εθελοντική συμμετοχή Κυπρίων στους Βαλκανικούς πολέμους,  έχοντας ως παράδειγμα τον εν ενεργεία Δήμαρχο Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο, που έπεσε στο Μπιζάνι στις 6 Δεκεμβρίου 1912 για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και στην Κυπριακή τραγωδία, για τον άνισο ηρωικό αγώνα αξιωματικών και στρατιωτών, με τιμητική αναφορά στον Γιαννιώτη Ανθυπολοχαγό Π.Ζ. Γεώργιο Παπαλαμπρίδη, που με δική του θέληση πολέμησε στην πρώτη γραμμή, ως διοικητής του Β΄Λόχου του 399 τάγματος Πεζικού και έπεσε στις 22 Ιουλίου 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Ακολούθησε η ομιλία της αποφοίτου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, αρχιτέκτονος και π. Διδάσκουσας στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασιλικής Φαρμάκη, η οποία σκιαγράφησε την προσωπικότητα του ήρωα Γεωργίου Παπαλαμπρίδη, αναφερόμενη στα χρόνια της αθωότητος στα Γιάννενα, καθώς την συνέδεαν μαζί του κοινά παιδικά χρόνια διανθισμένα με αδελφική φιλία, αλλά και σε ό,τι ακολούθησε της τουρκικής εισβολής.

*Στο συγγραφικό  έργο του Πέτρου Παπαπολυβίου, περιλαμβάνονται μονογραφίες και άρθρα για την κυπριακή συμβολή στην Επανάσταση του 1821, στους ελληνικούς και στους δύο Παγκοσμίους πολέμους, στον Αγώνα της ΕΟΚΑ και στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου στην Ελλάδα. Είναι μέλος της Ειδικής Επιτροπής για την έκδοση από τη Βουλή των Ελλήνων και τη Βουλή των Αντιπροσώπων του «Φακέλου Κύπρου» (εννιά τόμοι μέχρι σήμερα), πρόεδρος της Ακαδημίας Ιστορικών Σπουδών Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος.

Από τους διοργανωτές φορείς επιδόθηκαν στους ομιλητές και σε εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών επίκαιρες εκδόσεις και αναμνηστικά. Ο Σύλλογος Αγωνιστών Κύπρου 1974 Ν. Αχαΐας η «Ενότητα» επέδωσε αναμνηστικά μετάλλια.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης, είχε ο δημοσιογράφος, γενικός γραμματέας  του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κώστας Θεοδωρόπουλος και συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, Θανάσης Μπαμπανέβας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  εκτός από τον βουλευτή Αχαΐας Άγγελο Τσιγκρή, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Στυλιανός Μασσαράς, ως εκπρόσωπος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, ο διοικητής του ΚΕΤΧ ταξίαρχος Τρύφωνας Χατζηγιάννης, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΠΗΝ Γιώργος Καρβουνιάρης, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

  


 

    

      αριθμός επισκεπτών