Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη- Ματάτση και ο Βασίλης Αγγέλης στο σπίτι του

 

ΒΑΣΙΛΗΣ  ΑΓΓΕΛΗΣ:

Ένας σύγχρονος αγωνιστής από το ιστορικό Πέτα Άρτας

με μεγάλη πολιτική-πολιτιστική-συνδικαλιστική  και κοινωνική προσφορά.

Γράφει: η Μαργαρίτα Φρονιμάδη- Ματάτση, αρχιτέκτων-ποιήτρια- δημοσιογράφος

Προλογίζοντας τα βίντεο που ακολουθούν και που αποτελούν ένα καθαρά αυτοβιογραφικό αφήγημα του Βασίλη Αγγέλη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τους λόγους που με ώθησαν σε αυτή την κίνηση και που με οδήγησαν στη συνεργασία μαζί του.

Η προσέγγιση και η ανάδειξη της προσωπικότητας του Βασίλη Αγγέλη είναι μόνο ένα κομμάτι μιας εκτενέστερης έρευνας σχετικά με τη σύγχρονη και νεώτερη ιστορία του Πέτα. Σ’ αυτή την ιστορία που έναν μικρό αλλά ουσιώδη ρόλο έπαιξε και ο σύζυγός μου, όταν μαθητής ακόμα της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Άρτας, μην έχοντας καν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του, εν έτει 1967, ελάχιστες μέρες μετά το πραξικόπημα της Χούντας, κατηγορήθηκε από τα όργανά της για «αντεθνική» δράση και σύρθηκε στις φυλακές των Ιωαννίνων. Μαζί με τον πατέρα του και άλλους προοδευτικούς και αριστερούς συγχωριανούς του, κρατήθηκε εκεί  για πάνω από ένα μήνα, έως ότου να εκδικασθεί η υπόθεσή του στο Στρατοδικείο και να τον αφήσουν ελεύθερο, καταδικάζοντας, όμως, σε κράτηση τον πατέρα του Νίκο Ματάτση, μέλος έως τότε της ΕΔΑ, ως ηθικό αυτουργό. Αλλά αυτό αποτελεί μιαν άλλη παράγραφο και δεν θα σταθώ σε αυτό περισσότερο.            Ο Βασίλης Αγγέλης είναι ένας από τους ήρωες μιας μυθιστορηματικής  εξιστόρισης, που έχω κατά νου και που χάρη σε αυτήν, η έρευνά μου επεκτάθηκε σε πρόσωπα και γεγονότα που θα μπορούσαν κάλλιστα να συμβαδίσουν με τον κεντρικό μου ήρωα, «πλέκοντας» τον ιστό της βιογραφίας και των βιωμάτων του . 

Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα, ο Βασίλης Αγγέλης κατέχει μια  ξεχωριστή θέση . Κι αυτό γιατί, όπως κι εσείς θα διαπιστώσετε μετά τη θέαση αυτού του βίντεο, όχι  μόνο σε όλη του τη ζωή ,αλλά και σήμερα που μιλάμε,  το 2023, παρά την ηλικία των 83 χρόνων που κουβαλάει στην πλάτη του, αποτελεί ένα πολύ ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας του Πέτα.

Με απολύτως «σώας τας φρένας» και με όλες τις οργανικές του λειτουργίες σε πλήρη δράση και οργασμό, χαρακτηρίζεται από μια φανταστική οξύνεια, ζωηρή μνήμη, πνευματική διαύγεια, σωματική και ψυχική ακμή, αμείωτο σθένος και κουράγιο για συνεχή δράση σε όλα τα πεδία: κοινωνικό , πολιτικό, πολιτιστικό ,συνδικαλιστικό και οικογενειακό!

Αν και συνταξιούχος καταπιάνεται ακόμα με τις δύσκολες και επίπονες αγροτικές  εργασίες αποκλείοντας έμπρακτα και κάθετα την περιθωριοποίηση . Όσο ζει και αναπνέει θα δρα και θα νοιάζεται για το δημόσιο συμφέρον και το γενικό καλό αυτού του τόπου. Γι αυτό και η «μαρτυρία» του αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο , αντάξιο μιας ανάλογης χρήσης και αξιολόγησης.

Τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ για την ευκαιρία που μας έδωσε να συμβάλλουμε κατά τι κι εμείς  στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Πέτα με την καταγραφή των αναμνήσεών του στα βίντεο που θα δούμε. Ας τον ακολουθήσουμε βήμα προς βήμα…..

  • Βιντεοληψία : Βαγγέλης Ν. Ματάτσης, αρχιτέκτονας.

  • Επιμέλεια: Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση, αρχιτέκτων, ποιήτρια-δημοσιογράφος.

  • Μοντάζ και Δημοσίευση: Ναπολέων Ροντογιάννης

  Η Μαργαρίτα Φρονιμάδη – Ματάτση έστειλε τα παρακάτω βίντεο και τα δημοσιεύουμε

Δείτε εδώ και τα έξη βίντεο με τη σειρά ή ποιο κάτω όποιο επιθυμείτε

   

1-Βασίλης Αγγέλης Ένας σύγχρονος αγωνιστής από το Πέτα Άρτας
Συζήτηση με την  Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση

  

2-Βασίλης Αγγέλης από το Πέτα Άρτας
Πως Παντρεύτηκε με την γυναίκα του την Αγγελική

  

3-Ο Βασίλης Αγγέλης μας ξεναγεί στο σπίτι του στο Πέτα Άρτας

   

4-Ο Βασίλης Αγγέλης και η γυναίκα του Αγγελική Διηγούνται για τη Δικτατορία του 1967

  

   

5-Βασίλης Αγγέλης Προσωπική αναφορά στην Πολιτιστική Πολιτική Συνδικαλιστική Δράση

       

6-Βασίλης Αγγέλης : Τιμητική αναφορά στη μνήμη της Μαιρούλας Κοντογιώργη

   

Φωτογραφία από το γάμο τους

      
  
Ο Βασίλης Αγγέλης

  
  
Ο Βασίλης Αγγέλης με τη γυναίκα του Αγγελική

   
 
Ο Βασίλης Αγγέλης με τη γυναίκα του Αγγελική
και δύο εγγόνια του, την Αγγελική και τον Θανάση


      
 
Ο Βασίλης Αγγέλης στο σπίτι του

    
 
Από θεατρική παράσταση

    
 
Το Πέτα Άρτας

 

    

      αριθμός επισκεπτών